Планираат да ни дадат учебници, или не?

Да не очекуваме којзнае каква организација, значи да не ги ни очекуваме учебниците:)?
п.с Или Струмица има градоначалник од СДСМ, па ајде нека почекат тие малку, м?

Реков да не ги очекувате толку брзо, и дај прекини да ја вртиш темава на политичка основа и Куманово, Охрид имаат градоначалник од СДСМ па ги имаат во поголем дел книгите земено.

Реков да не ги очекувате толку брзо, и дај прекини да ја вртиш темава на политичка основа и Куманово, Охрид имаат градоначалник од СДСМ па ги имаат во поголем дел книгите земено.
Ај не вреди да се расправам со тебе.Јас моето си го кажав, утре е 23ти, а јас лично немам учебник ни по 1 предмет !:tapp:

Епа види де во 70+ % се поделени учебниците ќе се поделат и во останатите испаднаа владата со соопштение после тоа дека ќе закаснеле учебниците ви кажаа и готово, и да не го исполнат гласај против нив кутни ги на избори и готово другите ќе ви дадат се ако не земат за себе и готово, види ги цитираните постови погоре во темата и ќе ти стане јасно колку навистина нема учебници кажав уште еднаш прва година е не можете да очекувате којзнае каква организираност од наредната година ќе биде полесно бидејки веќе ќе има книги испечатено од оваа година што се делеа.

Не е прва година, јас ти тврдам дека и порано се делеле, кога бев основно.
И дај не збори нелогични работи, да не очекувале децата организираност, да учеле од тетратки, ако не се неспособни бла бла...

Секој четвртоодделенец може да ти пресмета колкав број на учебници ќе требаат, а секој првоодделенец ќе ти каже за кој датум ќе ти требаат (хинт - 1ви септември).
Ко ова да е квантна физика, па сеа мора они од искуство да учат.

Не е прва година, јас ти тврдам дека и порано се делеле, кога бев основно.
И дај не збори нелогични работи, да не очекувале децата организираност, да учеле од тетратки, ако не се неспособни бла бла...

Секој четвртоодделенец може да ти пресмета колкав број на учебници ќе требаат, а секој првоодделенец ќе ти каже за кој датум ќе ти требаат (хинт - 1ви септември).
Ко ова да е квантна физика, па сеа мора они од искуство да учат.

Да се делеа само од 1 до 4 така нешто беше, види само колкава бројка на учебници треба да се набават и се ќе ти стане јасно да почнеле 2 месеци пред почетокот на годината пак нема да стасаат, прво се бараат автори на книгите.. се пријавуваат и по 10-тина автори за една книга пример по македонски потоа се избира најдобрата па дури после се печати има еден куп работи за тоа, избрзаа требаше за наредна година али тоа е тоа сепак поголемиот број имаат добиено а дали ќе добијат останатите ќе видиме.

3 страници? Oh, come on. Можете подобро.
Со 10 страници, учебниците ќе стигнале за 13 дена наместо 25!

3, 2, 1, go!

Јас колку што разбрав учебници има само за гимназиите. За стручните училишта учебниците не биле испечатени. Е сега колку е точно ова незнам, ама другариве шо учат во стручно училиште немаат книга по ниеден предмет. Јас учам во Гимназија и имам добиено едно 6-7 книги. Најтрагично од се е што македонски бил донесен еден учебник, а нашиве порачале друг. Сега ќе се чека овој да се враќа назад, па да се печати другито, па тој да се донесе. Кај и да е за 3 недели ќе имамем учебник по македонски:toe:

Дива лига. Не е трагедија, но сепак е трагедија. Ако за 2 деца се платат учебници, работни листови, тетратки, прибор...тоа се многу пари. Дали Пробиштипке ти би дала пари за учебници а утре или за 1 недела да стигнат државните книги. Што тогаш? Не е работата кој сака да учи, беше ветено, акцијата започна и...застана :toe:
Како и за ваучерите, напразни ветувања го зголемуваат револтот (а го намалуваат паричникот) на народот.
ХРисТоВ е у право што се нервира, јес да нема со тоа да стори ништо, но револтот му е сосем оправдан.
Па те народ сака да учи а кој сака да учи може на секаков начин да се снајде ке си копира, ке си препише во тетратка ништо страшно.А за тоа дека се трошок, па во претходниве години се татко ми ми обезбедуваше и ништо не добивав од државата па ништо не ми фалеше.Трошок е ама на тоа иде "Штом некој сакал да чува деца ке си мисли како и да го обезбеди".А секоја книга што ке падне од владата тоа само како поклон.Макар и тие што добиле пак се незадоволни дај им дел не задоволни се, дај им ги сите незадоволни се, не им дај ич пак незадоволни.........

Па те народ сака да учи а кој сака да учи може на секаков начин да се снајде ке си копира, ке си препише во тетратка ништо страшно.А за тоа дека се трошок, па во претходниве години се татко ми ми обезбедуваше и ништо не добивав од државата па ништо не ми фалеше.Трошок е ама на тоа иде "Штом некој сакал да чува деца ке си мисли како и да го обезбеди".А секоја книга што ке падне од владата тоа само како поклон.Макар и тие што добиле пак се незадоволни дај им дел не задоволни се, дај им ги сите незадоволни се, не им дај ич пак незадоволни.........
Кој сака да учи... тие пароли се јасни, океј. Но еве, родителот ти обезбедува. Самата ти не знаеш колку е се потребно да се размести буџет дома за да се обезбеди фармерка, работна тетратка... Дали на пример знаеш колку средства се потребни за да се обезбедат две деца со сите потребни помагала плус облека, торба...наесен? Да ми извините, ама ова к*ташак играње на министерството е несериозно. Кога ќе ветат и донесат одлука за истото-тоа е одлука на Влада најверојатно и не смее да се мрда од таа одлука. Доколку немаат капацитет, нема проблем, ќе штедам, ќе им купам. Но не треба да се носат одлуки кои не се остваруваат, никој не ги удирал по уста.
Помалиот син веќе 2 години нема учебници (лани за 6-то, сега за 7-мо), зошто е тоа така? Едноставно си играат мајтап со народ.

Нека не носат одлуки, во ред, сами ќе се снаоѓаме, но...кога носат кој им е крив-популус-само да го зае*ат народот. Несериозна влада носи несериозни одлуки и несериозно ги не-спроведува.
А секоја книга што ке падне од владата тоа само како поклон.
Видиш, проблем наш е што сето она што по закон или одлука треба влада да обезбеди, сето тоа го сметаме како поклон, како коска. Епа...не сме кучиња, луѓе сме. Си постојат правила на игра, џентлменски договори, закони, прописи, акти, правилници...не знам што уште не...

Оп, заборавив, џентлменски договор постои и се почитува во членките на ЕУ, кај нас ниту закон ниту одлука на Влада не се почитуваат :(

И зошто велиш дека ако ни ги дадат сите ќе сме незадоволни? Тоа не е вистина, не сме незадоволни од бесплатните книги, под услов ако ги добиеме. Но не како лани, второ полугодие кога децата не ни можеа да се снајдат повеќе, туку на почеток. Тогаш немам ништо против.

Или за оние што ги мрзи да читаат накратко-зошто секогаш вака завршуваат големите помпезни проекти? ветија, донесоа одлука а не доставија учебници...како сега, така и лани за одредени одделенија? Зошто да копирам, купувам, зајмам кога имам влада која... :toe: ме дупи у ребра...

Ме мрзи да ги барам постовите во другата тема за бесплатните теми каде што имаше постови цитирам "За џабе ни ги дадоа кога на крај ке ги плакаме" тука нели пак плукаме кон она што ни е дадено.Уште неземени одма ке ги плакаме ова она. во прво одделение добив бесплатни учебници па ниту еден не е платил ниту една книга.

"За џабе ни ги дадоа кога на крај ке ги плакаме"
Е ова и баш не ми е јасно, ако не те мрзи линкот или нешто накратко што им значи...или кога ќе имаш повеќе време напиши...навистина не знам во кој контекст е кажано. Можеби преку плаќање казни или...не сум сигурен на што се однесувало. Ако е како за компјутерите секако казните се за критика, можеа елегантно да го изиграат...али ако е за нешто друго...да не нагаѓам, ко ќе имаш време чкртни :)

Е ова и баш не ми е јасно, ако не те мрзи линкот или нешто накратко што им значи...или кога ќе имаш повеќе време напиши...навистина не знам во кој контекст е кажано. Можеби преку плаќање казни или...не сум сигурен на што се однесувало. Ако е како за компјутерите секако казните се за критика, можеа елегантно да го изиграат...али ако е за нешто друго...да не нагаѓам, ко ќе имаш време чкртни :)

мисли дека и не се баш некој квалитет,па како и да е ке се иснкинат... и ке се платат...:vozbud:

мисли дека и не се баш некој квалитет,па како и да е ке се иснкинат... и ке се платат...:vozbud:
Нешто слично значи како плаќањето за упис во средно. Бесплатно, но средните на своја рака наплаќаа... Тоа не е фер, но...за книгите знам дека ние ги лепевме дома од горе до доле. И стварно не беа квалитет, не беа шиени туку лепени. А лепеното многу побрзо се кине, ниту има каде да се залепи со село-тејп.
Ако на ова се мисли... не знам, за дискусија е и тоа-во смисол даваат бесплатно, се знае трајноста и квалитетот и за очекување е дека голем број ќе се оштетени-на таква слична карта играа и за компјутерите. И не памтам по кои цени требало да се плаќаат. Ваљда по цена на откуп на кило хартија :nesvest:

Нешто слично значи како плаќањето за упис во средно. Бесплатно, но средните на своја рака наплаќаа... Тоа не е фер, но...за книгите знам дека ние ги лепевме дома од горе до доле. И стварно не беа квалитет, не беа шиени туку лепени. А лепеното многу побрзо се кине, ниту има каде да се залепи со село-тејп.
Ако на ова се мисли... не знам, за дискусија е и тоа-во смисол даваат бесплатно, се знае трајноста и квалитетот и за очекување е дека голем број ќе се оштетени-на таква слична карта играа и за компјутерите. И не памтам по кои цени требало да се плаќаат. Ваљда по цена на откуп на кило хартија :nesvest:

:vozbud: тоа ќе да е... сите се лепени, немам ниедна шиена... мислам дека за плаќање беше 70% од вредноста на нов учебник... мислам...

:vozbud: тоа ќе да е... сите се лепени, немам ниедна шиена... мислам дека за плаќање беше 70% од вредноста на нов учебник... мислам...
Хехе, на 10 учебници, по 200 денари просек, ќар 600 денари. Пуна капа :vozbud:
да според цените при враќање изгледа се у право луѓето дека сепак се плаќаат. Било како, како ќе праат така, џабе мукање и рикање...со ваков пристап кон овие активности.... :toe: не вреди ни да се нервира човек, не е првпат, вторпат е...или...некој пат е.:jaj:

Штом рекоа дека ќе дадат, нема потреба да купуваме.
А со ова што не даваат, испаѓа дека владата лаже, не ни дава книги. А од друга страна ни вика да чекаме.
Јас сум ученик во АСУЦ и немаме НИЕДНА книга.
Што_да_праИш :)
Ќе си чекаме, иако не е сеедно.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom