ПМФ

• Креатор на темата Креатор на темата GraFusion
  • Време на започнување Време на започнување
V=500 cm3 сеа видех допишано како услов,а не во текстот.
Инаку ни даде за дома задача,ја решив па да видам дали ми е точна.
Да се приготви 0.05 dm3 раствор од Na2S2O3 со определена масена концентрација,за која количеството супстанца е 0.35 мол.
V(Na2S2O3)=0.05 dm3
gama(Na2S2O3)=m(Na2S2O3)/v(Na2S2O3)
n(Na2S2O3)=0.35 mol
n(Na2S2O3)=m(Na2S2o3)/M(Na2S2O3)
M(Na2S2O3)=Mr(Na2S2O3)g/mol
Mr(Na2S2O3)=2 x Ar(Na)+2xAr(S)+3xAr(O)=158.05
M=Mrg/mol
M(Na2S2O3)=158.05 g/mol
m(Na2S2O3)=n(Na2S2O3)xM(Na2S2O3)
m(Na2S2O3)=o.35mol x 158.06 g/mol
m(Na2S2O3)=55.31 g
И ,секако приготвување :)

Eпа вака.Задачата е следната:
Да се приготви 500 цм кубни раствор од NaCl со концентрација од 0.2 мол/дециметри кубни.Задачата е решена и е добиено дека масата на NaCl е 11.6 грама.Мене ми треба постапката на приготвување,оти хемија објасни ама не издиктира а кажа дека ке го даде тоа на тест.

V(r-r)=500 cm3 = 0,5 dm3 = 0,5L
c(NaCl)=0,2 mol/L

c(NaCl)= n(NaCl)/V(r-r)
n(NaCl)=c(NaCl)*V(r-r)
m(NaCl)/M(NaCl)=c(NaCl)*V(r-r)
m(NaCl)=c(NaCl)*V(r-r)*M(NaCl)
m(NaCl)=0,2mol/L*0,5L*58.443 g/mol
m(NaCl)=5,8443g

Се мери добиената маса на NaCl, со инка се префрла во одмерителна колба од 500 mL се додава 1/3 вода, се раствора солта, откако целосно ќе се раствори се дополнува до цртката (марката).
Резултатот што ти е наведен во задачата не е точен.

V(r-r)=500 cm3 = 0,5 dm3 = 0,5L
c(NaCl)=0,2 mol/L

c(NaCl)= n(NaCl)/V(r-r)
n(NaCl)=c(NaCl)*V(r-r)
m(NaCl)/M(NaCl)=c(NaCl)*V(r-r)
m(NaCl)=c(NaCl)*V(r-r)*M(NaCl)
m(NaCl)=0,2mol/L*0,5L*58.443 g/mol
m(NaCl)=5,8443g

Се мери добиената маса на NaCl, со инка се префрла во одмерителна колба од 500 mL се додава 1/3 вода, се раствора солта, откако целосно ќе се раствори се дополнува до цртката (марката).
Резултатот што ти е наведен во задачата не е точен.
Хммм....професорката не изреагира.Ама ке го препишам и твоето и ке ја прашам.Фала.Само ке те замолам да ми кажеш од кај го доби болдираново.

n(NaCl)=m(NaCl)/M(NaCl)

n=m/M :)

Резултатот е сигурно точен, професорката можеби мислела дека треба да се приготви 1L раствор од NaCl, a не 500 mL, ако се работи за 1 L тогаш е точен резултатот на професорката, мада во задачата е напишано 500 cm3 т.е 500 mL.

n(NaCl)=m(NaCl)/M(NaCl)

n=m/M :)

Резултатот е сигурно точен, професорката можеби мислела дека треба да се приготви 1L раствор од NaCl, a не 500 mL, ако се работи за 1 L тогаш е точен резултатот на професорката, мада во задачата е напишано 500 cm3 т.е 500 mL.

Почекај,почекај.
Сега болдираното ке му дојде-n(NaCl)=...?Од каде тоа C x V?Објасни,бидејки треба да знам што од каде доаѓа ако сакам да ја питам за резултатот?
Едит:Сфатих ,таман е.А за ова малце помош?

Да се приготви 0.05 dm3 раствор од Na2S2O3 со определена масена концентрација,за која количеството супстанца е 0.35 мол.
V(Na2S2O3)=0.05 dm3
gama(Na2S2O3)=m(Na2S2O3)/v(Na2S2O3)
n(Na2S2O3)=0.35 mol
n(Na2S2O3)=m(Na2S2o3)/M(Na2S2O3)
M(Na2S2O3)=Mr(Na2S2O3)g/mol
Mr(Na2S2O3)=2 x Ar(Na)+2xAr(S)+3xAr(O)=158.05
M=Mrg/mol
M(Na2S2O3)=158.05 g/mol
m(Na2S2O3)=n(Na2S2O3)xM(Na2S2O3)
m(Na2S2O3)=o.35mol x 158.06 g/mol
m(Na2S2O3)=55.31 g
И ,секако приготвување

Па тука треба само масата на натриум тиосулфатот да се најде. Количеството ти е дадено, а масата е m=M*n.
И евентуално ако се бара и масената концентрација да се пресмета, y=m/V.

И јас начекав тепачка пред некое време, и тоа горе а ваљда тепачите беа од географија студенти :)
Многу на еден го исплескаа бајаги. Глердам и дативе отприлика се совпаѓаат со таа тепачка па можно е лошо да пренесле од овие пошто немаше употреба на ножеви :toe:

Ми треба информација за биологија(наставна насока),како е во тој смер,има ли луѓе и дали е подобрена состојбата општо на ПМФ,го средија ли малку од малку(викаа дека ќе бидат дадени средства за подобро образование) :)

Ми треба информација за Институтот на информатика. Кои месеци има апсолвентска сесија?

Колеги, имам една молба до вас.
Дали знаете линк до дипломците од оваа година на ПМФ? Ми треба слика и име/презиме на личностите?
Фала однапред.

Значи понеорганизиран факултет, никаде во светов. Втора декада математика на 2 јули е усниот испит. Ај колоквиумите шо ни го фатија цел јуни до негде се трпи, ама шо е со 2 јули?
Инаку, како се расположени матурантите од форумов за ПМФ оваа година? Има доста?:)

Значи понеорганизиран факултет, никаде во светов. Втора декада математика на 2 јули е усниот испит. Ај колоквиумите шо ни го фатија цел јуни до негде се трпи, ама шо е со 2 јули?
Инаку, како се расположени матурантите од форумов за ПМФ оваа година? Има доста?:)
Не се жали, јас прва година редовно ја завршив на 9 Јули :)
Работата кај нас е што имама задолжителни усни испити а тие почнуваат од 20 Јуни...
И стварно веќе се нема никаква мерка. Па така додека другиве факсови веќе привршуваат и со испити, ние до 15-ти Јуни правиме колоквиуми...(автоматски се губи една декада од испитите...).
--- надополнето: Jun 2, 2011 6:21 PM ---
Колеги, имам една молба до вас.
Дали знаете линк до дипломците од оваа година на ПМФ? Ми треба слика и име/презиме на личностите?
Фала однапред.
За линк тешко, али имаш табло (од апсолвентите поточно:)) во трговски ако сакаш да ги видиш :D

Мислења ваши за Етнологија и Антропологија на ПМФ?Сакам да се запишам вонредно ,паралелно со економскиов.Обемен е материјалот?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom