Помош, софтверски проблеми и совети - III дел

• Креатор на темата Креатор на темата humanoid
  • Време на започнување Време на започнување
Статус
Затворена за нови мислења.
Еве ти за графичката, а за мрежната, мора да можат тие од цедето со матичната. Избриши ги некако сите драјвери што си ги инстлирал за мрежната, избриши ја и мрежната од Device Manager (или како и да беше во Linux), напрај рестарт на РС и инстлирај драјвери од матичната.

Aко ти ја препознава мрежната значи се е во ред со драјверите. Тебе ти треба мрежната за користење на интернет? Ако е така кажи каков интернет имаш и како ти е конфигуриран на Windows (конекција, директно преку рутер, статична IP,...) па да ти поможиме со конфигурацијата на Linux.

Убунтуто нема никаков проблем со оваа мрежна картица, уште во прединсталационата постапка уредно ја препознава.....грешиш во друго изгледа.

За графичката......драјверите сам ќе си ги најде, симне и инсталира откако ќе го подесиш интернетот.

Користам кабелки интернет и на Windows конекцијата сама се конфигурира (Assigned by DHCP) јас и да сакам да ја конфигурирам небива, нема интернет.

Убунту ја препознава мрежната, кажав на претходниот пост дека Received Packets се подигаат ама Send си стојат во место од време на време само се подигаат, а и IP адресата неможе да ми ја најде...

BTW слегнав јас синоќа едни драјвери за графичката и кога сакам да ги инсталирам ми се отвора тоа Terminal и ми вика дека инсталацијата треба да е во "root"...??????

Ај сега ќе пробам тоа што кажа Корун па ке пишам што ке биде...:vozbud::wink:

Едно мој другар има проблем со Window XP. Сеа незнам баш дали е до windows - от или до неговиот компјутер. При вклучување на компјутерот се појавува само Welcome Screen - от на Windows и толку. HELP!
Vlezi vo safe mode i probaj da gi izbrises drajverite..mozno e da e do niv..ili pak imas staveno rezolucija sto ne ja poddrzuva monitorot..
mene mi se sluci ednas taka..pa vaka go srediv. :)
:helou:

[/b]

Користам кабелки интернет и на Windows конекцијата сама се конфигурира (Assigned by DHCP) јас и да сакам да ја конфигурирам небива, нема интернет.

Убунту ја препознава мрежната, кажав на претходниот пост дека Received Packets се подигаат ама Send си стојат во место од време на време само се подигаат, а и IP адресата неможе да ми ја најде...

BTW слегнав јас синоќа едни драјвери за графичката и кога сакам да ги инсталирам ми се отвора тоа Terminal и ми вика дека инсталацијата треба да е во "root"...??????

Ај сега ќе пробам тоа што кажа Корун па ке пишам што ке биде...:vozbud::wink:

Ако имаш кабловски би требало да имаш интернет без дополнителни конфигурирања.

Јас порано имав проблем со мрежната. Не ми работеше на 100 Mbps. Па морав да ја местам на 10 Mbps, па за да функционира. Пробај го тоа.

Отвори Terminal и напиши ги следните команди:

Код:
[B]sudo ethtool -s eth0 autoneg off[/B]
[I]*** овде ќе ти побара лозинка ***[/I]
[B]sudo ethtool -s eth0 speed 10[/B]
[B]sudo ethtool -s eth0 duplex full[/B]
Каде eth0 e името на мрежната. Мислам дека овие беа командите. Ако ти извади некоја грешка кажи. :)

А пак за графичката...

Отвори Terminal:

Код:
[B]cd /pat/do/datotekata/so/drajverite
chmod 777 imenafajlotsodrajverite.run
sudo ./imenafajlotsodrajverite.run[/B]

Ај плс некој ако знае нека ми даде линк или некоја програма (што било) за да ги слегнам драјверите за мрежната мартичка за Linux Ubuntu.. Се утепав цел ден барајќи и никако да најдам. Received Packets се подигаат а Send си стојат во место и IP адресата неможе да ја најде, значи Linux-от изгледа ја распознава мрежната ама драјверите се проблемот... Истото ми се случува и со графичката, ми покажува Unknown Device а резолуцијата и Hz-те можам да ги местам колку сакам (исто како на Windows-от како што ми се инсталирани драјверите)

PS: Korun брат ништо не биде од тоа што ми кажа ти, на цд-то со драјверите за матичната плоча има Linux драјвери за мрежната ама несака да ги инсталира, изгледа затоа што има 4-5 верзии на Linux драјвери на цд-то ама никаде нема за Linux Ubuntu...Стварно не знам што е проблемот, не сум работел уште многу со Linux, почетник сум уште така да ако има некој поискусен нека помага...:toe::toe::kesa::kesa::pos2:

Мрежна Картичка: Realtek RTL8169/8110 Family Gigabit Ethernet NIC
Графичка Картичка: GeForce 7300 LE

Ај провери си ПП :wink:

Ако имаш кабловски би требало да имаш интернет без дополнителни конфигурирања.

Јас порано имав проблем со мрежната. Не ми работеше на 100 Mbps. Па морав да ја местам на 10 Mbps, па за да функционира. Пробај го тоа.

Отвори Terminal и напиши ги следните команди:

Код:
[B]sudo ethtool -s eth0 autoneg off[/B]
[I]*** овде ќе ти побара лозинка ***[/I]
[B]sudo ethtool -s eth0 speed 10[/B]
[B]sudo ethtool -s eth0 duplex full[/B][/B]
Каде eth0 e името на мрежната. Мислам дека овие беа командите. Ако ти извади некоја грешка кажи. :)

А пак за графичката...

Отвори Terminal:

Код:
[B]cd /pat/do/datotekata/so/drajverite
chmod 777 imenafajlotsodrajverite.run
sudo ./imenafajlotsodrajverite.run[/B]

Хммм, пробав нешто слично на ова од Help-от на Linux ама кога ке ми излезе тоа кога треба да го напишам password-от не пишува ништо...??? Што е проблемот???
Инаку ке пробам и ова што ми кажа...Стварно се нервирам вака, пакетите се подигаат се е како што треба во конекцијата и пак немам интернет...!!???Можда ќе биде ако успеам да ја направам на 10мб како што кажа..:toe::toe::pos2:

Во терминал кога пишуваш лозинка не се појавува ништо... како на пример звезди или точки што се појавуваат на фајрфокс. Ако мислиш на ова.

Во терминал кога пишуваш лозинка не се појавува ништо... како на пример звезди или точки што се појавуваат на фајрфокс. Ако мислиш на ова.

Да, не се појавуваат ни точки ни ништо..Значи така треба да биде или..?:kesa:

Ај уклули го во SAFE MODE и види дали ќе ти се изгаси за некоја минута. Ако не ти се изгаси таму, значи нешто е софтверски т.е. нешто виндовсот е сјебан.

Ако незнаеш да отидеш во SAFE MODE следи ги чекориве:

1) Уклучи го (рестартирај го) компјутерот
2) Цело време притискај F8 од тастатурата
3) Ќе ти се појави едно мени, и ќе одбереш SAFE MODE WITH NETWORKING
4) Кога ќе се подигне виндовсот, ќе се појави едно прозорче, ќе стиснеш YES или OK, што и да има.
5) Резолуцијата и ефектите ќе ти бидат на најниско ниво :)
6) Нема да ти работат повеќето програми и чуда, ќе имаш интернет, ама ова колку да провериш дали ќе ти се исклучи компјутерот

Направи вака па извести ме после што биднало :smir:
Па не се исклучи,,ама вака којзнае колку ќе треба да чекам за да се исклучи,,не можам да знам сигурно,,јас чекав околу 5 мин..кажи др решение зошто вака ништо:pipi::S:toe:

Секогаш кога ке го уклучам комп. одма ми излева Vista Antivirus 2008 Security Centar и ми покажува дека имам вируси во комп.Ама не можам да ги избришам бидејки бара CD-Key а го сќенирав повеќе пати комп. со анти вирусот и ништо не најде.Па да не му се наваѓе на некој случајно или да ми каже каде можам да најдам бидејки цел нет го пребарав а ни блиску не бев а и чилко гугал не помогна ни малку....

Па не се исклучи,,ама вака којзнае колку ќе треба да чекам за да се исклучи,,не можам да знам сигурно,,јас чекав околу 5 мин..кажи др решение зошто вака ништо:pipi::S:toe:
Пробај остај го у SAFE MODE пример, 30 мин. за да се осигураш дали ќе се исклучи.

Ако можеш, направи си SYSTEM RESTORE на компјутерот, ако веќе имаш направено бекап. Ако не, пробај стави ЅР3 за ХР.

Секогаш кога ке го уклучам комп. одма ми излева Vista Antivirus 2008 Security Centar и ми покажува дека имам вируси во комп.Ама не можам да ги избришам бидејки бара CD-Key а го сќенирав повеќе пати комп. со анти вирусот и ништо не најде.Па да не му се наваѓе на некој случајно или да ми каже каде можам да најдам бидејки цел нет го пребарав а ни блиску не бев а и чилко гугал не помогна ни малку....

kakov e pak sea toj Vista......sranje
za nego baras key ili za vistata

Користиш некој антиспајвер. Земи искенирај го со ad-adware или некој друг и кажи резултати

П.С Имав сличен проблем:wink::wink:

Зошто не можам да инсталирам МСН 8.5...ми бара некој Виндоус Инсталер 3.1..Го Даунлодирав и пак нјеке..Во Што е Проблемот !:nesvest::raz::zid:

Зошто не можам да инсталирам МСН 8.5...ми бара некој Виндоус Инсталер 3.1..Го Даунлодирав и пак нјеке..Во Што е Проблемот !:nesvest::raz::zid:
А го инсталираше или само го симна?
Инсталирај го Windows Installer па пробај да инсталираш МСН.

Статус
Затворена за нови мислења.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom