Потребна ви е помош околу мобилни? Пишете тука!

• Креатор на темата Креатор на темата Acid
  • Време на започнување Време на започнување
Истиот телефон ли е? :eek: дали е возможно до олку да е поевтин кај нас?

Не ќе да е баш истиот.

Од овој телефон постојат два модела. Едниот кај нас што се продава волку ефтино е модел кој е за Блиски Источен пазар, оди под шифра N9000. Другиот што е за Европски и Американски пазар оди под шифрата N9005.

Главната разлика е што N9000 оди со доста проблематичниот Exynos процесор/графика Мali, кои исто и како лошата варијанта на S4 (i9500) не само што се доста склони кон кочење, рестартирање и дефекти, туку и по спецификации имаат некои ограничувања. На пример N9000 може да снима само 1800p, додека N9005 снима 4К (2160p). Исто така N9000 работи на 1.9Ghz максимум, додека N9005 работи на 2.3Ghz. Двата 4-јадрени процесора на N9000 се варка, бидејќи никогаш не работат заедно, односно максимумот е еден 4-јадрен процесор на 1.9Ghz.

Додади тука дека N9005 доаѓа со 4G подршка, а N9000 само со 3G, и дека N9005 доаѓа стандардно со 32GB, а N9000 стандардно со 16GB (иако има и со 32 и 64гб варијанти), и плус дека девелоперската подршка за N9005 ќе биде далеку поголема.

Од тие причини кај мене во мобилара го држиме само N9005, иако е некои си 50тина евра поскап, не сакам ни јас, ни клиентите да си имаат главоболки и да се чувствуваат измамени кога ќе ги дознаат овие разлики.

Nema nekoja golema razlika pomegu N9000 i N9005.
Duri i na benhmark testovite N9000 vadi podobri rezultati i nema nikakvi problemi.
Isto taka golem plus kaj N9000 e toa shto ima poveke memorija od N9005.
Taka da toa shto tvrdish deka e malce problematicen jas mozam vednash da te negiram.
Ne postojat nikakvi izmami i glavobolki. :)
Sent from my Samsung Galaxy Note 3

Duri i na benhmark testovite N9000 vadi podobri rezultati i nema nikakvi problemi.
Taka da toa shto tvrdish deka e malce problematicen jas mozam vednash da te negiram.
Докажа со Samsung Galaxy Note 3 :D

• Ми се допаѓа
Reactions: AL.
Не ќе да е баш истиот.

Од овој телефон постојат два модела. Едниот кај нас што се продава волку ефтино е модел кој е за Блиски Источен пазар, оди под шифра N9000. Другиот што е за Европски и Американски пазар оди под шифрата N9005.

Главната разлика е што N9000 оди со доста проблематичниот Exynos процесор/графика Мali, кои исто и како лошата варијанта на S4 (i9500) не само што се доста склони кон кочење, рестартирање и дефекти, туку и по спецификации имаат некои ограничувања. На пример N9000 може да снима само 1800p, додека N9005 снима 4К (2160p). Исто така N9000 работи на 1.9Ghz максимум, додека N9005 работи на 2.3Ghz. Двата 4-јадрени процесора на N9000 се варка, бидејќи никогаш не работат заедно, односно максимумот е еден 4-јадрен процесор на 1.9Ghz.

Додади тука дека N9005 доаѓа со 4G подршка, а N9000 само со 3G, и дека N9005 доаѓа стандардно со 32GB, а N9000 стандардно со 16GB (иако има и со 32 и 64гб варијанти), и плус дека девелоперската подршка за N9005 ќе биде далеку поголема.

Од тие причини кај мене во мобилара го држиме само N9005, иако е некои си 50тина евра поскап, не сакам ни јас, ни клиентите да си имаат главоболки и да се чувствуваат измамени кога ќе ги дознаат овие разлики.

Што цена е Ноте 3-ка кај тебе у мобилара? и дали се користени или се нови?

Што цена е Ноте 3-ка кај тебе у мобилара? и дали се користени или се нови?

Само нови. И кутијата е запечатена.

Н900 може да го набавам ако некој сака по продажна околу 470е, а Н9005 по 520е.

:) Добро сега да правиме лаички муабети е едно, јас дадов стручно видување на разликите. Дали има поише меморија не би рекол, бидејќи во тој сегмент се исти. Може единствено софтверот да е помал, па да има за нијанса повеќе меморија, ама тоа е незначително. А конкретно бенчмарковите се веќе превазиџена работа, особено откако се докажа дека некои производители, па точно и Ноте 3 беше еден од нив, ги лажираат резултатите (односно ги местат).

Инаку, не мора да значи дека секој N9000 ќе биде проблематичен. Едноставно дека склоноста е таква. За жал Еxynos процесорите (или неофицијално по мобилари наречени „ринглите“) беа преферирани кај нашите клиенти кога се појавија на S4 i9500 моделот, меѓутоа откако се покажа дека истите се невидено склони кон дефекти, прегревања (и заради тоа кочења и рестартирања), еве денес ниедна мобилара, па вклучувајќи ги тука и горенаведените, не ги нуди веќе тие модели во продажба. Верувајте, времето покажа дека Exynos не е дораснат да конкурира на проверениот Snapdragon.

И самото тоа дека Н900 не се нуди на Европски и Американски пазар, ако ништо друго, кажува нешто мислам дека.

Сето ова не значи ништо за некој поединечен корисник, и јас со цело срце се надевам дека телефонот ти е погоден и ќе ти се погоди. Едноставно дискутирам за разликите.

дали некој знае што би можел да биде пробмелот кај самсунг галакси с4, не ја препознава микро сд картицата. поточно, еднаш се случи тоа, само се извади и стави одма и немаше проблеми. но сега ни тоа не помага, и ресет на телефонот е направен, и пак исто. чаре?

дали некој знае што би можел да биде пробмелот кај самсунг галакси с4, не ја препознава микро сд картицата. поточно, еднаш се случи тоа, само се извади и стави одма и немаше проблеми. но сега ни тоа не помага, и ресет на телефонот е направен, и пак исто. чаре?

со друга микро сд проба?
--- надополнето: 20 декември 2013 во 22:06 ---

со друга микро сд проба?

ако не работи со друга мемориска тогаш ќе треба да се замени флетот со читач за сим и ммц

Вака сега, сакам да купам мобилен телефон ама незнам каков да си купам, буџетот не ограничен значи може да предложете до колку сакате, јас некако сум за Самсунг С4 ама реков прво да прашам вие што мислете, некој друг телефон да предложете, ве молам со цитат на мојов комментар и предлог мобилен и шо мислете за него, фала на сите

sony xperia Z1
--- надополнето: 21 декември 2013 во 13:23 ---
Вака сега, сакам да купам мобилен телефон ама незнам каков да си купам, буџетот не ограничен значи може да предложете до колку сакате, јас некако сум за Самсунг С4 ама реков прво да прашам вие што мислете, некој друг телефон да предложете, ве молам со цитат на мојов комментар и предлог мобилен и шо мислете за него, фала на сите

sony xperia Z1

со друга микро сд проба?
--- надополнето: 20 декември 2013 во 22:06 ---
ако не работи со друга мемориска тогаш ќе треба да се замени флетот со читач за сим и ммц
ДА, пробав со нова 16гб, класа 10 и ја препозна. претходната беше 2гб и вероватно класа 4.
прашање до двајцата, дали може да се зезне сд картица ако е помала класа? тел е како што кажав ѕвер, али пошто е слаба класата да ја заебе картицата? или нема врска тоа?

nema vrska klasata, toa e samo za brzinata na citanje/zapisuvanje podatoci.
аха, ок. тогаш не ми е јасно како тоа сд картицата без да се чепка или вади престана да биде детектирана од уредот? нормално е тоа?

аха, ок. тогаш не ми е јасно како тоа сд картицата без да се чепка или вади престана да биде детектирана од уредот? нормално е тоа?

Секако дека не е нормално, може картицата е расипана, пробај ја на друг уред.

Секако дека не е нормално, може картицата е расипана, пробај ја на друг уред.
ќе ја пробам директно на читач за ПЦ, али тоа утре. и јас претпоставував дека НЕ е нормално ова. е сега, се наметнува прашањето што се случило, како тоа одеднаш да не ја препознава. не е за картицата работата, него да не има некоја заебанција со читачот на телефонот, па да треба навреме да превземам мерки

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom