Тоа е друго, тие одат со специфични производи.

А light gun-от на Нинтендо доаѓаше со конзолата.
Сите такви пиштоли со едно име, општо, ги викаат ligt gun-ови, по (најверојатно) првиот, што ти го спомна за NES.
Збориме за додаток, кој е произведен за конзолата специфично. Такво нешто беше на пример SEGA CD, најкатастрофа уред што постои.
Блиску си, ама тоа не е најкатастрофалниот додаток. Има конкуренција тука. А кога веќе сме кај Genesis/MegaDrive-от:
--- надополнето ---
On topic:
Мислам дека им скурчи на Мајкрософт и Сони да делат колач со (сиротиот) Нинтендо.
Имено, ја колку што знам на запад (т.е. у нормалниот свет) не беше дилемата дали: 3-ка, 360-ка или Wii. Туку дилемата беше - 3-ка или 360-ка. Wii си го имаа и сопствениците на 3-ка и сопствениците на 360-ка, како конзола од сосема друга класа и намена. Затоа едно време Wii повеќе се продаваше од двеве (не знам дали уште е така).
Сега, со популаризирњето на move-от и кинетикот, овие двеве сконтаа дека не мора да го делат колачот со Wii. Овие две "перифералии" сметам дека имаат поголема намена да ја надминат потребата од присуството на Wii во куќата (како втора конзола), отколку да се натпреваруваат со противничката "перифералија".
--- надополнето ---
Се мислам дали да инвестирам у тоа kinetik-от. Не за мене, него за ќерка ми и жена ми, да се размрдаат малку место да дремат на компјутер пред тие фејсбук фарми, болници, продавници и ресторани.
Таа со галење тигарчиња играта добра ли е (за мали деца)?
Има ли уопште критична маса на добри наслови кои би го оправдале вложувањето од 180 евра у тоа? Или уште нема.