Повторно Нагорно Карабах ?

• Креатор на темата Креатор на темата jamajka
  • Време на започнување Време на започнување
Те поздравија Русите од Хадрут денеска. Викаат слабо азери виделе.

Прегледај го приврзокот 270165
Eve go videoto od 6 Okt. Ovaa slika e napravena togas. Nema druga reportaza na ova mesto sve e od okolinata no ne od hadrut ic ne se maci nema da najdes Hadrut gradot e pod kontrola na azer ovie se nadvor od gradot.

Show this thread

Rob Lee

@RALee85

·
52m

Video of NKR snipers outside of Hadrut. 921/ https://t.me/wargonzo/3730

Embedded video

0:23
2.5K views

Attachments

• 113B0052-D3D2-4F14-8940-5F04820A5B1B.png
    113B0052-D3D2-4F14-8940-5F04820A5B1B.png
    2,9 MB · Прегледи: 15
Последно уредено:
,,,e a da ve prasham neshto onaka bez vrska,,, smetkata za voda tuka vo Makedonija , ne kaj azerite i ermenite,,,za kolku vi e zgolemena,,,

Што збориш море, каква доктрина. Доктрина се користи во геополитички контекст. Блицкриг е метод на војување.

Колку биле спремни Ирачаните говори за тоа резултатот од војната... Иначе авантурата на Алијев во Арцак е да речам класичен обид за блицкриг. Тешки артилериски и воздухопловни припреми и повеќекратни интензивни напади на неколку позиции со силни оклопни единици. Тоа што немаше пробив, не значи дека не било блицкриг.. Сепак е Блицкриг, или ајде ако сакаш обид.

Иначе тоа што го викаш модерен блицкриг, оној на пример што се користел во Ирак, прашање е дали би успеал врз некоја поорганизирана Армија и некој понезгоден терен и помодерна противвоздушна одбрана, помодерна технологија, и воопшто поспремна армија. Заливската војна неможеш никако да ја земаш како пример за успешна стратегија, тоа е само пример како делува една далеку надмоќна армија. Кога имаш ресурси и екстремна воздушна супериорност да исереш мегатони бомби врз непријателот, не ти е баш стратегијата на оклопните единици воопшто пресудна во исходот на војната.

Ако сакаш воено да се образоваш подобро би ти било да ја проучиш 6-дневната војна од нејзините припреми до нејзината реализација. И секако Јом-Кипурската војна.
Како поранешен инструктор во Команда за Обука и Доктрини (КОД на АРМ) ќе ти кажам дека многу грешиш.
Ама не ме прашај мене, прашај ја тетка ти Вики

Military doctrine is the expression of how military forces contribute to campaigns, major operations, battles, and engagements.

It is a guide to action, rather than being hard and fast rules. Doctrine provides a common frame of reference across the military. It helps standardize operations, facilitating readiness by establishing common ways of accomplishing military tasks.

Доктрина на војување е жив организам кој созрева и се развива, дава насоки на донесувачите на одлуки на тактичко и оперативно ниво.

Блицкриг апсолутно не значи ништо конкретно, ниту на тактички, ниту на оперативен, ниту на стратегиски план. Тоа е термин кој го измислил британски новинар и на кој со презир се гледало од страна на германскиот врв. Мајнштајн и Гудериан го споменуваат овој термин, во своите мемоари, вкупно еднаш.

Точните термини се бевегунскриг, на стратегиски план, кеселшлахт на оперативен план и други.
Апсолутно си во право, само не сакав да влегувам во техникалии и да одам офф топик. Мајнштајн не е татко на доктрината, ама длабоко придонел, и патем си препишал многу заслуги во мемоарите..... Лажго на ниво
Британскиот прес го дал името, ама на Адолф на почетокот не му се свиѓало. После др Јозеф го популаризира во пропаганда.

Eve go videoto od 6 Okt. Ovaa slika e napravena togas. Nema druga reportaza na ova mesto sve e od okolinata no ne od hadrut ic ne se maci nema da najdes Hadrut gradot e pod kontrola na azer ovie se nadvor od gradot.

Show this thread

Rob Lee
@RALee85

·
52m

Video of NKR snipers outside of Hadrut. 921/ https://t.me/wargonzo/3730

Embedded video

0:23
2.5K views

Кај се Азерските слики од Хадрут? :D
Значи рускиот новинар што денес е во Хадрут и прави репортажа уствари лаже а денес азери има во Хадрут што прават донер? :pos:

Снајпери во околината на Хадрут има зашо ги чистат турските лајна кои дошле да праат диверзија. Ако ја прочита целата репортажа од рускиот новинар ќе видиш дека турските лајна се протерани од околината на Хадрут и се во планината кај што се продолжува со нивното ништење.

Novo TB2 super cista snimka

Автоматски споено мислење:

Кај се Азерските слики од Хадрут? :D
Значи рускиот новинар што денес е во Хадрут и прави репортажа уствари лаже а денес азери има во Хадрут што прават донер? :pos:

Снајпери во околината на Хадрут има зашо ги чистат турските лајна кои дошле да праат диверзија. Ако ја прочита целата репортажа од рускиот новинар ќе видиш дека турските лајна се протерани од околината на Хадрут и се во планината кај што се продолжува со нивното ништење.
Znaci pak vikas ima reportaza denes od hadrut taka? Aj postiraj go videoto da go vidime de ama nemoj da e vo fizuli nego od hadrut eve te cekam

Последно уредено:
Novo TB2 super cista snimka

Znaci pak vikas ima reportaza denes od hadrut taka? Aj postiraj go videoto da go vidime de ama nemoj da e vo fizuli nego od hadrut eve te cekam

напрај си телеграм и оди гледај го.

A9D071C8-BAD7-4F20-B1C0-19E05C3E5A84.jpeg

Еве ти превод на текстот.

Special report @wargonzo from Gadrut⚡️Cleaning footage⚡️Especially recommended for viewing by those who write that the Azerbaijani army is in the city⚡️

глеаш баш специјално за тебе :D

Како поранешен инструктор во Команда за Обука и Доктрини (КОД на АРМ) ќе ти кажам дека многу грешиш.
Ама не ме прашај мене, прашај ја тетка ти Вики

Military doctrine is the expression of how military forces contribute to campaigns, major operations, battles, and engagements.

It is a guide to action, rather than being hard and fast rules. Doctrine provides a common frame of reference across the military. It helps standardize operations, facilitating readiness by establishing common ways of accomplishing military tasks.

Доктрина на војување е жив организам кој созрева и се развива, дава насоки на донесувачите на одлуки на тактичко и оперативно ниво.
Се разидуваме со муабетов, ќе излеземе надвор од темата. Само ќе кажам никаде не зборам за тоа што е доктрина, туку дека воената доктрина зависи од геополитиката. Во случајов со Азербејџан, нивната доктрината во последните 26 години се засновала врз тоа како да го вратат Нагорно Карабах. Воената тактика применета во дадената војна може да се гледа како дел наложен од воената доктрина.

Азериве може и немаат некој голем пробив иако посебно оној од југ не е баш занемарлив, сепак со дроновите постојано им уништуваат техинка и жива сила, а тоа е многу тешко и страшно влијае на моралот кога Ерменциве немаат одговор.
И после "примирјево" продолжуваат со дронови. Русите се на потег, сепак цената е многу висока за нив, Ерменија е брана на паносманизмот не само за Азербајџан него општо Кавказот - Дагестан, Чеченија.. и другите бивши советски републики.

Се разидуваме со муабетов, ќе излеземе надвор од темата.
Се слагам
воената доктрина зависи од геополитиката. Во случајов со Азербејџан, нивната доктрината во последните 26 години се засновала врз тоа како да го вратат Нагорно Карабах.
Не си во право, целите и геополитиката се едно, доктрината и воената умешност комплетно различни.
Пример,
Ние како војска имаме како цел и стратегија да се одбраниме од напад од (пример) Бугарија, употребувајќи ја сегашната наша доктрина на војување. Кога нашите војници одат во Авганистан, тие војуваат според истата таа доктрина но сега целта и стратегијата се различни.
Воената тактика применета во дадената војна ПРОИЗЛЕГУВА наложена од воената доктрина.
Апсолутно точно, и различно кажано од твоите постови погоре

Блицкригот е сосема конкретна тактика измислена од германските генерали заради остварување на стратегиските воени цели опишани во воената доктрина на Вермахтот.
Блицкригот значи дотогаш невидена масовна употреба на оклопните сили за пробивање на линијата на фронтот и брзо навлегување во противничката позадина без подршка од пешадиските сили кои многу ги забавувале оклопните сили.
За таа цел првпат во историјата се формираат оклопно-механизирани дивизии па дури и корпуси кои после пробивањето на фронтот на одредена точка брзо молневито продираат во позадината пресекувајќи ги сите комуникации на противникот и целата логистика ,не му дозволуваат на противникот да создаде нова линија на фронтот......
Се до блицкриг тактиката оклопните сили се користеле како подршка на пешадиските дивизии и биле под нивна команда најмногу до 40 оклопно механизирани возила.Германските оклопни дивизии имале по 250 до 300 темкови плус други оклопњаци,така да во одреден дел од фронтот биле апсолутно суоериорни во однос на противникот.Едиствен кој заедно со Германците ги користел оклопните единици како и германците бил маршал Георги Жуков уште 38-ма година на далечниот исток.

Последно уредено:
Блицкриг не е тактика и не е измислена од никакви германски генерали, туку од британски новинар.
Па после све друго, што ти е погрешно....

Ерменија е некаква пречка за несметан продор на исламскиот фундаментализам. Затоа ИСИС се борат на страна на Aзерите и затоа креатури како овој џингискан или како и да се вика, навиваат за фундаменталистите.

Стара прича: mora kaurot da se ubie

Последно уредено:
Абе ние од зад Карпатите, вие од Кавказ и така е створена една Балканска идила.
Ироничен ми беше постот, ме испровоцира членот со тоа што сме дошле од некаде.

Само што дека вие сте дошле зад Карпатите вика целата светска научна историска фела, а дека албанците дошле од Кавказ викате само вие кои немате блага веза со историја, табула раса, дури ретардирани.

Само што дека вие сте дошле зад Карпатите вика целата светска научна историска фела, а дека албанците дошле од Кавказ викате само вие кои немате блага веза со историја, табула раса, дури ретардирани.
викал цел свет и дека земјата е рамна, па после излегла вистината на виделина.

Последно уредено:
викал цел свет и дека земјата е рамна, па после излегла вистината на виделина.

Со исклучок на денешниве фаци во УСА, сите знаеле дека планетата е сферична уште од античко време. Тоа дека се верувало во рамна Земја па палење луѓе бла бла бла е мит.

Не ти е малку чудно што ни една стара Балканска нација не е муслиманска? Не ти е чудно што само вие (Косоварите, дел во Албанија) и дел во Босна сте муслимани?

Ердо денес какви луѓе носи во Ерменија да војуваат? Епа истите тие ги носеле Султаните и тука и ги мешале со локалното население...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom