Платонска љубов...

• Креатор на темата Креатор на темата Allita
  • Време на започнување Време на започнување
Платонската љубов е многу чиста, искрена љубов.
Иако болна, затоа што обично платонската љубов е еднострана (иако не мора секогаш да значи) и може да излезеш повреден.
Сум имала неколку платонски љубови и за жал многу долго траеле.

Платонска љубов имав со мојот сегашен дечко . Него го сакав од малечка многу бев вљубена иако знаев дека е тој поголем од мене и дека не ме заприметува ама мене ми беше важно дека јас го сакам, ама секогаш имав некое претчуствио дека некогаш ке го запознам. И се деси шо се деси. Сега тој ми е дечко и одиме 4 години.:back:

Платонската љубов како такава е најболна...

Дали сте имале платонска љубов или во моментот имате?
во моментов доживувам, веќе 3 месеци...
Како ја доживувате истата?
болно...
Дали таква љубов може да опстане и да премине во нешто друго?
да, зависи од љубената ако повторно сака да биде со мене може да премине во вистинса љубов...
Ако не верувате дека постои кажете зошто итд.:kajg:
како може да не верувам дека постои кога ја доживувам и би жртвувал се што е во граници на нормалата за да ми се возврати тоа.

Не постои платонска љубов...
Може тоа да е затресканост,опседнатост,но љубов НЕ!
Едноставно,љубов е нешто друго...допирот,бакнежот,страста,почит итн.
За да се роди љубов е потребно повеќе...потребно е пред СЕ,познавање на потребите,на карактерот,маните и доблестите...на тоа што ја сочинува таа личност,а воедно и да ги прифаќаме и разбираме истите,а тоа да ни е возвратено...

љубов е нешто многу посилно и пореално!а платонската љубов е на граница со идеализирање!

Едноставно,љубов е нешто друго...допирот,бакнежот,страста,почит итн.
За да се роди љубов е потребно повеќе...потребно е пред СЕ,познавање на потребите,на карактерот,маните и доблестите...на тоа што ја сочинува таа личност,а воедно и да ги прифаќаме и разбираме истите,а тоа да ни е возвратено...

Релативен поим е љубовта, секој различно ја доживува... Ако за тебе е допирот, бакнежот, страста, почитта, за друг е сосем друго. Не сите се ограничуваат на тоа. Платонската љубов е на граница со идеализирањето, ама сепак чувството е скоро исто кога чувствуваш љубов, како што ти велиш. Разликата е во тоа што платонската љубов има помали шанси да опстане подоцна, а љубовта заснована на горенаведените работи има поголеми шанси. :smir:

Postoi platonska lubov.Veruvam vo nea zosto ja imam oseteno.I iskreno toa e edno prekrasno cuvstvo cisto, nedopreno cuvstvo.A moze i da prerasno vo nesto poveke.

platonska ljubov za nekoi postoi, a za nekoi NE .....
Stom ne ti e vozvratena, toa ne e ljubov ...... na krajot ke si ostanes povreden i so prstost v gaz ....... ali mozda ne.
ne sum ja pocuvstvuval do sega ...... ne sum takov tip 'fantazer'

A зошто сите ја мешате платонската љубов со невозвратената?

Мене сите детски љубови ми биле платонски, бидејќи на 14-15 години сеуште не размислував за машките на „оној начин“.:)

A зошто сите ја мешате платонската љубов со невозвратената?
Точно! Платонска љубов е различно од невозвратена.

Платонска љубов - заснована врз чисто духовна привлечност без примеси на сетилност; натсетилна, идеалена; платонска љубов - љубовта за која зборува Платон и што ја препорачува во своето дело „Гозба", натсетилна љубов што е предизвикана од чисто духовната убавина, а не од телесните одлики на љубеното суштество, идеална љубов; што не се остварува, што не се изразува практично, реално невозможна, неостварлива;

Изгледа платонскава делува ко за вени сечење.пазетесе!!!
сепак се согласувам со Димитар,платон си измислил љубов кој ја именува на своето име.:toe:

Jas platonski sakam edna osoba ama taa ne mi verue deka samo platonski ja sakam ... da si puknes od muka

Inace platonski znaci deka ne sakas da ja legnes i ne ocekuvas nesto od nea vo toj pravec nikogas, platonska znaci postovanje simpatija i mnogu e cista kako ljubov ...

ete taka

...

Дали сте имале платонска љубов или во моментот имате?
Да сум имала платонска љубов.
Како ја доживувате истата?
Ја доживувам како најчистата форма на љубов...секогаш останува само на мечтаење, ништо не може да ја расипе и извалка.
Дали таква љубов може да опстане и да премине во нешто друго?
Да опстане...секако, ако премине во нешто друго може да се расипе, прекине, уништи...не е битно.Да ја смени формата.
Ако не верувате дека постои кажете зошто итд.:kajg:
Верувам.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom