Помош: Кратки програмки

• Креатор на темата Креатор на темата back_rest
  • Време на започнување Време на започнување
Правам програма(Вирус) која ке краде пасворди но ми треба некој код што ке ги уплоадира на сервер.:)

Не се смеј, да не бидеш првата жртва на програмата.
Прво види му корисничко име, па после смеј се :P

Правам програма(Вирус) која ке краде пасворди но ми треба некој код што ке ги уплоадира на сервер.:)

Фејсбук пасворди ?

Не фејсбук имам фишинг сајт за та работа за.Емаил и такви работи акаунти стим глупости.

Зошто нејќеш да ме научиш и мене да правам таква програма бе ?

Здраво дечки, пробувам да напишам програма со структури каде што ќе се внесуваат под 15 планети со податоци. Е сега треба да се сортираат според бројот на природни сателити. Еве до сега што напишав ама не работи функцијата за сортирање so Bubble Sort. Некој помош?

Код:
#include <stdio.h>
#include <stdlib.h>

typedef struct Planeta
{
    char ime[30];
    int brPrirodnisat;
    float radiusKm;
    int gustina;
} Planeta;

typedef struct SoncevSistem
{
    int brPlaneti;
    Planeta planeti[15];
} Soncev;

void sort(Soncev a, int n)
{
    int i,j;
    Planeta s;
    for (i=0; i<n; i++)
        for (j=0; j<n-i-1; j++)
            if (a.planeti[j].brPrirodnisat < a.planeti[j+1].brPrirodnisat)
            {
                s = a.planeti[j];
                a.planeti[j] = a.planeti[j + 1];
                a.planeti[j + 1] = s;
            }
}
int main()
{
    Soncev nas;
    int i;
    printf("Vnesi broj na planeti: ");
    scanf("%d", &nas.brPlaneti);
    int brPlaneti  = nas.brPlaneti;
    printf("\nVnesuvaj gi planetite\n");
    for(i=0; i<nas.brPlaneti; i++)
    {
        printf("Vnesi ime na %d-ta planeta: ", i+1);
        scanf("%s", &nas.planeti[i].ime);
        printf("Vnesi broj na prirodni sateliti za %s: ", nas.planeti[i].ime);
        scanf("%d", &nas.planeti[i].brPrirodnisat);
        printf("Vnesi radius vo km(decimalen broj) za %s: ", nas.planeti[i].ime);
        scanf("%f", &nas.planeti[i].radiusKm);
        printf("Vnesi gustina za %s: ", nas.planeti[i].ime);
        scanf("%d", &nas.planeti[i].gustina);
        printf("----------------------------\n");
    }
    sort(nas, brPlaneti);
    printf("\n");
    for(i=0; i<nas.brPlaneti; i++)
    {
        printf("%s\t%d\t%.2f\t%d\n", nas.planeti[i].ime, nas.planeti[i].brPrirodnisat,
               nas.planeti[i].radiusKm, nas.planeti[i].gustina);
    }
    return 0;
}

@DarkoG
Види го краткиот пример да сфатиш што е проблемот. ( можеш да побараш повеќе на google со тој наслов , има повеќе примери и објаснување)

За да ти работи кодот во функцијата sort параметарот смени да е : Soncev *a, и секаде користи со a->imePromenliva
Потоа во main кога ја повикуваш функцијата повикај ја вака :sort(&nas, brPlaneti);

Исто така една мала забелешка, за да е малце почитлив циклусот за bubble sort можеш вака:
PHP:
for (i=n; i >=0; i--)
        for (j=0; j<i-1; j++)
И нормално доколу е веќе сортирана нема потреба да се измине цела низа..види на вежби или на нет како се пишува bubble sort правилно.

@DarkoG
Види го краткиот пример да сфатиш што е проблемот. ( можеш да побараш повеќе на google со тој наслов , има повеќе примери и објаснување)

За да ти работи кодот во функцијата sort параметарот смени да е : Soncev *a, и секаде користи со a->imePromenliva
Потоа во main кога ја повикуваш функцијата повикај ја вака :sort(&nas, brPlaneti);

Исто така една мала забелешка, за да е малце почитлив циклусот за bubble sort можеш вака:
PHP:
for (i=n; i >=0; i--)
        for (j=0; j<i-1; j++)
И нормално доколу е веќе сортирана нема потреба да се измине цела низа..види на вежби или на нет како се пишува bubble sort правилно.
фала, конечно е сватив фрката со покажувачите. Значи јас сортирав копија. ЛЕЛЕЛЕ...

Пак запнав, овој пат на C++, што би можело да е замени scanf("%s", &d.pime.ime); ? таа getline дефинитивно не работи баш најдобро, HELP

http://ideone.com/VBYFo6

Последно уредено:
Пак запнав, овој пат на C++, што би можело да е замени scanf("%s", &d.pime.ime); ? таа getline дефинитивно не работи баш најдобро, HELP

http://ideone.com/VBYFo6
Пред
cin.getline(d.pime.ime, 50);
додај
cin.ignore();
Ја компајлирав така, работи добро :)

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom