Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
принтерот прад некое време ми беше запушен, вчера го пробав на мојот уникатен начин дали е стварно запушен или нешто не е ок и испадна дека забегава, поточно не пушта боја, и сега спас ке има?????

Ај мене да ми каже некој дали е иста (физички) РАМ меморијата (плочката) за лаптоп и за десктоп компјутер, и дали (ако се различни) имаат посебни ознаки?

Ај мене да ми каже некој дали е иста (физички) РАМ меморијата (плочката) за лаптоп и за десктоп компјутер, и дали (ако се различни) имаат посебни ознаки?

Различни се, дури и друго име имаат.

SODIMM кај лап топ

Notebook%20DDR2%20SODIMM%20Ram.jpg

DDR2 667

И DDR2 667Mhz кај Desktop

ramboram.jpg

Малку ми е чудно, на сликава имаш DDR-400 ECC, а пишуваш за SODIMM и за DDR2-667?!
Иначе SODIMM е Small Outline Dual in-line Memory Module, то ест меморија за лаптоп и е отприлика дупло помала(физички) во големина од DIMM меморијата.Цените се мање више исти.
Кога ке купуваш меморија за лаптоп гледај пред неа да пишува SODIMM, you got it!

Сликата е од соодветна веб страна. провери види :)

А ќе пречи ли ако меморијата што ја имам е на 667 MHz и ставам меморија на 800 MHz, а притоа да не ја вадам старата и се од различна фирма, Кингстон старата и А-Дата новата, на пример?

Можно е мозилава да ме заебава пошто јас гледам на горната слика гледам Рамбо меморија на 400мхз, а долу гледам Апацер хмммм :uvo:
Нема гајле земај на 800, само ке треба да си провериш колку ти поддржува лаптопот.Обично е 2гб, ама некои одат и до 4гб.

Можно е мозилава да ме заебава пошто јас гледам на горната слика гледам Рамбо меморија на 400мхз, а долу гледам Апацер хмммм :uvo:
Нема гајле земај на 800, само ке треба да си провериш колку ти поддржува лаптопот.Обично е 2гб, ама некои одат и до 4гб.

До 4 оди, фала. А фирмите ако се различни, може да ме заебава тоа нешто?
Еве ја меморијата и фирмата (болдираното) што ја имам моментално:

Hynix HYMP512S64CP8-Y5 1 GB DDR2-667 DDR2 SDRAM

Оваа: A-DATA 2GB DDR2 800MHz SODIMM ќе одговара?

Многу зависи од матична види убаво спецификации. Има некои што поддржуваат само до 667 DDR2. Има и 800 и 1033Mhz, 1333Mhz. Зависи од плочата и од BUS-от (FSB)

Многу зависи од матична види убаво спецификации. Има некои што поддржуваат само до 667 DDR2. Има и 800 и 1033Mhz, 1333Mhz. Зависи од плочата и од BUS-от (FSB)

А како да видам до колку поддржува плочата?

п.с. те изгњавив, знам, ама ај уште ова кажи ми. :kesa:

Плочата ако поддржува пример 667, а ти му ставиш рам од 281973 Мhz, рамот пак ќе си работи на 667 :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom