Повеќе причини да бидеш атеист

• Креатор на темата Креатор на темата mALEFACTOr
  • Време на започнување Време на започнување

Во што верувате?

• Во Бог

Гласови: 522 50,0%
  • Во Науката

Гласови: 523 50,0%

• Вкупно гласачи
    1.045
Кон болтуваното, по редослед.
- „добро против лошо„ е ептен добар пример за мешање баби и жаби- христијанството НЕ ПОЗНАВА таков дуализам ниту познава дуализам воопшто. Доброто е СОЗДАДЕНО а злото нема своја егзистенција-злото е НЕПОСТОЕЊЕ на доброто на не некаков антипод на доброто;
-злото доаѓа од сатаната, а лошите луѓе се под негово непсосредно влијание. Родот човечки не е створен како зол, а од друга страна „..виде Бог дека е тоа добро...„ само по себе говори дека Бог не го создал злото.
- за тебе сатаната не постои? Е ако бе, па и тој самиот вели дека не постои...кој е сега тука повеќе во право: ти или тој?
- а што тебе ти дозволува совеста?

како тоа христијанството не познава дуализам, кога цели ваши прикаски што ги попувате се за Сатаната и за Бог? Му давате на Сатаната сила и моќи - го претварате на тој начин во битие. Ако во вашите верувања имавте само Бог, тогаш е тоа монотеизам.

А за луѓе под влијание на Ѓаволот, морам да се изнасмејам.....многу е привлечно да се каже дека Ѓаволот ме натера, а не дека ја сум згрешила. Забораваат одговорност за свои постапки.

Што ми дозволува мене совеста? Еве го моето мото - Do as ye will, but harm none.

како тоа христијанството не познава дуализам, кога цели ваши прикаски што ги попувате се за Сатаната и за Бог? Му давате на Сатаната сила и моќи - го претварате на тој начин во битие. Ако во вашите верувања имавте само Бог, тогаш е тоа монотеизам.

А за луѓе под влијание на Ѓаволот, морам да се изнасмејам.....многу е привлечно да се каже дека Ѓаволот ме натера, а не дека ја сум згрешила. Забораваат одговорност за свои постапки.

Што ми дозволува мене совеста? Еве го моето мото - Do as ye will, but harm none.

Дулазимот подразбира одредени предуслови: на пример, подразбира исконско и истовремено постоење на доброто и злото, кои се само две половинки од една целина и кои, наводно, водат вечна борба за превласт во Вселената.
Православното христијанство вели нешто друго: Бог е беспочетен, се што создал, создал да биде ДОБРО, па по автоматизам, злото НЕ Е СОЗДАДЕНО. Злото доаѓа „одпосле„, после падот на Ангелот Деница од Божјата близина и после неговото истерување од Небесата на Земјата, каде е настрвен пред се, кон родот човечки, оти тој (родот човечки) е врвот од неограничената Божја моќ за креација-човекот е слика Божја.
Тоа што во христијанството постои и добро и зло, незначи по автоматозам дека постои и дуализам-не. Злото постои само кога го чиниме, ако не чиниме зло-НЕМА ЗЛО! Просто и едноставно!
Сатаната има сили и моќи, затоа што Бог му ги има дадено а не затоа што моќта сатанина е негова автохтона особина.
Точно, секој кој чини зло, веќе е под демонско влијание и станува слуга сатанин.
Твојата девиза е сепак, само твоја девиза. Таа нема ништо битно да смени во Вселената-сигурно!

Дулазимот подразбира одредени предуслови: на пример, подразбира исконско и истовремено постоење на доброто и злото, кои се само две половинки од една целина и кои, наводно, водат вечна борба за превласт во Вселената.
Православното христијанство вели нешто друго: Бог е беспочетен, се што создал, создал да биде ДОБРО, па по автоматизам, злото НЕ Е СОЗДАДЕНО. Злото доаѓа „одпосле„, после падот на Ангелот Деница од Божјата близина и после неговото истерување од Небесата на Земјата, каде е настрвен пред се, кон родот човечки, оти тој (родот човечки) е врвот од неограничената Божја моќ за креација-човекот е слика Божја.
Тоа што во христијанството постои и добро и зло, незначи по автоматозам дека постои и дуализам-не. Злото постои само кога го чиниме, ако не чиниме зло-НЕМА ЗЛО! Просто и едноставно!
Сатаната има сили и моќи, затоа што Бог му ги има дадено а не затоа што моќта сатанина е негова автохтона особина.
Точно, секој кој чини зло, веќе е под демонско влијание и станува слуга сатанин.
Твојата девиза е сепак, само твоја девиза. Таа нема ништо битно да смени во Вселената-сигурно!

Зборуваш со многу големо его. И ја никаде не кажав дека тоа у кое ја верувам е она вистинското. Никој жив не може со сигурност тоа да го каже.

А за Сатаната....контрадикции колку сакаш. Прво кажа дека Бог не го створил, после викаш дека Бог му дал сила. Мислам.....стварно....

И каде во твојата света книга напишана од Бог пишува за потеклото на Сатаната? Нигде.

Верувај си во што сакаш. Било кое нешто на кое му посветуваме внимание, мисла и збор - му даваме сила и форма.

Ти со своето, ја со моето. Со среќа нека ти е и на тебе и на сите нас на оваа планета.

Хвала, хвала....

„..зашто иде кнезот на овој свет и во Мене тој нема ништо...„ вели Христос. Евангелие според Јован, 14.30.

Ете каде е лукавиот...

„..зашто иде кнезот на овој свет и во Мене тој нема ништо...„ вели Христос. Евангелие според Јован, 14.30.

Ете каде е лукавиот...

и, што со тоа? Тоа е само извадок од една книга, толку. Тоа е твоја вистина, а не сечива. И сеуште мислиш дека со извадоци вакви нешто ке докажеш?

Па јас на форумов ништо не докажувам-само сведочам за својата вера и Бог, онака како е тоа утврдено како учење во православната Црква а доказите, како веќе имам многу пати напишно, се ствар на лично искуство и сознанија а не на лаборатории, обсерватории, акцелератори и сл.

Па јас на форумов ништо не докажувам-само сведочам за својата вера и Бог, онака како е тоа утврдено како учење во православната Црква а доказите, како веќе имам многу пати напишно, се ствар на лично искуство и сознанија а не на лаборатории, обсерватории, акцелератори и сл.

И ја сведочам за својата вера, онака како што е утврдено според природните религии и се ствар на мое лично искуство и сознание.

А која е разликата меѓу прродните и вештачките религии?

Кога велиш „природни„, значи, постојат и „вештачки„ религии....

А за форумџии од која возраст е наменет постов? Ај малку повеќе сериозност, возрасни сме веќе...:vozbud:

А бе ти ова на сериозно или на мајтап? :vozbud:

KAKO DA VERUVAM U NESTO SO NE E NISTO DRUGO OSVEN FILOZOFIJA KOJA GO KORISTI "SLABIOT"KARAKTER KAJ COVEKOT VERNIK.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom