Пиво

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

• Скопско

Гласови: 285 40,6%
  • Златен даб

Гласови: 190 27,1%
  • Amstel

Гласови: 68 9,7%
  • Heineken

Гласови: 79 11,3%
  • Tuborg

Гласови: 53 7,5%
  • Beck's

Гласови: 18 2,6%
  • Други

Гласови: 127 18,1%

• Вкупно гласачи
    702
Јас кај грчките пива не гледам разлика. Исти миленко Митос, Фикс, Алфа.
Одамна не се вртам подолго да видам од крафт сцената што имаат.
Полани едни од Касандрија имаа убава програма. До кај се, сам бог знае.

Ги неам испробано сите, само Алфа пиев некако ми се засвиѓа. А фантите им ги пробав сите вкусови = Вода, шеќер и боја.

Kaiser, и особено Nymfi се издвојуваат од останатите.

У прага у еден ајриш паб пиев Гинис точено, па така-така, би рекол.

1780128341502.png

Не знам дали има у темава наназад не прочитав се, ама што мислите за Скопје Weiss?

1780128414667.png

И наравно, ко што сите тука знаеме, нема боље од пиво у стаклена амбалажа, шо би рекле "в срча да е". :)
Лименка, така-така, ама она пластично-хартиени чаши по концерти, бљак.

А од медитеранот, еве едно Хрватско, поише е од Јадранот, ама ајде ја гледаме пошироката слика, нели. :)

1780128560418.png

Го фалат и Жуја = Ожујско, ама не сум пробал.

По мој вкус би рекол Nypmh да, Kaiser не.

Моментално сум на 60 Грчки (без увезени, или странски ама произведени во грчка). Но, последните се поспецифични, потешко достапни, па не би пишувал детали за нив.

Пред почеток на сезоната, еве ја препораката моја за Грчка.

Одбегнете...
Hellas Brau, Henninger, Edelsteiner, Pils Hellas... малце Германски звучат знам, ама грчки се, како и она Берлин во Тинекс (Од EZA е како и Hellas Brau и Pils Hellas што ги спомнав).
Главно по маркети се среќаваат, не толку по локали. Ефтини и лоши.

Онака...
Kaiser, Vergina... попознати, лесно достапни, ништо посебни. Има и подобар избор.

Approved...
Алфа, Фикс, Митос, сите ми се океј. Би ги пиел пред овие погоре.
Мада веќе и во Скопје се наоѓаат, па не се интересни :D

Препорака...
Nymph или Mamos. Од стандарните грчки пива би ги препорачал овие. Mamos имаат и добро нефилтрирано.
Мање више класа со претходните, ама ги немаме во Скопје. Исто Volkan blonde е интересно ако најдете.

Летен лагер...
Mythos ice или Blue islands. Второво би.

Крафт...
Ако има избор на крафт, секогаш би крафт, бидејќи генерално се локални и достапни само на одредена географска локација.
Nissos, Valtinger, Methia најчесто ги имам сретнувано по краците. Пробајте.

Ако треба да одвојам едно омилено Грчко пиво, Head Twister (Craft Pale Ale)... толку добро или само беше идеално оладено не знам :D

1723137862209.jpeg

Edit:
Аа и уште една категорија, странски...
Мислам дека со франшиза ги точат таму некаде пошто исто така достапни во многу локали/маркети.
McFarland црвеното. Сакам црвени пива и ова би ми било прв избор ако немам нешто ново за пробување.
Фишер пилснер имаат исто, класа со нивните стандардни лагери.
Од пченични Шнајдер вајзе (го имаме и тука btw)

Главно листата ја надополнив со просечни и подпросечни пива, што не би ги препорачал никому. Со мали исклучоци.

Тоа што ми остави добар впечаток беше Alfa Sea Salt, предлагам да се проба.

Прегледај го приврзокот 427772

Имав можност да пробам и други типови на пива од Вергина (Црвено, црно, пченично, радлер...)

Прегледај го приврзокот 427769

Голем фан на црвено пиво сум, но ова не ми ги исполни очекувањата. Слично и црното. Би им рекол не по втор пат.

Е пченичното пак ми се допадна иако имам кажано дека ми се најнеомилени пченичните. Можеби и ова било лошо пченично, па затоа ми се допадна :D

Прегледај го приврзокот 427773

Еве и за Црна Гора

Во Црна Гора си и што да се пие? Мојата листа брои 16 црногорски пива, од кои повеќето се крафт.

Beer Academy. Ги знаев од претходно, но ги немав пиено се до сега.
Искрено имав високо очекување, ветуваа квалитетно пиво, но ме разочараа. Добри се само за сликање или за поклон :D
Пиј само ако си љубопитен или како мене билдаш бројки :D

Прегледај го приврзокот 450224

Mammut
Овие веќе посериозна крафт пивара испаднаа. Имаа и голем избор во малопродажба, па земав се што видов на рафт.
New Zealand Pilsner 7 доста интересно пивце со богат вкус, а сепак освежително. Веројатно повторно ако купувам прво за него би се фатил.
Исто и South Dakota 61 IPA би ја спомнал од овие, но знаете, фан на ИПА сум сепак, така да не очекувам на секого да му се допадне.

Прегледај го приврзокот 450225

Едно, не црногорско, но го најдов во маркет (Дали Воли или Идеа беше не ми текнува сега). Предобар лагер, можеби и во топ10 лагери би го сместил до сега што сум ги пробал. Па затоа би го спомнал и него во контекстов.

Прегледај го приврзокот 450226

Во глобала, каде и да си во Црна Гора и сакаш само добро пиво, земи Никшичко и раат си. Според мене најдобар лагер од Екс Ју земјиве имаат Црна Гора.
Имаат и варијации со нефилтрирано, темно, голд, но Никишчко светло им е полн погодок.

Back
На врв Bottom