Затворани биле тие што биле михајловисти, тие кои се бореле против партизаните, и тие што биле како Ченто, Македонци и што барале независна Македонија. Првите биле Бугари (или бугарофили) и нивниот број не бил воопшто голем. Вторите како ченто биле во поголем број. Но нормално тие што сакале да се отцепат од Југославија биле затворани, зошто без војна не било можно отцепувањето, и реално тие биле во големо малцинство. Требало жртви да има. Според денешната состојба, како се однесуваат македонците, и кои во огромен број би биле за обнова на Југославија, мислам дека бројот на првите и вторите не бил ни 20%.
Јас имам прочитано еден куп сведоштва на илинденци, дома ги имам сите книги, илинденски сведоштва. Таму го има и мојот прадедо, секаде пишува дека 1903 се бореле за независна Македонија, и се спомнуваат само Македонци. Нормално дека ќе верувам повеќе на прадедо ми од колку на струмски што објавил. Од крајот на баба ми и дедо ми чист комитски крај (вмровски), 90% од населението било на страната на партизаните во ВСВ, а многу мал дел биле бугарофили, имало михајловска контрачета од 20тина души која била брзо разбиени зошто немала скоро никаква подршка од населението.