Политички случувања во Македонија - Генерална дискусија

• Креатор на темата Креатор на темата Bitcoin
  • Време на започнување Време на започнување

Дали очекувате дека новата власт и новата Претседателка ќе го ревидираат Преспанскиот договор?

• Вкупно гласачи
    291
  • Гласањето е завршено на .
Некои биле за Југославија, некои биле против, успеале тие што биле за Југославија, па неможеш да зборуваш за недоброволно предавање на делот од суверенитетот, кој претходно и воопшто не сме го имале оти не сме постоеле како држава.
Можиме да мериме било кој параметар, сакаш економски сакаш општ квлаитет на живеењето. Само немој со немаше орбит мастики.
Намерно и од вакви размери неподигање на сметот, намерно доведување во прашање здравјето на луѓето ради политички хирови никогаш не се случило. Можно е да имало понекогаш доцнење, ради дефекти и слични работи, ама намерно овака како што сега се случува... охооо, ке го папал некој 20 лета кај идриз и немало да му се дозволи да направи проблем од вакви размери, ке бил сосечен уште на стартот. Сега никој со прст не мрда, секој се правда и лови политички поени на очиглед на заразата која ни се заканува.
Неможе да се споредува. Може ние не сме биле оние кои имале најголем ќар од Југославија, но дефинитивно сме оние кои најмногу изгубија од непостоењето на Југославија. Дојдовме на дерџе да повеке и не сме држава, ги немаме нишаните што треба да не легитимираат како држава.

Ако не сакаш да споредувам/е неспоредливи работи, особено работи кои „денес„ ги има а „тогаш„ ги немаше, тогаш зашто споредуваш начин на владеење од еден центар на моќ (една партија), кој постоеше во претходниот систем, со начин на владеење денес, каде власта (може да) е повеќепартиска, менлива и заменлива?...

Еве, се‘ почесто слушаме дека во и околу АСНОМ, не сите делегати-Македонци бликале од радост ради влегувањето во Федерацијата, иако (веројатно...) сите Македонци бликале од радост ради оформувањето на национална и долго посакувана држава...ама не нужно да биде и федерална единка, туку повеќе независна држава.

Се чини дека повоената македонска држава е формирана на начин за кој „некој„ нешто крие...па оттаму и влегувањето на Македонја во Федерацијата на не особено „доброволна„ основа.

Тогаш изгледа сите кои до сега биле некоја власт во Македонија се Југоносталгичари. Исто и сега овие кои се на власт се Југоносталгичари. Има друго име за тие, се викаат Арамии.
Југословенска школа :toe:

На тоа дереџе сме баш од југоносталгичарите, што разграбаа се по независноста и ги пропаднаа сите претпријатија.

Бранко и СДС се криви за 60-70% од срањето од 90тите, ама Љупчо и ВМРО се криви за преостанатите. Бранко ја започна, Љупчо ја заврши првата приватизација.

Телеком
Окта
Цементара
Рудници
Млекара Скопје
итн ...

Потоа Рада продолжи со ЕВН, додека Грујо почна да ги парчосува сите институции и да ги продава профитабилните делови од истите на неговите пријатели роднини за да станат милионери преку вечер. Исто така надлежности на самите институции беа предавани на приватни фирми да ги извршуваат.

Заев имаше обид да го заврши процесот со продавање на последните работи како ЕЛЕМ, Железници,Здравство и државното земјоделско земјиште, али наиде на отпор заради разни бизнис групи. Али со оглед со какви ненаситни криминалци си имаме работа, сигурен сум дека во следните години и тоа ќе дојде на ред како што ќе снемуваат од каде кредити да земат.

Последно уредено:
Ако не сакаш да споредувам/е неспоредливи работи, особено работи кои „денес„ ги има а „тогаш„ ги немаше, тогаш зашто споредуваш начин на владеење од еден центар на моќ (една партија), кој постоеше во претходниот систем, со начин на владеење денес, каде власта (може да) е повеќепартиска, менлива и заменлива?...

Еве, се‘ почесто слушаме дека во и околу АСНОМ, не сите делегати-Македонци бликале од радост ради влегувањето во Федерацијата, иако (веројатно...) сите Македонци бликале од радост ради оформувањето на национална и долго посакувана држава...ама не нужно да биде и федерална единка, туку повеќе независна држава.

Се чини дека повоената македонска држава е формирана на начин за кој „некој„ нешто крие...па оттаму и влегувањето на Македонја во Федерацијата на не особено „доброволна„ основа.
Кој вели дека не сакам да споредуваме работи? Баш тоа го велам, ајде да споредуваме работи, само без забегувања од типот денес има интернет а тогаш немаше, денес има мобилни тогаш немаше... Кажи, денес имаме одличен здравствен систем а тогаш не чинеше, денес имаме одличен образовен систем а тогаш не чинеше, денес произведуваме тоа и тоа а тогаш ништо, тогаш увезувавме се а денес си произведуваме, денес немаме дрога и наркомани а тогаш бевме наркоманска држава, тогаш не беше безбедно додека денес е безбедно, тогаш општините не функционираа а денес гледаме функционираат, немавме култура а денес културата ни цвета, немавме земјоделие и стчарство а сега имаме, немавме спорт а сега имаме, немавме судство а сега имаме, тогаш младите се иселуваа а денес си работат тука, тогаш царуваше урбанистичката мафија а денес се справат асални урбанистички планови и се гради каде што треба и како што треба.... спореди било што, кажи една област каде сега сме подобри. Било што, само ти велам без забегувања и наведување работи кои се резултат на техничко технолошкиот развој на светот, пример 90та немаше интернет у Македонија, без да промислиме дека го немаше у тоа време никаде у светот.

Кој вели дека не сакам да споредуваме работи? Баш тоа го велам, ајде да споредуваме работи, само без забегувања од типот денес има интернет а тогаш немаше, денес има мобилни тогаш немаше... Кажи, денес имаме одличен здравствен систем а тогаш не чинеше, денес имаме одличен образовен систем а тогаш не чинеше, денес произведуваме тоа и тоа а тогаш ништо, тогаш увезувавме се а денес си произведуваме, денес немаме дрога и наркомани а тогаш бевме наркоманска држава, тогаш не беше безбедно додека денес е безбедно, тогаш општините не функционираа а денес гледаме функционираат, немавме култура а денес културата ни цвета, немавме земјоделие и стчарство а сега имаме, немавме спорт а сега имаме, немавме судство а сега имаме, тогаш младите се иселуваа а денес си работат тука, тогаш царуваше урбанистичката мафија а денес се справат асални урбанистички планови и се гради каде што треба и како што треба.... спореди било што, кажи една област каде сега сме подобри. Било што, само ти велам без забегувања и наведување работи кои се резултат на техничко технолошкиот развој на светот, пример 90та немаше интернет у Македонија, без да промислиме дека го немаше у тоа време никаде у светот.

Најнапред види што напишав овде: #46.437...односно никаде не напишав дека „денес„ е нешто битно подобро од „тогаш„, туку напротив.

Ама декогаш постои едно „ама„...

А тоа значи споредување на некои општи социо-економски состојби, кои (состојби) спуштени на личен „размер„, не значат автоматски дека тогаш на сите им било подобро. И „тогаш„ и „денес„ постојат слоеви од население на кои им било „добро„ а „денес„ им е „уште подобро„...и обратното.

За мене лично, битно е дека „тогаш„ не ми остана во добро сеќавање...оти „тогаш„ не ми беше „добро„ оти не бев (и сега не сум....) со слој од население на кои „тогаш„ им беше „добро„.

Квота дека Мирчевски во вторник ќе проба да влезе во дебатата како и он да е засегнат и со тоа ќе направи комплетен контраефект е 1.000001. Далеку, далеку ќе им беше попаметно да ја имаат дебатата на МТВ и да пробаат преку некој од стандардните водители да ја утепаат дискусијата и да направат да биде досадно. Овој е толку искомплексиран што 100% ќе направи циркус кој сите ќе го видат.

Најнапред види што напишав овде: #46.437...односно никаде не напишав дека „денес„ е нешто битно подобро од „тогаш„, туку напротив.

Ама декогаш постои едно „ама„...

А тоа значи споредување на некои општи социо-економски состојби, кои (состојби) спуштени на личен „размер„, не значат автоматски дека тогаш на сите им било подобро. И „тогаш„ и „денес„ постојат слоеви од население на кои им било „добро„ а „денес„ им е „уште подобро„...и обратното.

За мене лично, битно е дека „тогаш„ не ми остана во добро сеќавање...оти „тогаш„ не ми беше „добро„ оти не бев (и сега не сум....) со слој од население на кои „тогаш„ им беше „добро„.
Тоа не го дава одговорот дали ние денес сме подобра држава од тоа што бевме во СФРЈ. Мора да се гледаат општите состојби а не дали некому лично било подобро тогаш или сега.
Го прашале некој дедо во ко време било најдобро а тој одговорил дека најдобро било у време на турско. Е зошто дедо? Ами оти тогаш имав 20 години ...
Ако ја земеш и УСД денес, и таму има некој кој е незадоволен, онеправдан, сиромашен, оштетен.... но работите мора де се гледаат од аспект на мнозинството народ, на општите услови.

Знаеш што значи градоначалник да објавува такви работи од позиција на моќ? Буквално вели вие Македонци од тука селете се во Велес.
Не мора да се селат, ќе им отвори без платни училишта за шкој муабети :cool: , кога немале време да гласаат, ќе учат втор јазик

Не ми се верува дека по 30 години пак се наоѓа некој како Мицко кој ќе биде превеслан од албанците, и децата во Македонија ги знаат албанците и нивната природа повеќе од македонските политичари, само ми е чудно како овој народ сеуште го трпи овој терор.

Тоа не го дава одговорот дали ние денес сме подобра држава од тоа што бевме во СФРЈ. Мора да се гледаат општите состојби а не дали некому лично било подобро тогаш или сега.
Го прашале некој дедо во ко време било најдобро а тој одговорил дека најдобро било у време на турско. Е зошто дедо? Ами оти тогаш имав 20 години ...
Ако ја земеш и УСД денес, и таму има некој кој е незадоволен, онеправдан, сиромашен, оштетен.... но работите мора де се гледаат од аспект на мнозинството народ, на општите услови.
„Општите состојби„ се интересни за поединци кои милуваат статистика, оти статистичките податоци и просеци се неверојатно „точни„ и редовно „оптимистички„.

Јас живеам реален секојдневен живот, со потреби, дејанија и намери, не според нечии статистички податоци и согледувам и проценувам како мене лично ме засега реалната состојба „на терен„ а не во Заводот за статистика.

Не ми се верува дека по 30 години пак се наоѓа некој како Мицко кој ќе биде превеслан од албанците, и децата во Македонија ги знаат албанците и нивната природа повеќе од македонските политичари, само ми е чудно како овој народ сеуште го трпи овој терор.
Вмро гласал за вреди ви општини каде немаат шанси за победа, и гласале за да ги казнат ДУИ, сакаа да бидат клучен дел за избирање на градоначалници.
За возврат очекуваат да се гласа за македонец наместо албанец, тоа вие и тоа што космополити не сте го правеле.
Ете во Бутел гласале за македонец, во Куманово исто, Скопје истотака.
Ама да се очекува за Кичево малце е наиво, па и глупо.

Вмро гласал за вреди ви општини каде немаат шанси за победа, и гласале за да ги казнат ДУИ, сакаа да бидат клучен дел за избирање на градоначалници.
За возврат очекуваат да се гласа за македонец наместо албанец, тоа вие и тоа што космополити не сте го правеле.

Да подобро е да се гласа за учк терорист и човек што ја злоупотребува функцијата сексуално малтретира и навредува жени отколку за доктор професионалец како Александар. Башка и Албанка жена има земено каурот голем харам направил

Наивно и глупо е да се гласа за кандидат за градоначалник на човек кој на неговиот роден Зајас му ја укина општината.
Со укинувањето на општината ги остави најмалку без 50 потенцијални вработени во старт (градоначалник, советници, административци, хаусмајстор, чистач, чувар, ловочувари, рибочувари, шумски чувари, општински пожарникари, општински комуналци...). Плус им го укинаа возот за Кичево кој минуваше низ селото. И благодарение на него Зајас од 4700 во 2001 дојде до 2600 жители во 2021. И понатаму нема канализација. И речиси сите села кои припаѓале на некогашната Општина Зајас за 20 години се преполовени според бројот на жители.
Гласај за Аљи и неговите луѓе! Тој неговиот роден Зајас го заборави, тебе ќе ти помогне!

Последно уредено:
Кога победи Дехари пред 12 години, 6 саати се пукаше без престан во Кичево. Се тргна македонското знаме од тоа државниот јарбол што ги поставуваше Грујо низ Македонија на времето и се постави албанско. 2 дена се вееше орелот додека не се осмели некој да го тргне.
12 години подоцна се направи солидна албанизација на сите општински структури со превработување во секоја една институција каде што Дехари и ДУИ имаа влијание. Се приоритизраа проекти во населените места со доминантно албанско население, се приоритизираа културни настани од албански изведувачи.
Така да Кичево е еден флагрантен пример на национал шовинизмот на албанците.
Дали македонец градоначалник би се поставил исто така? Јас искрено посакувам да биде така затоа што вие @puno сте ги поставиле елементите од таквото владеење. Работејќи селективно низ призмата на националниот идентитет.
Да ви се серам во тоа иредентизмот шиптaрски!

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom