- Член од
- 5 август 2007
- Мислења
- 3.616
- Поени од реакции
- 2.670
15% од вкупната сума прибрана во буџетот на име на ДДВ. (претпоставувам, не можам да најдам колку пари се влеваат во буџетот на име на ДДВ во моментов, и не знам дали овие цифри се за моменталнава ситуација, или за проектираната)- со враќањето на 15 проценти од ДДВ-то, на граѓаните ќе им бидат вратени 8 милијарди денари (околу 130 милиони евра) годишно;
Врз основа на која математика е добиена оваа цифра?
Да, а за да имаме повраток од 8000- 10000 денари, треба некаде 500 000 - 600 000 денари. Шо до некаде е реално, па и 6000 денари нека бидат. Ете ти 2-3 сметки за струја во летен период.- На пример, на фискална сметка од 10.000 денари, за која се плаќа ДДВ во износ од 1.800 денари,15-те проценти од ДДВ-то што им се враќаат на граѓаните изнесуваат 270 денари;
- ова значи помеѓу 20 и 30 илјади денари годишно за секое семејство во Република Македонија кое поседува фискални сметки;
Ова значи ќе треба да имаме сметки од по 100 000,00 денари секој месец за да дојдеме до поврат од 20-30 000,00 денари или годишно 1 200 000,00 денари
Шо не фала? Мене ми обврска да побарам фискална, како што и на продавачот му е обврска да издаде. Колку што се сеќавам, имаше казна некоја ако купам нешто, и ме фати инспекција во радиус од не знам колку метри а да немам фискална.- Со можноста за повраток на 15 проценти од платениот ДДВ, секој граѓанин ќе има мотивација да инсистира на издавање фискални сметки. Всушност, така сите граѓани би ја имале улогата на „даночни инспектори“;
Не фала, даночните инспектори се вработени и ЗЕМААТ ПЛАТА за тоа. На овој начин на мала врата ќе се "вработат" сите за без пари?
Така да во ситуацијава ова не ти важи.
Ова не знам, а гледам не знаеш и ти.- Преку тоа, ќе се избегне криењето на вистинскиот промет и плаќање данок и сериозно ќе се намали таканаречената „даночна евазија“ која сега, според последните податоци на Управата за јавни приходи изнесува 35 проценти, а деновиве беше објавено дека непријавувањето данок изнесува дури 60 проценти;
60%? Толку пари им фалат плус, па од таму го извадија процентов на скриен данок?
Да се надеваме, дека ако го дочекаме ова, овај шо ја предлага меркава нема да издава такви НАРЕДБИ. Белким нема цела Македонија Барок да ја прај.- Управата за јавни приходи ќе нема основ за заплашување и затворање на фирми и дуќани заради даночна недисциплина;
УЈП тоа го прави по НАРЕДБА, а не по законски основ и пронајдени неправилности
(немој да ми речиш дека и ти ножот го носиш за во зловреме.)
Можиш. Во конкретнава ситуација е 2.7%. За некој тоа ќе биде 50000 за некој 500 денари. Али во секој случај ќе биди 2.7%- На ваков начин се зголемува потрошувачката моќ на граѓаните;
Не можеш да зголемиш потрошувачка моќ на граѓани кои се невработени и воопшто се лоши (слаби) потрошувачи
Важно, види прво.- По враќањето на целокупниот износ на ДДВ кон граѓаните, во буџетот на Република Македонија ќе останат околу 2 милијарди денари, (или над 30 милиони евра) повеќе пари отколку сега.
Неважно, види прво
Значи, ништо не кажа во постов. Поправилно ќе беше да кажеше возможно е ама јас не верувам дека ова би можело да се случи во земјава, одколку да пишиш нешто колку само да се пиши.
Или еве да те прашам конкретно. Доколку ова се реализира, по твое добро е за економијата и за граѓаните или не е? Кратко и јасно.
Јас мислам дека ако се сака е возможно и е остварливо. Со толкава администрација, колку што ја имаме во моментов, можи слободно во секоја општина по 3 центри конкретно за ова да се отворат. Барем ќе си ја одработуваат платата која сега ја земаат а не знаат зошто.
Само то е. Народов толку сме отепани, и унаказени низ годиниве, шо вакви мерки за нас се научна фантастика.