Платонска љубов...

• Креатор на темата Креатор на темата Allita
  • Време на започнување Време на започнување

Allita

Слика има тон нема
Член од
7 декември 2005
Мислења
2.184
Поени од реакции
12
Дали сте имале платонска љубов или во моментот имате?
Како ја доживувате истата? Дали таква љубов може да опстане и да премине во нешто друго?
Ако не верувате дека постои кажете зошто итд.:kajg:

Mi se ima sluceno da sakam platonski....

Veruvam deka postoi od prosta pricina sto najdobrata ljubovna poezija e motivirana bas od platonskata ljubov.Mene iskreno mi se nema sluceno. Ja svakam kako bezgranicna ljubov kon licnost koja e ili vljubena vo drug ili e so drug ili ednostavno ti ja sakas a taa nikogas ne bila ili ne e so tebe.Kazav veruvam deka postoi, ja svakam kako takva, no ne razbiram kako voopsto nekoj moze da saka platonski ili podobro kazano da saka nekoj bez custvata da mu bidat vozvrateni. Kako se saka nekoj sto ne te saka tebe? Nekoj mi ima receno-e toa ,bas toa e ljubov,me razbiras?Ne znam, ne razbiram. Nikogas ne sum sakala platonski,i znam deka nema da mi se sluci, od prosta pricina sto za da sakam nekogo,taa licnost mora da pokazuva custva kon mene, da me pocituva i saka na eden nacin za da ja zdobie mojata ljubov,itn...toa veke ne e platonski...:)

Mene platosnka ljubov mi e detska rabota...mnogu detska so znam.....moze gresam

Може да има платонска љубов, но не останува како таква засекогаш, доколку е голема и вистинска. Или па ќе остане, доколку ја има само од една страна ... тогаш нормално не ни може да биде ништо друго:kajg:

Не сум имал платонска љубов, не знам навистина како изгледа и какво е чувството да си платонски вљубен. Може да е возвишено, не велам не, но јас сум сепак за обострана искрена љубов.

veruvam deka postoi platonska ljubov,mi se ima sluceno no toa e mnogu bolna stvar:(da sakas nekogo tolku silno a toa da ne ti bide vozvrateno,da se izmacuvas sebesi,da pobudaluvas po nego,postojano da go gledas a da znaes deka nikogas nema da go imas!

Па еве и јас да кажам...бев заљубена платонски подолг период...тоа беше љубов што да ви расправам...навистина е силно тоа чувство може и посилно од било што, навистина има нешто во таа љубов што ја прави да биде таква каква што е...но се случи што се случи, дојде време и го запознав типот и го имав тоа кое го посакував долго време...и... уште првата недела настапи разочаруваање...не дека типот не се заљубил во мене исто така туку од тоа што јас сум се заљубила во нешто кое не постоело воопшто...не беше тоа кое јас го љубев, кое јас го идеализирав, беше сосема различно од тоа што јас мислев дека е...и едноставно исчезна...сеуште подсвесно го љубев, но тоа што јас го имав замислено, не тоа што го почувствував и имав во тие моменти...незнам едноставно како да ви го опишам тоа...но навистина беше неодредено тоа чувство...повеке сакав да останеше само платонска...:icon_lol:

Платонска љубов... не е љубов, туку залажување.

Платонска љубов гледам повеќето кажувате дека не сте доживеале. Ај вратете се малку наназад, во детството, во оној период пред тинејџерството. Зар не сте сакале некој и само тоа ви било важно? Сте сакале и не ви било толку важно дали ќе е возвратено, најважно ви било што вие сакате една личност која до максимум сте ја идеализирале, дури и сте криеле дека сакате, а сте чувствувале силна љубов кон таа личност. Немојте да ми кажете дека не сте биле во таква ситуација барем како дете (зошто никој не спомна на темава дека доживеале барем детска платонска љубов).

Сум доживеала, траеше долго, но болно. Самото тоа што сакав, ме тераше да се борам и да сакам уште повеќе, а сега не можам да се изначудам како можев да дозволам тоа да трае толку долго време. Но, тоа беше кога бев помала.

Allita напиша:
Па еве и јас да кажам...бев заљубена платонски подолг период...тоа беше љубов што да ви расправам...навистина е силно тоа чувство може и посилно од било што, навистина има нешто во таа љубов што ја прави да биде таква каква што е...но се случи што се случи, дојде време и го запознав типот и го имав тоа кое го посакував долго време...и... уште првата недела настапи разочаруваање...не дека типот не се заљубил во мене исто така туку од тоа што јас сум се заљубила во нешто кое не постоело воопшто...не беше тоа кое јас го љубев, кое јас го идеализирав, беше сосема различно од тоа што јас мислев дека е...и едноставно исчезна...сеуште подсвесно го љубев, но тоа што јас го имав замислено, не тоа што го почувствував и имав во тие моменти...незнам едноставно како да ви го опишам тоа...но навистина беше неодредено тоа чувство...повеке сакав да останеше само платонска...:icon_lol:

Сум доживеала и преживеала:) ...и ова е моето искуство во потполност. Немам што да додадам.

:icon_lol: ...Кај мене тоа се случи многу одамна...:kajg:

BEBE дали го разбираш поимот платонска љубов...тоа за кое ти збориш не е воопшто платонска...не е тоа ти да го сакаш него, атој тебе не или обратно...

Mojata prva ljubov bese platonska ljubov,nikogas ne go imav a seuste koga i da go vidam mi budi posebni cuvstva.Najtragicnoto nesto sto moze da mu se sluci na nekogo e platonskata ljubov, a sepak od edna strana te ispolnuva i pokraj toa sto taa ljubov mozebi ne e obostrana.Sepak taa moja prva ljubov, platonska sekogas ke me potseka na vremeto koga bev dete koe bezgranicno sakase i se ke storese za taa ljubov i sekogas ke mi budi dragi sekavanja

ај ве молам дефинирајте го тој поим платонска љубов.

Allita напиша:
BEBE дали го разбираш поимот платонска љубов...тоа за кое ти збориш не е воопшто платонска...не е тоа ти да го сакаш него, атој тебе не или обратно...

ja mislef deka go razbiram ali postovite na nekoi drugi lichnosti me zbunija :) taka da si prodolzhif so trendot za shto tie zboreja i za shto ja zboref... a inaku toa shto jas zboref nema vrska so toa jas shto mislam deka e platonska ljubov. taka da aj se soglasuvam so KaiTekk definirajte go poimot.
bash ushte pred da pisham se chudev dali da pisham poshto nekako toa shto mislef deka e platonska ljubov, i toa shto se zboreshe na temata nekako ne mi shtimaa zaedno...

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom