POMOS za elektronski prasanja

Член од
21 јуни 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
Ako se nekoj razbira od ELEKTRONISKI neka odgovori nabrzina na nekolku od ovie presanja kje mi bide mnogu od pomos :/
1. Кои од наведените микрофони се акустични: (Заокружи! Може да има повеќе одговори)
а). микрофон на притисок
б). комбиниран микрофон
в). електродинамичен микрофон
г). кондензаторски

2. Работата на кристалниот микрофон се засновува на појавата на: (Заокружи!)
а). електричниот ефект
б). механичкиот ефект
в). пиезоелектричниот ефект
г) апсорбирачкиот ефект

3. Во зависност од изведбата звучниците можат да бидат: (Заокружи!)
а) електрични
б). електростатски
в). кристални
г) двонасочни


4. Кои од наведените станици работат во подрачјето на долги бранови? (Заокружи!)
а). 225 kHz
б). 296 kHz
в).162 kHz
г). 155 kHz

5. Дополни ја реченицата!
Високо засилувач е _________________ засилувач и во него се отстранува ___________ _____________.

6. Кај FM-приемниците кои елементи имаат променлив кондензатор поставен на заеднички ротор? (Заокружи!)
а). мешачот
б). локалниот осцилатор
в). влезното коло
г). ВФ-засилувач

7. Форматот на телевизиската слика е: (Заокружи)
а) б) в) г)
8. Времето за анализирање на една анализаторска линија кај ПАЛ системот изнесува: (Заокружи)

а) 16ms б) 64ms в) 20ms г) 40ms


9. Времето за анализа на една цела слика кај ПАЛ системот изнесува: (Заокружи)

а) 16ms б) 64mс в) 20ms г) 40ms


10. За време од 1секунда во камерата која работи според ПАЛ системот вкупно колку слики ќе се анализираат? (Заокружи!)

а) 16 б) 20 в) 25 г) 29


11. Вертикалниот потисен импулс трае: (Заокружи!)
а) 1,6ms б) 10,5ms в) 2,5ТH г) 20ms


12. Поврзи ги компонентите од левата страна кои се содржат во монохроматскиот сигнал даден од десната страна.
Информација за луминанција
Информација за боја
Информација за тонот
Носител на слика монохроматски сигнал
Носител на боја
Носител на тон
Вертикални синхронизациони импулси
Хоризонтални синхронизациони импулси

13. Каква модулација користиме за пренос на телевизискиот сигнал во нашата земја? (Заокружи!)

а) АМ – 2БО б) АМ – 1БО в) КАМ г) АМ - НБО
14. Подвлечи кои сигнални разлики ги пренесуваме во видеосигналот кај ПАЛ системот? (Заокружи!)
UB – UY ; UG – UY ; UR – UY ; 0,74(UR – UY) – 0,27(UB – UY) ;


15. На кое растојание од површината на земјата се наоѓа сателитот? (Заокружи!)
а) 42 251km б) 6 366km в) 35 885km г) 64 000km


16. Сигналните разлики кај ПАЛ телевизискиот систем се означуваат со: (Заокружи!)
а) U и V б) I и Q в) DR и DB г) Y , R и B


17. Кај ПАЛ кодерот фазата на едната сигнална разлика се поместува за 1800 на: (Заокружи!)
а) секоја наредна линија
б) секоја наредна слика
в) секоја наредна полуслика

18. На излез од ПАЛ кодерот излегува: (Заокружи!)
а) кодирани R, G и B сигнали
б) кодирани сигнални разлики
в) кодиран сложен колор видеосигнал
г) кодиран луминантен сигнал

19. Фреквенцијата на осцилирање на флип-флопот во ПАЛ кодерот кој одлучува кога треба да се изврши промена на фазата на изнесува: (Заокружи!)
а) 25Hz б) 50Hz в) 7,8kHz г) 15 625Hz


20. Фреквенцијата на берстот кај ПАЛ телевизиски сигнал изнесува: (Заокружи!)
а) 4,43Mz б) 5MHz в) 7MHz г) 8MHz

21. Со кој склоп може да се поистовети трепс колото? (Заокружи!)
а) филтер пропусник на опсег
б) филтер непропусник на опсег
в) ниско пропусен филтер
г) високо пропусен филтер

22. Од каков тип се засилувачите кај тјунерот? (Заокружи!)
а) A б) B в) C г) D


23. Колку електронски топови содржи кинескопот со линиска конфигурација (екранот) во својот состав? (Заокружи!)
а) 1 б) 2 в) 3 г) 4


24. Какво мултиплексирање имаме кај МАС системот: (Заокружи!)
а) временско б) фреквенциско в)временско-фреквенциско

25. Допиши го коректниот збор од дадените на празното место за да реченицата биде точна. (мора, немора, не смее)
Кинескопот внатре __________________ да биде вакумиран.


26. Несомнено веќе во современата техника дигиталните телевизори се се повеќе застапени. Кој од наведените технологии за пренос и обработка на телевизиски сигнал е дигитална?
а) PAL б) NTSC в) SECAM г) HDTV

27. Кој од наведените технологии за пренос и обработка на телевизиски сигнал има поголема резолуција?
а) PAL б) NTSC в) SECAM г) HDTV


28. Снимањето со магнетна лента е овозможено благодарение на: (Заокружи!)
а) хистерезисната крива со која се одликуваат магнетните материјали
б) магнетната индукција
в) магнетното поле

29. Магнетоскопите се уреди за ______________, репродукција и _________________ на слика, тон на магнетна лента.

30. Квадруплексните магнетоскопи имаат (колку?)__________ ротирачки глави.


31. За електричните претворувачи карактеристично е дека звучната енергија не се претвора во ___________________ директно, туку преку __________________

32. Кои се видовите на звучни кутии? (Може да има повеќе точни одговори)
а). компресивни
б). лавиринт
в). комбинирани
г). бас-рефлекс

33. Градиент микрофонот конструктивно е изведен така што звукот делува од _____________________ _________________ на мембеаната.

34. Излезниот степен кај радиоприемниците служи за:
а). усогласување по моќност
б). намалување на излезната отпорност
в). зголемување на фреквенцијата
г). создавање на стерео сигнал
 
Член од
25 март 2012
Мислења
8.427
Поени од реакции
4.924
Брат извини, се обидов, сите ги дочитав ниту едно не знам, дај ми ја книгата од кај треба да учиш, утре ќе ти ги решам.
Се изнаетив, не сум научен јас да не знам прашања со заукружања.
 
Член од
1 јануари 2010
Мислења
1.924
Поени од реакции
1.446
----
22. Од каков тип се засилувачите кај тјунерот? (Заокружи!)
а) A б) B в) C г) D


23. Колку електронски топови содржи кинескопот со линиска конфигурација (екранот) во својот состав? (Заокружи!)
а) 1 б) 2 в) 3 г) 4
----

Професоров е во стил на „deal with it“:


Инаку го прочитав цел, мислам дека можам да поминам и тестот е прилично во ред, има смисла, освен неколку недефинирани прашања, ама сепак, да не те зезнам, најдобро изгуглај PAL, NTSC, етц. Ќе ги најдеш одговорите.
 
Член од
21 јуни 2015
Мислења
4
Поени од реакции
0
problemot e sto sega ni gi zemaa knigite i nema od kaj da gi poglednam prasanjata, a se za matura strucen predmet nema ni na google nisto, pa mozebi nekoj znae nesto od elektonika se razbira AKO ZNAE NEKOJ NEKOE PRASANJE NEKA GO PISE...
 

Ilumious

Патник, педер, поет, администратор, масон
Член од
29 јануари 2007
Мислења
84.962
Поени од реакции
195.493
problemot e sto sega ni gi zemaa knigite i nema od kaj da gi poglednam prasanjata, a se za matura strucen predmet nema ni na google nisto, pa mozebi nekoj znae nesto od elektonika se razbira AKO ZNAE NEKOJ NEKOE PRASANJE NEKA GO PISE...
Сите одговори на ГУгл ги имаш ама не ти се замара.
 

Dani

1 + 1 = 10
Член од
22 јуни 2010
Мислења
24.195
Поени од реакции
57.790
И сигурнo зa утре ти требaaт.
 

ShakaZulu

" Тој Сум Бре "
Член од
29 јули 2008
Мислења
3.263
Поени од реакции
3.616
И ваков некој ќе се запише утре на факс и ќе биде електроничар со диплома. Па упм не може да се електронски прашањата бе туку се прашања од електроника. Друго шо бараше да одбираш ова за тема кога врска немаш, трето и последно ко нема да паднат сите што се како тебе![DOUBLEPOST=1434937335][/DOUBLEPOST]
Дипломиран инженер по информатика и електротехника.

Роденден: 10 февруари 1991 (Возраст: 24)
А пушта ова овде да му одговориме. Ај непиј после :D
 
Последно уредено:

пунтер

betfair trader
Член од
21 март 2011
Мислења
5.078
Поени од реакции
8.339
bog da cuva, I posle ke vika "ebati drzavata,diplomata taka mi lezi,fakultet sum zavrsil a ne mozam da se vrabotam"
Pa so vakvo neznaenje Ni vo Amerika nema da najde rabota.
 
Член од
22 јули 2010
Мислења
32.528
Поени од реакции
81.968
problemot e sto sega ni gi zemaa knigite i nema od kaj da gi poglednam prasanjata, a se za matura strucen predmet nema ni na google nisto, pa mozebi nekoj znae nesto od elektonika se razbira AKO ZNAE NEKOJ NEKOE PRASANJE NEKA GO PISE...
Аце, ќе те побарам после во канцеларија да дојдеш.
Ова е срамота.
 

Kajgana Shop

На врв Bottom