Помош, проблеми, прашања, совети...

• Креатор на темата Креатор на темата StenmarC
  • Време на започнување Време на започнување
Ме интересира дали некој има искуство со купување на компјутери користени увозни од фирми кои ги нудат од типот на decaelectronics и др.слични фирми.
Дали се ок како компјутери оти имаат баш добра цена.

Здраво, планирам да составам custom PC (со буџет од 250 до макс 300 евра) кои ќе користи исклучително за играње League of Legends, доколку некој форумџија има играно ќе знае дека се работи за игра која не бара којзнае какви спецификации. Пред да постирам овде, побарав на нет и најдов ефтин budget build кој кошта околу 249 долари и вади одлични перформанси, 150+ fps на медиум и 90-110 fps на very high резолуција. (линк: Benchmarks). Е сега единствениот проблем е што сакам деловите да ги купам од Македонија, а неможам да го копирам истиот setup од видеово бидејќи не сите делови се достапни на пазарот во Македонија. Затоа би ве замолил за ваша помош, по можност со линкови од компјутерските компоненти од продавниците каде што се достапни на залиха. Да напоменам само, за CPU веќе одлучив, AMD Athlon 3000G кој доаѓа со интегрирана Vega 3 мислам е best bang for the buck според мене, но слободно напишете ваша препорака доколку најдете соодветна алтернатива. (монитор, тастатура, маус не ми се потребни).

Здраво, планирам да составам custom PC (со буџет од 250 до макс 300 евра) кои ќе користи исклучително за играње League of Legends, доколку некој форумџија има играно ќе знае дека се работи за игра која не бара којзнае какви спецификации. Пред да постирам овде, побарав на нет и најдов ефтин budget build кој кошта околу 249 долари и вади одлични перформанси, 150+ fps на медиум и 90-110 fps на very high резолуција. (линк: Benchmarks). Е сега единствениот проблем е што сакам деловите да ги купам од Македонија, а неможам да го копирам истиот setup од видеово бидејќи не сите делови се достапни на пазарот во Македонија. Затоа би ве замолил за ваша помош, по можност со линкови од компјутерските компоненти од продавниците каде што се достапни на залиха. Да напоменам само, за CPU веќе одлучив, AMD Athlon 3000G кој доаѓа со интегрирана Vega 3 мислам е best bang for the buck според мене, но слободно напишете ваша препорака доколку најдете соодветна алтернатива. (монитор, тастатура, маус не ми се потребни).
Не мораш де истите делови, само процесорот и евентуално рамот. Ама процесорот ти е фала богу најважен, другите компоненти нема да ти го менуваат значајно фпс-то. Пиши им на Нексио.

ако имаш старо пц земи само плоча процесор и рам, можеш многу појако пц да имаш за тие пари ако не ги земаш овие тракатанци

ако имаш старо пц земи само плоча процесор и рам
Имам, но како можам да бидам сигурен дека новата плоча ќе биди компатибилна во старото куќиште?

можеш многу појако пц да имаш за тие пари ако не ги земаш овие тракатанци

Како например? Некоја препорака.. не сум многу упатен..

Не се разбирам многу во графички,да ве прашам само NVIDIA GeForce® MX130 2GB, NVIDIA GeForce MX110 2GB GDDR5, AMD Radeon 520 2GB GDDR5,која е најдобра,најјака од овие,се работи за Лап топ планирам да купувам нов,ама пример да би го користел за игри играње која би била најдобра т.е најјака.

Не се разбирам многу во графички,да ве прашам само NVIDIA GeForce® MX130 2GB, NVIDIA GeForce MX110 2GB GDDR5, AMD Radeon 520 2GB GDDR5,која е најдобра,најјака од овие,се работи за Лап топ планирам да купувам нов,ама пример да би го користел за игри играње која би била најдобра т.е најјака.
Сите тие се lowest end графички на лаптопи и се релативно тиња за играње.
За просечно гејмање минимум се препорачува mx 230 или Radeon 530.

Имам, но како можам да бидам сигурен дека новата плоча ќе биди компатибилна во старото куќиште?

Како например? Некоја препорака.. не сум многу упатен..

ќе биде не се секирај, земај некој рајзен 2600 шо ќе ебава мајки шајки а не некое атлонче. И види некоја ефтина графичка половна колку да брка работа.

Ако веќе сакаш процесор со интегрирана оди со Ryzen 3 3200G. Провери по youtube како се игра. Ем појак процесор ем појака дупло појака интегрирана.
https://www.videocardbenchmark.net/compare/Radeon-Vega-3-vs-Radeon-Vega-8/3926vs3895
За да извадеш максимум од интегрирана земи си 2X4GB ram. Немој 1 од 8GB. На dual channel едно 20 % појако работе.

дечки ај ако може мала помош/мислење/совет/гласање,,пошто не се разбирам а се пулам ко теле во шарена врата?!?!??!?!??
КОЈ Е НАЈДОБРИОТ,А КОЈ Е ВТОРО МЕСТО???!!?????

А: Intel Xeon E5 2620 V3 procesador SR207 2,4 Ghz 6 Core

B: Intel Xeon E5 2630 V2 Processor 2.6GHz 15M Cache SR1AM E5-2630 V2 Server CPU

C: Intel Xeon Processor E5-2640 Six Core 15M Cache/2.5/GHz/8.00 GT/s 95W

D: Intel Xeon E5 2643 SR0L7 3.30Ghz CPU Quad Core Processor

дечки ај ако може мала помош/мислење/совет/гласање,,пошто не се разбирам а се пулам ко теле во шарена врата?!?!??!?!??
КОЈ Е НАЈДОБРИОТ,А КОЈ Е ВТОРО МЕСТО???!!?????

А: Intel Xeon E5 2620 V3 procesador SR207 2,4 Ghz 6 Core

B: Intel Xeon E5 2630 V2 Processor 2.6GHz 15M Cache SR1AM E5-2630 V2 Server CPU

C: Intel Xeon Processor E5-2640 Six Core 15M Cache/2.5/GHz/8.00 GT/s 95W

D: Intel Xeon E5 2643 SR0L7 3.30Ghz CPU Quad Core Processor

Овие се за сервери, не се за домашна употреба.
Ако озбилно ти треба за сервер а не се разбираш......

Овие се за сервери, не се за домашна употреба.
Ако озбилно ти треба за сервер а не се разбираш......
Ако се за ефтина пара сосе плоча може да си земе и да си гејма. Ама поарно да каже шо паричка се!

За време на епидемијава најдов време и занимација па решив да склопам конфигурација која би ме служела уште некои си мин 5-6 год и би подлежел на понатамошни минимални појачувања на CPU или GPU но сепак со ограничен буџет. Но гледајки по понудите видов дека според препораките не можеш под 35000 па затоа го кренав до некои 37-38000 но сепак ме држи мислата дали вреди повеќе за некои делови или пак можам да го добијам истото со помалу пари. Сакам да им се заблагодарам на сите кои ми одвоија време и ми дадоа совети со што е подобро во претходните неколку поста на форумов па според вашите и од поширокиот интерне препораки успеав да скоцкам нешто но имам некои двоумења CPU: AMD Ryzen 5 2600 RAM:G.Skill Aegis 16GB (2x8GB) DDR4-3200 само уште ми остана двоумење за кои од наредниве делови да ги одбрале и зошто баш тој мoдел ако може? да ли би вредело да се иде над буџетот?

1. MSI B450 Тоmahawk Max или MSI B450 Gaming Plus Max или пак Asrock B450 Pro4 или ASRock B450M Pro4
2. MSI GeForce GTX 1660 Super Venus XS 6GB OC или Gigabyte GeForce GTX 1660 Super Gaming OC 6GB
3. Sapphire AMD Pulse Radeon RX 580 8GB DDR5 или Sapphire AMD Nitro+ Radeon RX 5500 XT SE 8GB OC или GigabyteMSI RX590 8GB DDR5
4 Врз основа на која матична би ја одбрале со која графичка би иделе од овие погоре.

Уште еднаш мн ви благодарам на советите и препораките

*конфигурацјата во главно би ми била за Forza Horizon4+, NFS Payback/Heat+, NBA2K20+, Warzon, PUB G.

матична со графичка нема врска
1. која ти праи поеќе мерак
2-3. 1660 која ти прави повеќе мерак

Дечки, ја средувам ама тапа сум со нагаѓање соодветна херцажа за рам.
Станува збор за Lenovo IdeaPad 310-15ISK
Дали волкава херцажа би била соодветна:
Или можам слободно да барам над 2400mHz?

И бај д веј колку може max рам ова лаптопче?
Автоматски споено мислење:

Ајде да бидам, по прецизен.
Тој рам горе секако го немаат.
Дали ако се земе вакво нешто:
Ќе прави прави проблеми на дадениот модел?
И ако не, дали ќе е океј ако е во комбинација со рамот со кој што доаѓа лаптопот, или уште едно вакво парче да земам?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom