ПМФ

Н

'Никола'

Гостин
fala mnogu samo uste da mi kazes kako da go prevedam :D
Е де, на англиски е, не е на арапски.:)
А и не мораш на англиски, појди во библиотеката на физика, побарај нешто за аберации, ќе ти дадат материјали.

Член од
30 март 2011
Мислења
5
Поени од реакции
0
vo koja biblioteka otidov vo biblioteka vo fakultetov barav no ne najdaov vo nitu edna kniga ovoa na internet so e najveke

white_eagle

: : stuck in void : :
Член од
21 јануари 2008
Мислења
953
Поени од реакции
716
што ќе се случи со нас студентите на останатите институти на пмф откако вгодина ќе се растура ИИ поради тоа што ќе се формира ФИНКИ? Сите професори на ИИ освен еден запишале дека ќе работат во ФИНКИ и не на старото место и тоа се лоши вести за нас останатите затоа што со преостанатите 50 бруцоши годишно едноставно не е возможно да опстојува факултетот. Значи читав дека и досега имале многу проблеми со финансиите а за отсега па не ни сакам да мислам.

Нема да се намали бројот на студенти што „одат“ на ПМФ затоа што ќе се користат истите простории, но ќе бидат запишани на друг факултет и нивните пари ќе одат во друг факултет. Не ме радува ситуацијава воопшто.

Член од
20 август 2010
Мислења
149
Поени од реакции
16
Некој од аналитичка биохемија искуство со Маргарета физика да сподели вака?:)
На место си е жената, само нормално треба да учиш. Не ги слушај тие што ќе ти кажат дека кратела поени за без веза пошто не е точно.
Мислам дека во оценката влегуваа 42% теорија, 42% задачи, и останатите 16% се од присуство, лабораториски и сл. И плус дава 5 поени од семинарска што воопшто нема ни да ја презентирате.
И...да не ви падне на памет да препишувате :))

I

Iblis

Гостин
Дај бре луѓето од ПМФ беа по chilled , бар така ми е останато посеќавање

Вондерфул

Chemical love
Член од
2 јуни 2008
Мислења
251
Поени од реакции
157
Баш по тапа се сега луѓето. Кај се сега убиствата, силувањата?? Ее неќат да ни напрат интересно да ни е на факултет.

Иначе не сетив ништо од ова денес.

Srcee

Unforgettable
Член од
29 април 2008
Мислења
5.275
Поени од реакции
3.496
Лошо. Студентиве од која насока биле?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Денес починал и некој професор од ПМФ. Имате информација кој е?

Н

'Никола'

Гостин
Во понеделникот одручекта. Набрзина беше некако, тепачката не ја видов, ама полицијата и амбулантата да. Сепак мислам дека без посериозни последици помина.
Лошо. Студентиве од која насока биле?
Географија, колку што разбрав.

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Јас имам една потешкотија со хемијата,а не знаев да прашам па пишав овде.Ке ми објаснете ли една постапка?

Гладиус

notusually
Член од
14 август 2008
Мислења
5.508
Поени од реакции
1.728
Јас имам една потешкотија со хемијата,а не знаев да прашам па пишав овде.Ке ми објаснете ли една постапка?
Ајде ќе пробам:) Таман да видам колку сум научил до сега:)

Chapstick

Сам свој психолог
Член од
7 август 2009
Мислења
2.986
Поени од реакции
311
Ајде ќе пробам:) Таман да видам колку сум научил до сега:)
Eпа вака.Задачата е следната:
Да се приготви 500 цм кубни раствор од NaCl со концентрација од 0.2 мол/дециметри кубни.Задачата е решена и е добиено дека масата на NaCl е 11.6 грама.Мене ми треба постапката на приготвување,оти хемија објасни ама не издиктира а кажа дека ке го даде тоа на тест.

Јунајтед

Indifferent
Член од
5 јануари 2009
Мислења
3.974
Поени од реакции
1.622
Eпа вака.Задачата е следната:
Да се приготви 500 цм кубни раствор од NaCl со концентрација од 0.2 мол/дециметри кубни.Задачата е решена и е добиено дека масата на NaCl е 11.6 грама.Мене ми треба постапката на приготвување,оти хемија објасни ама не издиктира а кажа дека ке го даде тоа на тест.
1 mol= 58.44 g.
0.2 mol= x g.

Тоа 58,44 ти е моларната маса на NaCl, и сеа едноставно со пропорција ќе го добиеш решението од 11,6 грама и тоа го раствораш до 500 милилитри.

Член од
16 мај 2010
Мислења
56
Поени од реакции
10
1 mol= 58.44 g.
0.2 mol= x g.

Тоа 58,44 ти е моларната маса на NaCl, и сеа едноставно со пропорција ќе го добиеш решението од 11,6 грама и тоа го раствораш до 500 милилитри.
Мислам дека ова ти се однесува на 1 литар раствор т.е. задачата не е дорешена. За да ја дорешиш ти треба уште една пропорција покрај првава:
11,6 g = 1000 ml
x g = 500 ml
кога ќе ја решиш прoпорцијава се добива околу 5,85 g NaCl.

Друг начин:
V=500 ml = 0,5 L
c = 0,2 mol/L
m = ?

c = n/V
n = c x V = 0,2 x 0,5 = 0,1 mol
n = m/M
m = n x M = 0,1 x 58,5 = 5,85 g

Значи: 5,85 g NaCl прво се раствора во малку вода, па растворот се префрла во мензура или така нешто и се дополнува до 500 ml со дестилирана војца. И така се добива 500 ml 0,2 моларен р-р од NaCl (барем така мислам :) )

Kajgana Shop

На врв Bottom