Подземни објекти, аеродроми, лаборатории...

Во контекст на темата...
ќе ви пратам едно клипче со проект-плановите за новиот YU суперсоничен повеќенаменски ловец од четврта генерација.
Проектот датира од крајот на 80-тите,и доколку војните и распадот на еx YU не се случеа,верувам дека секој еден од нас ќе имаше причина повеќе да биде горд.
Еден тогашен генерал-мајор на Ј.Н.А малку покасно во круг на фамилијата изјави:
-Не требаше да покажуваме што се имаме и можеме да направиме.
За државата се тргна надоле од показната вежба 1989-та во Словенија.
Задоволство беше да ги гледаш офицерите на Н.А.Т.О земјите како ја напуштаат со наведнати глави.
Нажалост...тоа задоволство ни се врати ко бумеранг и многу скапо не чинеше.
:toe:
Драги мои кајганџии...
последниот високобуџетен проект на Ј.Н.А:

Француски Рафаел-А од 80тите.

:)

Другари...
Војската на ex YU беше држава во држава и имаше 7.5 до 8 милијарди $ годишен буџет у години кога не се предвидени екстра набавки (и модернизација).
Споредете го тоа со сегашниот општ буџет на Македонија и ќе ви стане јасно за разликата во моќ која што секогаш,кога се ќе собереш и одземеш,нај накрај зависи најмногу од парите.
Сега...
сите тие наведени објекти постојат.
Незнам што очекувате да ви кажам,разбирам дека сте љубопитни...
ама сфатете една битна работа:
-На ниедна од армиите на државите кои што произлегоа од Југославија такви објекти не им се потребни и стојат нефункционални и веројатно забот на времето многу брзо ќе остави траг.
Тоа се споменици на една сосем другчие компонирана,замислена држава која што значеше нешто во светската политика и беше релевантна војна сила.
Сега...како што сами можете да увидите...не е така.
(за било која од државите од екс ЈУ зборам)
:toe:
Ќе скенирам слики од времето кога јас бев копиљ овие денови и ќе ги поставам во галерија...
па ќе ви стане јасно од каде јас тук и таму знам по нешто. :wink:

Друже, јас страшно се заинтересрав за овие ствари. Ептен се палам на вакви работи. Немораш ни да ми кажеш што се, само да ме наведеш што да барам на гугл.

Зевзе ајде давај уште инфо :vozbud:

Ај ќе пробам да најдам нешто за војниот полигон кај Слуњ, Хрватска во близина на плитвице и под велебит исто така во непосредна близина на Жељава, овој е во ранг на Криволак, инаку таму имам одено 20-тина пати. Има специфична клима, сите годишни времиња во еден ден, папрат до 2метри, диви свињи, срни...комплет полигон за тешка артилерија и БХВ

Edna od najkrienite javni tajni vo ex SFRJ.
Sosem skoro ke treba da izleze na videlo i
1.sistemot od podzemni bunkeri vo istocna Bosna.
2.Podzemniot grad pod Dedinje.
3.Tunelot izmegju Istra i Brioni.
4.Onaa planinata pozadi Vodno...hehehe
5.Boka Kotorska...mislite deka e samo zaliv?
6.Kompleksot Aurora do Split...

i uste nekoi drugi hmmmm...objekti na JNA.:wink:
Географски е само залив, но еднаш имав можност да пловам со еден минополагач на бившата војска и имаше што да се види меѓу карпите но откако ептен ќе се приближиш, едноставно од нигде излегуваат влезовите за подморничките бази, не џабе се уште водат спор црна гора и хрватска околу една гола карпа.

Сеа зборев со татко ми, постојат и некои тунели во водно и во јасен. Никој не знае кај идат и што има во нив.

ok be super onda za slikite.koa kje gi stais obavestine.nego mn me interesira sto mislese za toa za vodno.znam deka ima nekoi tuneli,ama neznam nisto poveke.i sto mislite zaso ne se naprai patot do soncev gra i sopot mislam taka nesto(moze gresam za sopot)?samo radi takvi stvari....aj ziti se pisi nesto poveke za vodno:):) i ako imas nesto poveke za skopje opsto...

Многу интересна тема... треба да му кажеме на Миленко да ја планира за наредната сезона од Late Night Show, таму би требало да дознаеме повеќе.

Многу интересна тема... треба да му кажеме на Миленко да ја планира за наредната сезона од Late Night Show, таму би требало да дознаеме повеќе.

стварно добро ги обработува човекот темите , супер идеја

aj ako go vidam u piazza liberta da mu kazam?:)ili aj ako go najde nekoj seriozno neka mu kaze neka dojde nekoj spion i taka makedonija gi ima mnogu

i jas imam cueno nesto za bitola odnosno tumbe kafe eden drugar bese vojska tamu kaza deka vnatre imalo kako golem bunker ama nemalo mnogu oruzje izgleda go krenala jna

Onaa planinata pozadi Vodno...hehehe

сус бе капиталистички шпиону, тоа е планина и ловиште...само зајаци и срни има таму..ништо повеке:vozbud:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom