Подобро се учи од свои или од туѓи грешки?

мислам дека ипак животот е сепак краток за се да проучиш на своја кожа,...ги гледаме другите искуства но сепак тераме по свое без разлика дали е грешка или не...И јас знаев дека во право се родителите ама на мутава се праев но еве кога ке ти се отворат очите друго е веќе...ипак сметам дека од своите грешки најдобро се учи...

Неможеш да научиш од туѓа грешка, кога не се имаш најдено на местото на оној што згрешил, ниту пак ги имаш сносено последиците. Од своја грешка пак, можеш да научиш, ама не ретко и се повторуваат грешките. Релативно е, ако таа грешка ти има влијаено врз многу работи и се имаш запрашано дали вреди да се повтори, ќе научиш. Ако си инает, и милион пати да ти се случи, пак ќе згрешиш.

Тешко да научиш од другите треба да осетиш на твоја кожа грешките на другите и полесно се забораваат

Од свои грешки е подобро, според мене.:smir:
Не е подобро за тебе да учиш од твоите грешки,но секогаш е подобро работите кога ги осеќаме на сопствена кожа.

Друго е кога ќе осетиш нешто на своја кожа :wink: 100 стапа по туѓ грб ништо не се :wink:

Друго е кога ќе осетиш нешто на своја кожа :wink: 100 стапа по туѓ грб ништо не се :wink:
се учи и од свои и од туѓи ама не се... можеш некои работои да ги согледаш од туѓите грешки што после како зашто колку.. ама кога ке осетиш на своја кожа најубаво се учи но и најболлно...
убаво си вика никола
100 стапа по туѓ грб ништо не се...

Подобро се учи од свои или од туѓи грешки?

Зависи од желбата, во која насока ќе го насочиме нашето образование. Ако учиме од наштие грешки, тогаш ние ќе студираме со партиципација, која ќе не чини многу, без притоа никогаш да не добиеме диплома за искуство во животот. Ако пак учиме од туѓи грешки, тогаш нашето школување ќе биде бесплатно, а стекнувањето на дипломата за искуство ќе ни биде како орден за заслуги, за нашата мудра тактика за стекнување на корисното искуство во животот. Сепак вистината е некаде на средината. Знаејќи дека нема бесплатно школување, најдобро би било кога партиципацијата што треба да ја платиме, биде многу, многу помала од украдените наравоученија од туѓите грешки...

Се додека учиме нешто од грешките не е важно дали се наши или туѓи!!! Во оној момент кога забораваме на грешките и ги повторуваме ехх... тогаш е веќе лошо!!!

:toe: барем јас мислам така :smir:

budalite ucat od svoite pametnite od tugite:pos2:mala sala nesakam nikoj da me svati pogresno .DA za zal mislam deka podobro se uci od svoite greski

Би рекол од своите. Од туѓите грешки може само да научиме да бидеме претпазливи малку повеќе но не и да не ги направиме.
А од сопствените учиме еднаш - засекогаш. Тогаш нема шанси да ги повториме. Зборувам за оние поголемите.

Дефинитивно од своите. не е исто додека не го осетиш на своја кожа.

Јас претежно учам од туѓите грешки ...
Ако осетиш на своја кожа, целата ситуација ја гледаш само од свој аспект
Кога не си поврзан со случајот,поинаку ги гледаш работите и пореално можаш да ја оцениш ситуацијата.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom