Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
на добар пат сте да го разбудите форумов и неговите спијачи кој треба да се активираат во посебно одбрани моменти.
Да не дојде оној со фактите тој е заебан и екстремно напорен чоек.

Па освен ако не ми вадиш статистики од прочуениот “Центар за комуникации на дпСмне”…
Не гледам како поинаку ќе ми докажеш?

bujrum, drzaven zavod za statistika, ne centar za nikakvi komunikacii.

slobodno listaj si i pravi si sporedba, pa ke pravime moabet.

bujrum, drzaven zavod za statistika, ne centar za nikakvi komunikacii.

slobodno listaj si i pravi si sporedba, pa ke pravime moabet.
Друже, луѓе сме и јас и ти!
У Македонија живееме и двајцата! (ваљда)

Зарем ми треба некој да ми каѓе како сум живеел пред 10-15 години?!
Или сега?

Да не дојде оној со фактите тој е заебан и екстремно напорен чоек.
ех не какви и колку сме ние овде виделе, само што од како рушија режим и уништија држава сега никаде ги нема,

Друже, луѓе сме и јас и ти!
У Македонија живееме и двајцата! (ваљда)

Зарем ми треба некој да ми каѓе како сум живеел пред 10-15 години?!
Или сега?
xaxa ok, neli sakase statistiki?

nego, kazi mi, podobra ti e denes kupovnata mokj? infrastrukturata podobra li ti e? kazi mi nekoja reforma vo obrazovanieto? kazi mi koj avtopat e izgraden periodov? koja investicija e donesena tuka periodov?

xaxa ok, neli sakase statistiki?

nego, kazi mi, podobra ti e denes kupovnata mokj? infrastrukturata podobra li ti e? kazi mi nekoja reforma vo obrazovanieto? kazi mi koj avtopat e izgraden periodov? koja investicija e donesena tuka periodov?
Ќе ти кажам вака…
Кога во 2008 дипломирав у најјакото дпсмне, немаше шанса работа да најдам на струка од нивните партиски ботови и лепачи на плакати!
За 6000ден на црно работев!
Ти си помал па не се сеќаваш сигурна на тие “златни времиња”!
Сум те читал по форумов, па знам дека не си тие на државна цицка…

Багра неписмена по 5 души на биро ги вработуваа, столчиња немаа у администрација за сите!
(Не сум јас за у администрација не се секирај ;) )
Сите за дуи јадеа трици, ама никој за вемероните што не одеа или си одеа кога сакаат на работа оти немаа ни работа!
За врата клатење и митинзи им беа сите!
Здравството го закопаа на живо! Во нивно време процветаа приватните систини и жан митреви!
Во нивно време докторите откази синдаваа и фаќаа пат за њемачка!

Секоја фуфла неписмена што добро дудлала у партија наставничка ја ставија!
Првпат во нивно време бугарските дипломи ги изедначија со нашите!
Па ти знаеш ли колку луѓе по школите предаваат македонски или историја со бугарска диплома?!
Ќембриџ системот го воведоа! (превара жива што врска нема со градот и универзитет Кембриџ во Англија!) затоа и со ќ го пишувам.
Од нивно време почнавме да влечеме неписмени генерации!
Универзалка министерот Тодоров го уорави прво образованието, па после му писна и на здравството!
Треба ли да продолжам..?

Ќе ти кажам вака…
Кога во 2008 дипломирав у најјакото дпсмне, немаше шанса работа да најдам на струка од нивните партиски ботови и лепачи на плакати!

Багра неписмена по 5 души на биро ги вработуваа, столчиња немаа у администрација за сите!
Сите за дуи јадеа трици, ама никој за вемероните што не одеа или си одеа кога сакаат на работа оти немаа ни работа!
Здравството го закопаа на живо! Во нивно време процветаа приватните систини и жан митреви!

Па ти знаеш ли колку луѓе по школите предаваат македонски или историја со бугарска диплома?!
Ќембриџ системот го воведоа! (превара жива што врска нема со градот и универзитет Кембриџ во Англија!) затоа и со ќ го пишувам.
Универзалка министерот Тодоров го уорави прво образованието, па после му писна и на здравството!
Треба ли да продолжам..?
sto e porazlicno denes me interesira, denes daleku pozgolemena e administracijata, skoro site oglasi se nameneti striktno za lugje od albanska nacionalnost bez razlika na nivnata edukacija i nivnata sposobnost za vrsenje na rabota.

posledni reformi vo zdrastvoto i posledni instrumenti doneseni vo zdravstvoto se instrumenti doneseni od togasnoto dpmne, me interesira sto imaat ovie doneseno koga vo ek na korona vakcini ni doniraa sosedni drzavi, ili gresam? dali sakas da kazes momentalnoto zdrastvo vo drzavava e podobro i deka imame povekje doktori otkolku togas?

denes na doktorite ne im gi prodolzuvaat dogovorite, a pritoa trazat lugje od albanska nacionalnost za da gi popolnat tie mesta po nekoja slucajnost, nikogas nemalo tolkav nedostig na doktori kolku sto ima momentalno.

i den denes vrabotuvaat partiski kadri i jebacici kako nastavnici.

posto se fativme koj sto kako, jas sum prva generacija devetoletka i kako takov gi imam projdeno site reformi:
- se sekjavam kako nasite odvojuvaa pari od semeen budzet za da ni kupat ucebnici, pa potoa gi dobivavme besplatno od strana na drzavata, za na kraj blagodarenie na debilite od vlast denes pola ucenici da gi nemaat ni site knigi neophodni za nastava.
- kembridz programata bese bojkotirana od profesorite koi vrska si nemaa i voopsto ne im se rabotese zatoa sto kembridz programata bese se so cel da se podigne standardot na obrazovanieto taka sto ke bideme vo tek so obrazovanieto vo svetot, no nazalost roditelite voopsto ne ni znaeja sto voopsto e kembridz programata, pa zatoa ke te zamolam da go procitas tekstot odozdola i da mi kazes sto ima pogresno vo taa programa i kako denesnata "programa" e podobra.
„Природни науки“ (физика, хемија и биологија) и „математика“ ќе изучуваат македонските основци од прво до трето одделение за првпат според наставните програми од Кембриџ. Учебниците на Меѓународниот центар за наставни програми – Кембриџ се прилагодени на македонските особености. Во предметот „природни науки“ учениците уште на оваа возраст ќе се запознаваат со основните поими во физиката, хемијата и биологијата. На часовите по математика првачињата нема да ги учат само броевите од 1 до 10, туку ќе бројат до 100 и назад, а ќе читаат и пишуваат од 0 до 20. Оваа реформа предвидува првачињата и да научат да бројат во парови, но и собирање и одземање. Со цел да можат соодветно да предаваат по новите наставни програми, наставниците во изминатиот период посетуваа дополнителни обуки. Според програмите од Кембриџ учат основците од повеќето европски земји.
- eksternoto testiranje istotaka bojkotirano od strana na partiskite gluvci koi gi lazea ucenicite i profesorite i namerno im stavaa pomali ocenki nego sto vistinski zasluzuvaat, zatoa sto eksternoto testiranje pred se bese korektiv na profesorite i nastavnicite koi stavaa ocenki od rakav i poznanstva, a pritoa voopsto i ne vodea kvalitetna nastava.
kazi mi kako denes edna ocenka se razlikuva od uciliste do uciliste od grad do grad po znaenje? koi denes kontrolni mehanizmi gi imame za profesorite i za sto toa uchat ili ne uchat decata? daleku deka bese eksternoto testiranje idealno, imase nekogas i tehnicki problemi, no so tek na vreme mozese istite da se koregiraat i denes da imame drzaven standard vo obrazovanieto, no ete. inace ne poznavam nitu eden ucenik koj bil so znaenje, a da ne dobil odlicna ocena na eksternoto testiranje, ama ok.

podobro li e obrazovanieto denes otkolku togas?
podobro li e zdrastvoto denes otkolku togas?
pomalku administracija imame denes otkolku togas?
pogolema kupovna mokj imame li denes otkolku togas?
zasto sme podolu na pisa listata denes otkolku togas?
koi reformi se implementirani ili bar imalo obid za nivno implementiranje poslednive 8 godini, a koi vo 11 godini na togasnoto dpmne?
kolku stranski investicii se doneseni togas, kolku stranski investicii se doneseni vo poslednive 8 godini?
zasto e korupcijata pogolema denes otkolku togas?

toa sto ne razbirate e deka koga nekoj kazuva deka prethodnite bile daleku podobri od momentalnite ne znaci deka covek e zaljuben vo prethodnite, jas licno nikogas ne sum glasal za DPMNE i nema da glasam za DPMNE, isto kako sto ne sum glasal ni za SDS nitu planiram da glasam za SDS, a toa ne pravi da ne gledam objektivno na odredeni raboti.

sto e porazlicno denes me interesira, denes daleku pozgolemena e administracijata, skoro site oglasi se nameneti striktno za lugje od albanska nacionalnost bez razlika na nivnata edukacija i nivnata sposobnost za vrsenje na rabota.

posledni reformi vo zdrastvoto i posledni instrumenti doneseni vo zdravstvoto se instrumenti doneseni od togasnoto dpmne, me interesira sto imaat ovie doneseno koga vo ek na korona vakcini ni doniraa sosedni drzavi, ili gresam? dali sakas da kazes momentalnoto zdrastvo vo drzavava e podobro i deka imame povekje doktori otkolku togas?

denes na doktorite ne im gi prodolzuvaat dogovorite, a pritoa trazat lugje od albanska nacionalnost za da gi popolnat tie mesta po nekoja slucajnost, nikogas nemalo tolkav nedostig na doktori kolku sto ima momentalno.

i den denes vrabotuvaat partiski kadri i jebacici kako nastavnici.

posto se fativme koj sto kako, jas sum prva generacija devetoletka i kako takov gi imam projdeno site reformi:
- se sekjavam kako nasite odvojuvaa pari od semeen budzet za da ni kupat ucebnici, pa potoa gi dobivavme besplatno od strana na drzavata, za na kraj blagodarenie na debilite od vlast denes pola ucenici da gi nemaat ni site knigi neophodni za nastava.
- kembridz programata bese bojkotirana od profesorite koi vrska si nemaa i voopsto ne im se rabotese zatoa sto kembridz programata bese se so cel da se podigne standardot na obrazovanieto taka sto ke bideme vo tek so obrazovanieto vo svetot, no nazalost roditelite voopsto ne ni znaeja sto voopsto e kembridz programata, pa zatoa ke te zamolam da go procitas tekstot odozdola i da mi kazes sto ima pogresno vo taa programa i kako denesnata "programa" e podobra.

- eksternoto testiranje istotaka bojkotirano od strana na partiskite gluvci koi gi lazea ucenicite i profesorite i namerno im stavaa pomali ocenki nego sto vistinski zasluzuvaat, zatoa sto eksternoto testiranje pred se bese korektiv na profesorite i nastavnicite koi stavaa ocenki od rakav i poznanstva, a pritoa voopsto i ne vodea kvalitetna nastava.
kazi mi kako denes edna ocenka se razlikuva od uciliste do uciliste od grad do grad po znaenje? koi denes kontrolni mehanizmi gi imame za profesorite i za sto toa uchat ili ne uchat decata? daleku deka bese eksternoto testiranje idealno, imase nekogas i tehnicki problemi, no so tek na vreme mozese istite da se koregiraat i denes da imame drzaven standard vo obrazovanieto, no ete. inace ne poznavam nitu eden ucenik koj bil so znaenje, a da ne dobil odlicna ocena na eksternoto testiranje, ama ok.

podobro li e obrazovanieto denes otkolku togas?
podobro li e zdrastvoto denes otkolku togas?
pomalku administracija imame denes otkolku togas?
pogolema kupovna mokj imame li denes otkolku togas?
zasto sme podolu na pisa listata denes otkolku togas?
koi reformi se implementirani ili bar imalo obid za nivno implementiranje poslednive 8 godini, a koi vo 11 godini na togasnoto dpmne?
kolku stranski investicii se doneseni togas, kolku stranski investicii se doneseni vo poslednive 8 godini?
zasto e korupcijata pogolema denes otkolku togas?

toa sto ne razbirate e deka koga nekoj kazuva deka prethodnite bile daleku podobri od momentalnite ne znaci deka covek e zaljuben vo prethodnite, jas licno nikogas ne sum glasal za DPMNE i nema da glasam za DPMNE, isto kako sto ne sum glasal ni za SDS nitu planiram da glasam za SDS, a toa ne pravi da ne gledam objektivno na odredeni raboti.
Значи пак повторувам, не реков дека денес е подобро! Во право си!
Ама тоа лошо почна од некаде. Додуша кај нас е почнато од 91’ва и треба да се навратиме неколку страни уназад кај што еден член така еклатантно објасни дека не сме да водиме држава…
Меѓутоа и во таа надолна линија имаше еден пад, провалија! Кај што и тие малку сегменти кај што малку од малку функционираше држава се уништија! 2008-2016 веќе не остана ништо за уништување!
Овие другиве со продажбата на името и идентитетот само завршија едно поглавје.
Дуи си се истите од на дпсмне времето, ништо поразлични.
Курто и Мурто се ќе направат за власт, иако веќе се сомневам дека има било што останато да се доискраде… нели за нив надежда последна умира! Ќе најдат нешто…

Поентава ми беше, ако претходно и моело нешто да се поправи, унапреди, имало темели за нешто…
После 2008-2024 апсолутно никаква надеж не гледам…

nazalost toa e, jas go gledam problemot vo toa sto kako drzava nemame vekovna strategija, a ne pak deceniska strategija za kade toa drzavata treba da se tera.

retko koja mlada licnost ke si ja zrtvuva mladosta i celiot raboten vek nadevajci se deka tuka ke bide podobro nekoj den, iako delumno e evidentno deka nikogas nema da bide.

ova e preubava zemja, no nikakva drzava, drzava koja im odzede mladost, idnina i zivoti na mnogu generacii.

Срѓан Ного е еден од вулиновите отпушоци од Србија. Вулин беше сменет од директор на БИА и не успеа да му помогне на Палевски директно, па пробува вака. Воопшто не ми се допаѓа што таа група на луѓе (чија цел е дестабилизација на Балкан) се вмешува во внатрешни работи тука, ама тоа е друга тема, не е директно поврзана со настанов.
Тука е соодветно да те цитирам. Спасовски не беше на кафе муабет во Вашингтон.

Знам дека вистината премногу боли, ама тоа е.Нема бегање од нејзе, колку и да не ти се допаѓа тоа.

kogo go boli?

jas zakluciv deka si supak sto se druzi so glupaci i ima rodnini idioti za da izvlece takov zaklucok i uste da im se divi na sipcite... toa e, skim si takav si dzabe ne rekle... :toe:
Автоматски споено мислење:

Види ронка.. ако некој е против курто не значи дека е и за мурто?!
Што ви е толку тешко ова да го сфатите?!

И да, имав пријателка што вмро ја запосли”на државно”. Па после мораше да иде и да се слика у ск пред барокот, па да става слики на фб! Па да фали колку убаво било… па да пишува ѕидови на фејсбук..

И нејзе сум ја прашал, а еве и тебе истово?
-Кај отиде држава толку напред со стотици миљони украдени на кич-барок и фејк грчки столбови и фасади?!
Многу ме интересира ете како Скопје 2014 не унапреди толку?!

П.С. она бар искрена беше во четири очи!

zatoa sto u mkd postojat samo kurto i murto. ako ne si za kurto automatski si za murto. sve drugo e prikazni za mali deca.

taka da... ili si za vmro i makedonija ili si za komunjarsko ljockarski severnistan seedno dali so ili bez primesi na sarenite kurotni od levicata.

pojasno sega?

sk 2014 e zatoa sto koga i da bil prasan narodot dali saka moderna gradba od staklo i beton ili klasicna gradba sekogas biral klasika. ako trebale da biraat megu viena i paris ili bilbao i dubai 99% od narodot ke go izbere prvoto. toa sto del od gradbata se pokaza losa e druga rabota, ali i za toa ogromna krivica ima namernoto celosno zapostavuvanje i neodrzuvanje ovie 7 godini.

nego ostaj toa, eve ako kurto ne cinese kako sega go opravduvas murto i sto toa on izgradi sto e bar 2% od ona sk 2014ta i red drugi proketi kako aerodromot, stadionot, sali, autopati...

Последно уредено:
Од денешна перспектива Грујо и тогашното ВМРО беа спејс шатл и за овие несреќи што сега ја водат државава и за сегашново ВМРО. Криминалот, тендерите, клиентелизмот, корупцијата... си продолжија и по него. Само што се распродаде името, историјата, и тоа малку што беше останато од углед и чест, па се отворија нови дна, царува безвластие, ДУИ пуштено на најјако, распад на системот ни се случува по сите основи.

Се плашам дека времето на Грујо ќе се изучува во книгите по историја како најдобриот период што државичето го имало од осамостојувањето па до крајот.

Се плашам дека времето на Грујо ќе се изучува во книгите по историја како најдобриот период што државичето го имало од осамостојувањето па до крајот.
Не целиот период, ама 2006-2009 (можеби 2012) секако.

Ќе ти кажам вака…

Треба ли да продолжам..?

Не ги навраќај на тие времиња сега, не им ја кажувај вистината, ги боли.

Мене ми е крајно идиотски кога ќе исхејташ дека Вмро во време на Грујо направија лом со државата и од тогаш почна тонењето во целост, се окупираа со тие партиски ботови собирани од по сите села низ МК и носени во СК, плус се им дозволија на ДУИ први, и пази тогаш со 60+ пратеника (сега гревчињата Сдсм барем без ДУИ и компанија влада неможеа да состават па ајде дај се за спас).
И кога ќе исхејташ нешто реално, одма се јавува некоја будала и етикетира "северџаните".

Па од тоа пропаѓаме и како народ и како држава.
Он ако е некој штабски пацов, си прави самопроекција врз другите и си мислев сите се пацови како него...
Мизерно.

Уште тие ботови не дозволуваат слобода на изразување без етикетирање. Порано пастирот ги водеше со "патриоти" и "предавници" , сега даскалот со "северџани" и "супер патриоти" што во меѓувреме тие супер патриоти ни го сменија името, а планираат и да прифатат се од бугарите со тие "предавниците" од сдсм...

За овој народ не вреди да се бори човек, па дури мислам дека и не вреди држава.

А сакам на @joli1 да му одговорам пошто дечкото си пишува фер и коректно, за првите 2/3 години од владеењето на Грујо беше државата во сериозен напредок, факт, на сите полиња,(и иако не сум бил никат во партија), нормално имаше ботови што ме етикетираа тогаш како "вмровец".

Ама само тие 2/3 години пред да стане алчен со неговиот братучед и да вплови во криминални води.
И лошото е, т.е. најлошото, кога ќе влезеш во многу пари и криминал, бидејќи ти е слатко, не сакаш никако да излезеш од таму, и СЕ ќе направиш за да останеш на власт, на позиција на моќ.
И поради тоа СЕ што треба да го направиш и го правиш, ја влечеш цела држава и нација надоле со себе си... и оставаш позади себе, систем базиран на лоши принципи, партиски вработувања, корупција, умрено поданичко судство и полиција, дилови со албанците...тоа брате никој не го оправа више... кога веќе фатило корен, тури му стапот.
Па дури и во Левица во кои премногу верувам, мислам дека ќе немаат сили тоа да го оправат. И да влезат со најчесни намери на свет.

pa i ubavo bese, treba da si vo nekoja kognitivna disonanca da smetas deka stariot skopski plostad bese podobar od skopje 2014, lol.

nego, me interesira sto napravi momentalnata vlada kako i toj zekjirot od murtino za odrzuvanje na tie fasadi i na tie objekti izgradeni vo 2014, ne skroz namerno gi zanemarija da propadnat, i posto pretpostavuvam zivees vo skopje, da ne imase slucajno povekje turisti vo skopje pred 2014?
На таа пара фрлена ке направеа од вистински мермер а не од стиропор па упте одржување по факинг 5години, во тој случај треба да ги корегира оној што ги изградил и зема нереални суми, ама курац кога за да се лапнат тендерите се потпишуваше без контрола на тие што изградија битно кешот се делеше
Автоматски споено мислење:

Не целиот период, ама 2006-2009 (можеби 2012) секако.
Он се издигна како министер за финансии, блиска вработена до него кажуваше колку ги средил а и богами ги утепал со работа и се било по пропис така и продолжи кога направи влада ама како што викаш првиот мандат е сега послем дали братучед му доста се вмеша па се десија некои работи тоа само може да шпекулираме

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom