Пописот 2011 и верска припадност

• Креатор на темата Креатор на темата Атеист
  • Време на започнување Време на започнување

Дали ќе се изјасните за својата вероисповед

• Да

Гласови: 110 85,9%
  • Не

Гласови: 18 14,1%

• Вкупно гласачи
    128
Статус
Затворена за нови мислења.
Еми зш наместо на Св. Илија не се кренале на денот на лукавиот или на денот на богот Велес? Ако православните имаат свои денови во Азија, зш да не и будистите...сигурно има некоја најниска граница според бројност. Инаку ќе требаше и ден за ерменците, ден за украинците...

Ако во другите европски држави се практикуваат вакви славења на сатаната и на вуду...да видиме примери

А има ден во календарот кој не е зафатен од некој светител,светија,испосник,великомаченик,преподобен...?

Не знам, да видиме како е во демкраЦка Јевропа -ШвеЦка и скандинавија (нели пример за атеисти, демосот владее), имаат празници за 6-7 народи? Ако таму им даваат денови на овие и на стотината етноси...нека апелираат, зш да не се најде место и за викани, сатани...

Не знам, да видиме како е во демкраЦка Јевропа -ШвеЦка и скандинавија (нели пример за атеисти, демосот владее), имаат празници за 6-7 народи? Ако таму им даваат денови на овие и на стотината етноси...нека апелираат, зш да не се најде место и за викани, сатани...

Тој муабет со Дибек го праевте, јас не се согласувам дека скандинавија е место со најдобар живот, или со релацијата атеизам-животен стандард, се тоа се базира на перцепција, но дека имаат поарен живот од тука е јасно.
И таму празниците се на основа на доминантните и привилегирани религиски конфесии, но имаат и безбожнички работи како работно време,саатница,годишен,надомстоци за ризик при работа,отштета и слични чудесии за кои се бореле и умирале разни невернички банди...некакви чикашки анархисти, убијци на кралеви и прецедници, герилски организации, синдикати...долга и широка е листата...:)
А од друга страна и законите на празници се само на хартија, знам еден куп христијани кои работат и на празници дури и на божиќ, оти нивните газди, браќа и сестри по вера нешто не се расположени за таква ерес...

п.с ПОлека ќе исплива на виделина моментот зашто некој има потреба да покажува на останатите дека е атеист, иако тоа никој од него не го бара. Како навивач на Милан ќе се расправам со навивач на Јуве и Интер, ама не и со тој што не навива за никого, а истиот тој нема потреба да ме убедува дека фудбалот е глупа игра и дека тој не навива за никого.

Чудна работа ова форумов. Дури и памти кој што напишал. Се декларираш православен христијанин а претходно си кажал вакво нешто:

INaku pisav i prethodno ama ti izmaknalo ne sum ni vernik ni ateist, ednostavno ne me interesira intepretacijata na bog, tuku nastanite opisani vo svetite knigi a za sekoj od niv ima verojatnost deka se slucile.

Чудна работа ова форумов. Дури и памти кој што напишал. Се декларираш православен христијанин а претходно си кажал вакво нешто:

Сто има врска Првославен Христијанин со тоа што не сум верник? Што те чуди тоа толку? Баш така е, не сум верник, а сум православен христијанин.

Поарно задржи се на дискусијата околу навивањето.

Сто има врска Првославен Христијанин со тоа што не сум верник? Што те чуди тоа толку? Баш така е, не сум верник, а сум православен христијанин.

Токму така, на навивањето и се однесува. Само навиваш за својот клуб МПЦ.

П.С. и не ме чуди, навивачи има полно.

Токму така, на навивањето и се однесува. Само навиваш за својот клуб МПЦ.

П.С. и не ме чуди, навивачи има полно.

Е така де. Буквално си у право и ти тоцуттер. ЈАс навивам за МПЦ ама можам и без неа. ТОа ми е хоби. (Вербата е нешто сосема различно).
И затоа вие како ненавивачи немате потреба да ни кажувате и докажувате дека не навивате за никого, дека нашиот клуб не го бива, и уште повеќе демек не навивај за никого заебана работа тоа фудбалот. Капиш?
ТОа е целата идеја.
Има мал милион можности да се дискутира на повисоко ниво за одредени работи, а за жал тоа го нема на форумов.

Е така де. Буквално си у право и ти тоцуттер. ЈАс навивам за МПЦ ама можам и без неа. ТОа ми е хоби. (Вербата е нешто сосема различно).
И затоа вие како ненавивачи немате потреба да ни кажувате и докажувате дека не навивате за никого, дека нашиот клуб не го бива, и уште повеќе демек не навивај за никого заебана работа тоа фудбалот. Капиш?
ТОа е целата идеја.
Има мал милион можности да се дискутира на повисоко ниво за одредени работи, а за жал тоа го нема на форумов.

Види, ако сакаш квалитетна дискусија мораш да ги дефинираш своите ставови. Ова е подфорум за религија, повели дефинирај, веруваш или не веруваш, и во што веруваш...

Јас од тебе неколку пати имам слушнато само прилично магловити ставови во врска со религијата.

Ова е за во потпис дефинитивно! :vozbud:

ТОа е целата идеја.

Е така де. Навивање за твојот клуб без да веруваш во него е празно и безпредметно. Навиваш оти ти е полесно да се приклучиш, по принципот „ако не можеш да ги победиш, приклучи им се“.

Ова е за во потпис дефинитивно! :vozbud:

Не е до толку нејасно де. Човекот за потребите на пописот ќе се пријави како Православен Христијанин, затоа што претпоставувам (оправдано или неоправдано) дека тоа го сфаќа како чин на лојалност спрема својот народ, иако не верува на начинот на кој што веруваат православните христијани.

Ајде по 100 денари сите, јас ќе ви ги формулирам мислите за да нема недоразбирања...

:pos:

Види, ако сакаш квалитетна дискусија мораш да ги дефинираш своите ставови. Ова е подфорум за религија, повели дефинирај, веруваш или не веруваш, и во што веруваш...

Јас од тебе неколку пати имам слушнато само прилично магловити ставови во врска со религијата.

Нема врска, нема тука квалитетна дискусија. Мислам дека и си кажав во разговор со Дибек дека нема да се трудам околу сериозни дискусии на тема религија, оти тоа било да се покаже дали христијанскиот бог е антропоморфен или не. Нешто во тој стил би требало да одат дискусиите или си за едно или си за друго.(Ако грешам околу заклучоков кој Дибек го даде, поправете ме).

Така да КВАЛИТЕТНА ДИСКУСИЈА не може да постои. Што е битен мојот став во однос на религијата за една квалитетна дискусија?

Мислев дека на форумот за религија треба да се урнат некои табуа и да видиме што македонскиот интелектуалец (повеќето на форумов се такви нели) размислува по тоа прашање, а не само категорично читање и демантирање на одредени цитати од библијата, вадење зборови од контекст и слично.

Јас убаво си го кажав мојот став за религијата, воопшто не ми смета истата ниту луѓето кои се религиознио-напротив,
не верувам во антропоморфен бог, но верувам дека Исус воскреснал, верувам дека направил дел од чудата запичани,
не верувам дека шетале мртовци низ Ерусалим,
не верувам дека поповите се продолжена рака на Исус,
не верувам во Теоријата за еволуција на видовите од Дарвин, повеќе држи вода дека сме луѓе од епрувета,
не верувам дека сите празници се правилно испочитувани,
не верувам дека мајка Тереза треба да биде светица,
верувам дека исламот е најлошата религија,
верувам во љубовта,
верувам во причинско-последичните односи итн..

Меѓутоа сето ова не ме прави Атеист, ниту Верник. Мое мислење беше дека форумов треба да понуди различни гледишта на иста работа за да човек осознае и другата страна (или страни) што мисли. Ама сум згрешил требало да одбереш страна и валда да докажуваш кој е у право.

п.с Ете гледаш и самиот си вртиш на заебанција се што ќе можеш да извадиш од контекст. Затоа ќе си тераме на заебанција тука и ќе вадиме нон стоп од контекст зборови и ќе тераме сеир.

--- надополнето ---

Е така де. Навивање за твојот клуб без да веруваш во него е празно и безпредметно. Навиваш оти ти е полесно да се приклучиш, по принципот „ако не можеш да ги победиш, приклучи им се“.

Ајде така нека биде како што велиш ти. Зарем би требало да не навиваш за никого ако знаеш дека за другите клубови е уште побеспредметно и попразно да навиваш. А доколку немаш клуб за кој навиваш ништо повеќе не добиваш?

[/COLOR]

Пола од тие што велат дека ќе се пишат, атеисти нема да го сторат тоа. Би требало во секоја фирма да има исто таков анкетен лист и сите што се атеисти би требало да им се одземат денови од годишен одмор за верските празници. Сведок сум на таков случај и после дечкото си ја подви опашката и сега е православен од српска националност, полсе низа препирки.

Според мене апсолутно и така треба, ако веќе си мандрак и отскокнуваш од другит ќе си ги истрпиш и последиците во согласност со законите и општеството во кое живееш.

Еве зошто Мики ќе се пише Христијанин, Слободни денови, гага пари, на твое место јас би се пишал Христијанин/Муслиман за да фатам и од двете :tapp:

Не е до толку нејасно де. Човекот за потребите на пописот ќе се пријави како Православен Христијанин, затоа што претпоставувам (оправдано или неоправдано) дека тоа го сфаќа како чин на лојалност спрема својот народ, иако не верува на начинот на кој што веруваат православните христијани.

Ајде по 100 денари сите, јас ќе ви ги формулирам мислите за да нема недоразбирања...

:pos:

Also sprach Zarathustra, давајте му по 100-че само-прокламирани неверни припадници од било која религиозна деноминација.

Нема врска, нема тука квалитетна дискусија. Мислам дека и си кажав во разговор со Дибек дека нема да се трудам околу сериозни дискусии на тема религија, оти тоа било да се покаже дали христијанскиот бог е антропоморфен или не. Нешто во тој стил би требало да одат дискусиите или си за едно или си за друго.(Ако грешам околу заклучоков кој Дибек го даде, поправете ме).

Така да КВАЛИТЕТНА ДИСКУСИЈА не може да постои. Што е битен мојот став во однос на религијата за една квалитетна дискусија?

Мислев дека на форумот за религија треба да се урнат некои табуа и да видиме што македонскиот интелектуалец (повеќето на форумов се такви нели) размислува по тоа прашање, а не само категорично читање и демантирање на одредени цитати од библијата, вадење зборови од контекст и слично.

Јас убаво си го кажав мојот став за религијата, воопшто не ми смета истата ниту луѓето кои се религиознио-напротив,
не верувам во антропоморфен бог, но верувам дека Исус воскреснал, верувам дека направил дел од чудата запичани,
не верувам дека шетале мртовци низ Ерусалим,
не верувам дека поповите се продолжена рака на Исус,
не верувам во Теоријата за еволуција на видовите од Дарвин, повеќе држи вода дека сме луѓе од епрувета,
не верувам дека сите празници се правилно испочитувани,
не верувам дека мајка Тереза треба да биде светица,
верувам дека исламот е најлошата религија,
верувам во љубовта,
верувам во причинско-последичните односи итн..

Меѓутоа сето ова не ме прави Атеист, ниту Верник. Мое мислење беше дека форумов треба да понуди различни гледишта на иста работа за да човек осознае и другата страна (или страни) што мисли. Ама сум згрешил требало да одбереш страна и валда да докажуваш кој е у право.

п.с Ете гледаш и самиот си вртиш на заебанција се што ќе можеш да извадиш од контекст. Затоа ќе си тераме на заебанција тука и ќе вадиме нон стоп од контекст зборови и ќе тераме сеир.

--- надополнето ---

Ајде така нека биде како што велиш ти. Зарем би требало да не навиваш за никого ако знаеш дека за другите клубови е уште побеспредметно и попразно да навиваш. А доколку немаш клуб за кој навиваш ништо повеќе не добиваш?

Прво, христијанството не е пазар, па да си земаш од таму тоа што ти треба. Значи или веруваш комплетно во него, или не веруваш.
Второ, не терав сеир, видов дека имате недоразбирање со човекот, па пробав да појаснам, сериозно...

Еве зошто Мики ќе се пише Христијанин, Слободни денови, гага пари, на твое место јас би се пишал Христијанин/Муслиман за да фатам и од двете :tapp:

Also sprach Zarathustra, давајте му по 100-че само-прокламирани неверни припадници од било која религиозна деноминација.

Момче прочитај го мојот пост упатенкон Заратустра.

Ќе продолжиме со увреди и вадење зборови од контекст. Нема квалитетна дискусија тука. Чорба Македонче.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom