ПМФ

• Креатор на темата Креатор на темата GraFusion
  • Време на започнување Време на започнување
fala mnogu samo uste da mi kazes kako da go prevedam :D

Е де, на англиски е, не е на арапски.:)
А и не мораш на англиски, појди во библиотеката на физика, побарај нешто за аберации, ќе ти дадат материјали.

vo koja biblioteka otidov vo biblioteka vo fakultetov barav no ne najdaov vo nitu edna kniga ovoa na internet so e najveke

што ќе се случи со нас студентите на останатите институти на пмф откако вгодина ќе се растура ИИ поради тоа што ќе се формира ФИНКИ? Сите професори на ИИ освен еден запишале дека ќе работат во ФИНКИ и не на старото место и тоа се лоши вести за нас останатите затоа што со преостанатите 50 бруцоши годишно едноставно не е возможно да опстојува факултетот. Значи читав дека и досега имале многу проблеми со финансиите а за отсега па не ни сакам да мислам.

Нема да се намали бројот на студенти што „одат“ на ПМФ затоа што ќе се користат истите простории, но ќе бидат запишани на друг факултет и нивните пари ќе одат во друг факултет. Не ме радува ситуацијава воопшто.

Некој од аналитичка биохемија искуство со Маргарета физика да сподели вака?:)

На место си е жената, само нормално треба да учиш. Не ги слушај тие што ќе ти кажат дека кратела поени за без веза пошто не е точно.
Мислам дека во оценката влегуваа 42% теорија, 42% задачи, и останатите 16% се од присуство, лабораториски и сл. И плус дава 5 поени од семинарска што воопшто нема ни да ја презентирате.
И...да не ви падне на памет да препишувате :))

Дај бре луѓето од ПМФ беа по chilled , бар така ми е останато посеќавање

Баш по тапа се сега луѓето. Кај се сега убиствата, силувањата?? Ее неќат да ни напрат интересно да ни е на факултет.

Иначе не сетив ништо од ова денес.

Лошо. Студентиве од која насока биле?

Денес починал и некој професор од ПМФ. Имате информација кој е?

Во понеделникот одручекта. Набрзина беше некако, тепачката не ја видов, ама полицијата и амбулантата да. Сепак мислам дека без посериозни последици помина.
Лошо. Студентиве од која насока биле?

Географија, колку што разбрав.

Јас имам една потешкотија со хемијата,а не знаев да прашам па пишав овде.Ке ми објаснете ли една постапка?
Ајде ќе пробам:) Таман да видам колку сум научил до сега:)

Ајде ќе пробам:) Таман да видам колку сум научил до сега:)
Eпа вака.Задачата е следната:
Да се приготви 500 цм кубни раствор од NaCl со концентрација од 0.2 мол/дециметри кубни.Задачата е решена и е добиено дека масата на NaCl е 11.6 грама.Мене ми треба постапката на приготвување,оти хемија објасни ама не издиктира а кажа дека ке го даде тоа на тест.

Eпа вака.Задачата е следната:
Да се приготви 500 цм кубни раствор од NaCl со концентрација од 0.2 мол/дециметри кубни.Задачата е решена и е добиено дека масата на NaCl е 11.6 грама.Мене ми треба постапката на приготвување,оти хемија објасни ама не издиктира а кажа дека ке го даде тоа на тест.
1 mol= 58.44 g.
0.2 mol= x g.

Тоа 58,44 ти е моларната маса на NaCl, и сеа едноставно со пропорција ќе го добиеш решението од 11,6 грама и тоа го раствораш до 500 милилитри.

1 mol= 58.44 g.
0.2 mol= x g.

Тоа 58,44 ти е моларната маса на NaCl, и сеа едноставно со пропорција ќе го добиеш решението од 11,6 грама и тоа го раствораш до 500 милилитри.

Мислам дека ова ти се однесува на 1 литар раствор т.е. задачата не е дорешена. За да ја дорешиш ти треба уште една пропорција покрај првава:
11,6 g = 1000 ml
x g = 500 ml
кога ќе ја решиш прoпорцијава се добива околу 5,85 g NaCl.

Друг начин:
V=500 ml = 0,5 L
c = 0,2 mol/L
m = ?

c = n/V
n = c x V = 0,2 x 0,5 = 0,1 mol
n = m/M
m = n x M = 0,1 x 58,5 = 5,85 g

Значи: 5,85 g NaCl прво се раствора во малку вода, па растворот се префрла во мензура или така нешто и се дополнува до 500 ml со дестилирана војца. И така се добива 500 ml 0,2 моларен р-р од NaCl (барем така мислам :) )

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom