Помош за и јас да верувам во Господ

• Креатор на темата Креатор на темата Mogliyow
  • Време на започнување Време на започнување
Читај ја БИБЛИЈАТА оди по нејзините патишта,имај страв од БОГА т.с почитувај го неговиот збор//библијата,оди во црква, сакај го непријателот како сам себеси.Дај го твоето срце на ИСУС и се останото што пишува во БИБЛИЈАТА и ке имаш вечен живот//Ке бидеш во рајот вечно со БОГ!!
Ако ти треба уште помош,отворена е вратата.

Mogli пријателе, прво што треба да направиш е да не ја читаш Библијата. Пошо ако си здрав и разумен човек, ко ќе земеш да ја читаш, и ко ќе ги чуеш сите тие глупости и ко ќе си помислиш у себе дека некој навистина верува у нив ќе ти се смачи и ќе ти биде цела прича одбивна..
Знатоа, читање библија НИКАКО :) E сеа, за да веруваш во бога, треба да немаш друга работа, или да има многу ствари шо не ти се јасни а те мрзи да ги бараш одговорите, и тоа е ок, супер, ако е слчајот таков кај тебе, бачко ќе си земеш, сите ствари шо ти се нејасни ќе си кажеш дека Бог така сакал и дека Бог така ги створил..
И да, ти реков да не ја читаш Библијата, Бог замислувај си го ти како сакаш и тебе како ти одговара, пошо он, нели, ти дал слободна воља..

Никој жив неможе да ти помогне да веруваш во Господ ако сам не си согледал дал треба да веруваш или не.

Никој жив неможе да ти помогне да веруваш во Господ ако сам не си согледал дал треба да веруваш или не.

Сосема погрешно, како апостолите проповедале за Христа па така стекнале други верници, не викам да проповедаме ние, само да ги поттикнуваме оние кои појма немаат за Христијанство и да им помагаме на тие што бараат помош како да веруваат во Христијанство.

Дефинирај го Господ, што е Господ за да веруваш во него?
Треба да веруваш дека ако правиш лошо ќе те казни? Нема! Господ ти е само метафора... Самиот/ата се казнуваш доколку правиш лоши дела.
И нема после смртта рај, пекол... туку може само животот да ти биде рај или пекол.
Не треба да веруваш во Господ за да правиш добри дела, треба во самиот себе да веруваш.

Треба да веруваш дека ако правиш лошо ќе те казни? Нема! Господ ти е само метафора... Самиот/ата се казнуваш доколку правиш лоши дела.
И нема после смртта рај, пекол... туку може само животот да ти биде рај или пекол.
Не треба да веруваш во Господ за да правиш добри дела, треба во самиот себе да веруваш.

Кон болтуваното:
тоа би значело дека сам за себе си бог, така?

Кон болтуваното:
тоа би значело дека сам за себе си бог, така?

религозните мешате поими

едно е САМО-ДОВЕРБА сигурност одлучност спремност за својте одлуки постапки да понесеш и ОДГОВОРНОСТ

ВЕРА- ДОВЕРБА е на друг да му отстапиш право да одлучува место тебе но со тоа и одговорноста ја симнуваш од себе

1 Солунјани: 5:24 Верен е Оној, Кој ве повикува и Кој и ќе го направи тоа.

2 Солунјани: 3:3 Но верен е Господ

2 Коринтјани: 1:18 Бог е верен,

ВЕРЕН = ДОВЕРЛИВ

за некому да поклониш те да се откажеш од свое лично право на ОДЛУЧУВАЊЕ и да го препуштиш на друг

е тој ДРУГИОТ прво МОРА да ја заслужи твојата- мојата ДОВЕРБА
.
..
хмммм

па дури некому да ВЕРУВАШ (што нели се нарекува ВЕРА ) ти сепак МОРА ДА ИМАШ И само - ДОВЕРБА во самата одлука дека тоа што некому веруваш не си згрешил или мислиш дека си го направил најдобриот избор

Ако пишуваново ти е сериозно, сметај дека патиштата Господови се многу-многу чудни...Не постои некој универзален рецепт за тоа како да се поверува во Бога.

Но, искуствата посочуваат неколку проверени методи:
1. Дружење со луѓе кои веќе поверувале и кои се навлезени во верата.
2. Читање на Светото Писмо, како збор Божји, кој ретко кого го остава рамнодушен, освен оние кои се студени по срце...Читањето на Писмото обично е последица од интерестот кој се пројавува заради дружењето со оние кои се веќе верници.

Но, најбитно е да почнеш да Го бараш Севишниот и Он ќе те најде...Он од секој поединец очекува намера, акција, па тогаш и Он се обраќа кон таквите поединци и тогаш се случува средбата меѓу човекот и Бога, во умот и во срцето човеково...

„...Барајте и ќе најдете...„, вели Христос.

„...Побарајте и ќе добиете...„, вели Христос.

Исус рече. "Еден ден повторно ке се симнам на земјата.." , така да безцелно е повеќе да веруваш и да се потчинуваш на богатството , одколку на Светиот Дух , па нели си благодарен што воопшто Господ ти дозволува да го живееш овој живот , покажи малку вера и добрини и тоа ке ти биде 10кратно возвратено . :smir:

Дискутабилно како Бог не го решава главниот проблем: смртта, злото, и тн
а помага по малце на оние кои веруваат
зошто да не направи како семоќен
да нема веќе смрт, зло се што денес има на светов
ама он не помага во главното
него помалку само на верници
тоа може да е автосугестија
второ, мноу битно, се постоењето на повеќето вери
кои бог ги допушта
Бог премногу допушта како да не е семоќен?
se e reseno i zemi procitaj knigi za boga, zasto gospod voskresna i ja pobedi smrtta, a zloto e covecka volja , gospod mu ostavil da odbere covekot , acovekot go odbral gavolot, i dodeka ziveese vo svetot gospod rece deka ke se pojavat lazni proroci i uciteli koi vo negovo ime ke zborat, koi se tie ako ne protestanskite ucena, i na pocetokot site bea edna crkva do 1054 godina koga katolicizmot ke se oddeli od pravoslavieto koe od katolicizmot ke se sozdadat sektanti ( vidija istorijata na crkvata) gospoda mu dava na covekot da odbere , covekot e razumno bitie za da svati koer e dobro a koe e zlo, i lesno e da se rece zosto bog ne go sopre zloto ,no boga ne saka da ni bide diktatorni dal sloboda i razum , i jas mnogu veruvam vo gospoda zasto boga mnogu mi pomognal vo zivotot i na moite roditeli i mene slava na boga , a ti bratce zemi nesto procitaj za boga a ne samo toa da go velis pozz

Сосема погрешно, како апостолите проповедале за Христа па така стекнале други верници, не викам да проповедаме ние, само да ги поттикнуваме оние кои појма немаат за Христијанство и да им помагаме на тие што бараат помош како да веруваат во Христијанство.

Да, ако човек не слушне нема ни да знае-во право си. Но мислам дека прво личноста треба да посака да го најде Бог а потоа следат проповедите, нели, раскажувањето за Бог и слично. Зашто ако од чист мир започнеме да “проповедаме некому“ нема да се разликуваме од некои нападни секташи кои сакаш нејќеш сеедно ти брмчат и досаѓаат.

Objasni ja smislata na tvojot zivot na tvoeto postoenje.

во социјализмот немаше бог - ови па и те како се си функционираше

зошто мислиш дека животот треба да го сведеме на некоја фикција - бог

за која немаме единствено толкување ?

тоа нее решение туку бегање од реалноста !

луѓето и животот се Реалноста а не бог !

Прави добри дела и помагај им на луѓето за после смртта да те паметат и спомнуваат по добро...
За тоа не ми треба да верувам во бог, туку во самиот себе дека можам и сакам да правам добрини и да помагам...

Македонев сум, христијанин... Сум бил и на веронаука. Идам во црква онака само радиреда на велигден да се кршам со јајца не од што верувам во господ. Ајде ако можете дајте ми некакви интересни податоци за да ми помогнете да почнам да верувам и јас
Благодарам:wink:

Иди читај библија ,иди у црква нека те пипа попот на непристојни места :vozbud: и одма ке го видиш господ у пижами.

Абе златен атеизам ,немора да се скинеш од читање и нишо да не сватиш.Иди си фино лепо на гугл врие од атеистички тези и антитези :helou:.

А неаме ни попови сексуално да те злоупотребиваат ,ама ако си по тие ствари иам еден комшија у зграда можам да ти го местам :pipi:

Come to the dark side ....we have cookies.

...

And beer.

Македонев сум, христијанин... Сум бил и на веронаука. Идам во црква онака само радиреда на велигден да се кршам со јајца не од што верувам во господ. Ајде ако можете дајте ми некакви интересни податоци за да ми помогнете да почнам да верувам и јас
Благодарам:wink:

Си го гледал филмот Вилинско коњче?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom