Подготовка на полжави

  • Креатор на темата Креатор на темата NikolaMKD91
  • Време на започнување Време на започнување
N

NikolaMKD91

Гостин
Вака дечки, ми треба помош околу спремање и готвење на полжави. Вчера ми донесоа неколку килограми живи полжави . Бидејќи претходно дома не сме готвеле мекотелци во куќарка, а сакаме да пробаме, ќе може ли некој поискусен гурман и познавач на овој деликатес да каже како треба правилно да се спремат . Благодарам :)
 
Тука е даден рецепт за претходно сварени и исчистени полжави. Мене ми треба помош околу варењето и чистењето, за втората фаза готвење е лесно . Точната процедура не ја знам, дали се варат во една или повеќе води и дали во водата се додава нешто . И чистењето на полжавот е исто така битно, со гомна нема да ги јадам . :pos:
 
Вака дечки, ми треба помош околу спремање и готвење на полжави. Вчера ми донесоа неколку килограми живи полжави . Бидејќи претходно дома не сме готвеле мекотелци во куќарка, а сакаме да пробаме, ќе може ли некој поискусен гурман и познавач на овој деликатес да каже како треба правилно да се спремат . Благодарам :)
Ако се со куќарка на нив значи се варат едно пола саат во вода , и после се чистат , откако ќе ги исчистиш се мијат 2-3 пати во солена вода , за да испуштат тоа како мрсул што е и после се варат уште еднаш во вода зависи како сакаш да ги јадеш дали помеки или појаки така ќе ги вариш повеќе или помалки баш сега ги вари мајками нашите :D И да ќе заборавев на крај се пропржуваат со црвен пипер сол или вегета по желба и на крај стави ги во рерна да се потпечат едно 10 минути да видиш какви се после за јадење .
 
Стави оцет во првата вода додека ги вариш. Смени неколку води при варењето. Во последната можеш да додадеш разни зачини, по вкус.
Сварени се вадат од куќарката, се сече стопалото.

Омилен рецепт: пропржени со лукче ;)
 
Стави оцет во првата вода додека ги вариш. Смени неколку води при варењето. Во последната можеш да додадеш разни зачини, по вкус.
Сварени се вадат од куќарката, се сече стопалото.

Омилен рецепт: пропржени со лукче ;)
Конкретно кој дел од полжавот го нарекувате стопало ? Оној дел со кој се влече по земја ?
Ете така, попосно малку. Доста со тоа чварките и бејконот!
Искрено да ти кажам бидејќи полжавот има посно месо, а ние како балканци не сме навикнати на такви посни меса мислевме на крај полжавите наместо во зејтин во свинска маст да ги пропржиме за шмек и вкус . :pos:
 
Последно уредено од модератор:
Конкретно кој дел од полжавот го нарекувате стопало ? Оној дел со кој се влече по земја ?
Искрено да ти кажам бидејќи полжавот има посно месо, а ние како балканци не сме навикнати на такви посни меса мислевме на крај полжавите наместо во зејтин во свинска маст да ги пропржиме за шмек и вкус . :pos:
Да тоа е стапало кафеавото што се влечи полжавот по земја .
 
Вака дечки, ми треба помош околу спремање и готвење на полжави. Вчера ми донесоа неколку килограми живи полжави . Бидејќи претходно дома не сме готвеле мекотелци во куќарка, а сакаме да пробаме, ќе може ли некој поискусен гурман и познавач на овој деликатес да каже како треба правилно да се спремат . Благодарам :)

Еднаш бев на ручек кај вујко ми..Демек он во Италија живее,па знае како се прават,ова-она..Ги направи некако што ги направи,со варење во вода,со чистење..Каснав 4-5 залци,гледав повеќе леб да има него полжави..Само што си дојдов дома ме стегна стомак..Неможев од WC да излезам 40-тина минути,и стомакот ме болеше и лошо ми беше..Е тоа е мое искуство со полжави..
 
Барав на гугл рецепти и чистење на полжави и ми излезе муабетов од пред 6 години :)
Тој дел се јаде другото се фрла .
Значи главата и антените не се јадат?
(Не јадам јас полжави, ама дома насобраа прееска, и решиле да ги готват, а никој не знае како :D
 
Барав на гугл рецепти и чистење на полжави и ми излезе муабетов од пред 6 години :)

Значи главата и антените не се јадат?
(Не јадам јас полжави, ама дома насобраа прееска, и решиле да ги готват, а никој не знае како :D
Не не целото стапало се јаде соси глава и антении не се јаде тоа што е внстре како црева.

Sent from my MI 9 using Tapatalk
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom