Пиво

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

• Скопско

Гласови: 279 40,5%
  • Златен даб

Гласови: 188 27,3%
  • Amstel

Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

Гласови: 77 11,2%
  • Tuborg

Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

Гласови: 17 2,5%
  • Други

Гласови: 122 17,7%

• Вкупно гласачи
    689
Промовират курци палци нек промовира некој црно пиво, не сокови за деца безалхохолно пиво то пиво ли е, пиј чај подобро него тоа.

Битолска најавија после некој период и производство на матни пива, па можда ќе бидат прва пиварница со темно пиво во Македонија.
Сега матни или темни? Под матни јас ги подразбирам пченичните пива кои се поскапи малку од обичното светло пиво но затоа имаат одличен вкус. Може во иднина некоја пивара да се обиде да ја победи конкуренцијата со производство на такво пиво, иако се сомневам во такво нешто. Сепак добро е што конечно после толку години се раздвижија работите во тој поглед, јас барем како страсен пивопијач сум задоволен. :)

Ова Радлеров 2% алкохол упм, ко сокче да пиеш :D

Ова Радлеров 2% алкохол упм, ко сокче да пиеш :D
Тоа им е целта ефтино пиво, користат помалку шеќери од јачменов слад а бутаат различни ароми ко богзнае што направиле.
Сега гледам зошто човек треба да се орјентира на правење домашно пиво за своја душа. Тие што го прават го опињаат до 8 - 9% алкохол.

Сега матни или темни? Под матни јас ги подразбирам пченичните пива кои се поскапи малку од обичното светло пиво но затоа имаат одличен вкус. Може во иднина некоја пивара да се обиде да ја победи конкуренцијата со производство на такво пиво, иако се сомневам во такво нешто. Сепак добро е што конечно после толку години се раздвижија работите во тој поглед, јас барем како страсен пивопијач сум задоволен. :)

Има матни пива нефилтрирани.

wolfshoher-kellerbier-im-glas.jpg

Иначе да ви кажам околу Радлеров, во Германија доста се пие посебно на лето. Дајте му шанса за пивото. Јасно е дека има 2,5% Алкохол пошто пола е лимонада.

Белите матни се Hefeweizen или на изглед ко сок од портокал :D
widmer-hefeweizen-glass.jpg
Hefe%2005%20ohne.mittel.jpg

Tемнобели матни пива:
Dunkelweizen не се баш темнобели, поточно би било темнoкафеави :confused:
samuel_adams_dunkelweizen.awbm7tgwxk8oc080oc08wgsc4.6ylu316ao144c8c4woosog48w.th.jpeg
josephsbrau-dunkelweizen.jpg

Weizenbock уште потемни, да не речам црни
plank-dunkler-weizenbock-beer-review.preview.jpg
И двете се појаки во алкохолен процент од Dark Lager (во Германија и нашава околина) и слични со Stout (во Ирска, Британија / Guinness).
Igorce MK како 'Германец' сигурно би знаел поопширно :)

едит: постирал веќе пред мене :)
Од нашава околина најблиску шо најдов производител на вакво пиво биле Лашко
Eliksir
Eliksir, močno pivo, s 16% sladnega ekstrakta in 7,6 volumskimi odstotki alkohola sodi med piva, ki jih poznavalci poznajo pod imenom “BOCK”. Bock piva so svetla ali temna piva, visokih alkoholnih stopenj in ekstraktov. Za tovrstna piva je značilen sladni okus, nizka vendar aromatična grenčica in poudarjen alkoholni karakter. Imajo kremasto peno in nizko stopnjo karbonizacije (Co2).

Vse zgoraj omenjene lastnosti so značilne za Eliksir, ki z visoko vsebnostjo ekstrakta in alkohola sodi v kategorijo dvojnih BOCK piv. Eliksir je pivo jantarne, rdečerjave barve s prijetnim, nežnim, sladnim vonjem. Zanj je značilna široka paleta okusov, od čokoladnega preko sadnega do aromatično grenkega, pravilno natočeno v kozarcu pa ustvari kremasto peno.

Neskromno trdimo: bogastvo okusov!

Тоа им е целта ефтино пиво, користат помалку шеќери од јачменов слад а бутаат различни ароми ко богзнае што направиле.
Сега гледам зошто човек треба да се орјентира на правење домашно пиво за своја душа. Тие што го прават го опињаат до 8 - 9% алкохол.

Ко лимонадиче, доста освежително морам да признаам.
Само ќе видиме до коа ќе гура, да не испадне ко Силверот.

Го има ли во кафичиве Радлерот?

Белите матни се Hefeweizen или на изглед ко сок од портокал :D
widmer-hefeweizen-glass.jpg
Hefe%2005%20ohne.mittel.jpg

Tемнобели матни пива:
Dunkelweizen не се баш темнобели, поточно би било темнoкафеави :confused:
samuel_adams_dunkelweizen.awbm7tgwxk8oc080oc08wgsc4.6ylu316ao144c8c4woosog48w.th.jpeg
josephsbrau-dunkelweizen.jpg

Weizenbock уште потемни, да не речам црни
plank-dunkler-weizenbock-beer-review.preview.jpg
И двете се појаки во алкохолен процент од Dark Lager (во Германија и нашава околина) и слични со Stout (во Ирска, Британија / Guinness).
Igorce MK како 'Германец' сигурно би знаел поопширно :)

едит: постирал веќе пред мене :)
Од нашава околина најблиску шо најдов производител на вакво пиво биле Лашко
Eliksir
Eliksir, močno pivo, s 16% sladnega ekstrakta in 7,6 volumskimi odstotki alkohola sodi med piva, ki jih poznavalci poznajo pod imenom “BOCK”. Bock piva so svetla ali temna piva, visokih alkoholnih stopenj in ekstraktov. Za tovrstna piva je značilen sladni okus, nizka vendar aromatična grenčica in poudarjen alkoholni karakter. Imajo kremasto peno in nizko stopnjo karbonizacije (Co2).

Vse zgoraj omenjene lastnosti so značilne za Eliksir, ki z visoko vsebnostjo ekstrakta in alkohola sodi v kategorijo dvojnih BOCK piv. Eliksir je pivo jantarne, rdečerjave barve s prijetnim, nežnim, sladnim vonjem. Zanj je značilna široka paleta okusov, od čokoladnega preko sadnega do aromatično grenkega, pravilno natočeno v kozarcu pa ustvari kremasto peno.

Neskromno trdimo: bogastvo okusov!

Да, можно да мислат за матните пива на Hefeweizen како што кажа ти. Тој тип пиво најчесто се пие во јужна Германија и посебно Баварија. Тој вид пиво има повеќе квасец и затоа е поматен. Вкусна врста пива кој минимално наблажуваат. Темното Weizen ја немам уште пиено изгледа е регионална спциалитет исто како пивото Bock кој вообичајно е јако пиво со над 7-8% алкохол па дури некојпат и 12-13%. Доста јако ама и доста тешко за пиејне.

Ја горе мислев за нефилтриранпо пиво односно Kellerbier кој исто така е матно и моментално доста популарно во Германија. За ова пиво мислам не е проблем да го произведат и кај нас, за Hefeweizen малку потешко иако би сакал да има и вакво пиво кај нас на пазарот.

Иначе и Hefeweizen-от може да се меша со лимонада како Радлерот, во тој случај таквото пиво се вика Russ.

За ова пиво мислам не е проблем да го произведат и кај нас, за Hefeweizen малку потешко иако би сакал да има и вакво пиво кај нас на пазарот.
Ни едно пиво не е проблем да се произведе, само ќарот колку ќе им биде на пиварите, тоа е целата работа. Што повеќе алкохол толку е поскапо за производство.

Знам дека тоа пилл бир значи нешто за тоа светло/темно или така нешто ама незнаев дека е светло.
--- надополнето: 12 април 2012 во 20:00 ---

е ова е ФАЛА МНОГУ. и фала за сите што се потрудивте да ми помогните. Убо пиво е германско е 0,5% алкохол вреди да се проба :) ајде бегам јас да најдам кај има :) поздрав и фала уште еднаш.
-
не заборавај на ова:cuc:
празната амбалажа не ја врлај од прозор или од тераса
ако си дома, постојат контејнери за таа намена
а ако си во природа не ја врлај на ливада или во река
понесија со другиот отпад до првиот контејнер

Не е лошо и цената е супер по 29 ден. на попуст, ќе земам за Велигден дома едно паковање за гости.

Анкетата е затворена во 2006 година. Предлагам мал refresh на анкетата со оглед на новите битолски пива и новите производи на скопска и прилепска пивара. :) Скопско твист немам начекано по продавнициве, како е?

Анкетата е затворена во 2006 година. Предлагам мал refresh на анкетата со оглед на новите битолски пива и новите производи на скопска и прилепска пивара. :) Скопско твист немам начекано по продавнициве, како е?

Скопско твист?

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom