Пиво

• Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

• Скопско

Гласови: 282 40,4%
  • Златен даб

Гласови: 189 27,1%
  • Amstel

Гласови: 67 9,6%
  • Heineken

Гласови: 78 11,2%
  • Tuborg

Гласови: 53 7,6%
  • Beck's

Гласови: 18 2,6%
  • Други

Гласови: 126 18,1%

• Вкупно гласачи
    698
Слабо ми почна годинава.

Пивово го дискутиравме со некого тука пред година и кусур, сега достапно е и кај нас (во Ботега дел Вино).
Збогатена е понудата со Оригинал Хелес. Убаво е.

20260214_161049 (1).jpg

Корејско пиво во Соџу бар. Налик на Корона.

20260128_174848.jpg

Точено Joule's Citra Blonde во англиски паб, 3.4% алкохол, 0% газирано. Пиев и Bass Premium Ale, мене ми беше подобро, ама го немам на слика.

20260224_193143(1).jpg

Точено Joule's Citra Blonde во англиски паб, 3.4% алкохол, 0% газирано. Пиев и Bass Premium Ale, мене ми беше подобро, ама го немам на слика.
Toa "0% газирано" е feature или никој не го пие па се одгазирал кегот? :)

Toa "0% газирано" е feature или никој не го пие па се одгазирал кегот? :)
Не, не е газирано заради тоа што е real ale (cask ale), правено во традиционален англиски стил. Се остава да ферментира во буре и не се додава дополнителна газираност. Исто така, се точи со рачна пумпа и не се служи ладно како другите пива, препорачана температура е 12 до 14 степени. Затоа можеш да ги видиш типичните англиски пијаници во пабовите како пијат по 10 pints.

IMG_20260306_211402.jpg
Вчера ова го земав, ми изгледаше ок али коа го купував глеам алкохол 3.4% и одма симљиво ми стана али ај пошто веќе бев таму земав и баш е 3.4, вкусот е ко некој да земал нормален гинис и у него да истурил 0.33 л вода, разредено скроз, па уште у лименката ставиле топче ко гинис што има
...глумење лудило

Прегледај го приврзокот 471650
Вчера ова го земав, ми изгледаше ок али коа го купував глеам алкохол 3.4% и одма симљиво ми стана али ај пошто веќе бев таму земав и баш е 3.4, вкусот е ко некој да земал нормален гинис и у него да истурил 0.33 л вода, разредено скроз, па уште у лименката ставиле топче ко гинис што има
...глумење лудило

Ales се такви, не се многу газирани и немаат премногу алкохол поради начинот на производство. Немаат долг рок на траење, па мора да се пијат брзо после производство. Цела поента е, на времето рударите да имаат пиво за пиење цел ден, а да не се опијат. Тоа го постигнувале вечерта после работа со џин. :D

Јас му се израдував. Сакам ејл, а и заљубен во таа бритиш пабска култура :D
Нешто ко муабетот погоре на @kazioX, си ги форсираат овие session стилови на ејл, ипа, не многу јаки со алкохол во Британија.
Таков е и Џон Смитс-ов. Башка добра кремаста структура има.
Држи муабетот и на @george_jov за разреден Гинис :D Потсеќа.

Али според мене, во моментов многу добра понуда во Топ Дринкс.

И сефте на pint чашава и направив, која преживеа 3 фрлања по аеродроми додека ја донесов од Англија :D

20260308_163138.jpg

Последно уредено:
Нешто што дегустирав додека бев на Крф...

И можеби најлошото пиво што сум го пробал во животот, со вкус на разводенета боза и нула газираност, некое британско срање:

Прегледај го приврзокот 381254

Еве што сум пишал пред речиси три години за пивото што го фалите погоре :)

Јас му се израдував. Сакам ејл, а и заљубен во таа бритиш пабска култура :D
Нешто ко муабетот погоре на @kazioX, си ги форсираат овие session стилови на ејл, ипа, не многу јаки со алкохол во Британија.
Таков е и Џон Смитс-ов. Башка добра кремаста структура има.
Држи муабетот и на @george_jov за разреден Гинис :D Потсеќа.
Всушност освежувачко пивце, да не беше оволку разводнето ќе беше и прилично пристојно.

Јас тргнав од лоши очекувања, и пријатно сум изненаден. Како што го усраа Гинис (барем ова што иде овде), вкусов е сосема ОК. Газирано со Азот (иако недоволно) и пената е кремава. Топтан со топче за пенавење. :)

Ова го ставам во група летни пивца или за жедно пиење, локање по нашки. Не дегустирање и полека пиење, туку на екс дрмање.
Добива пролазна оценка од мене.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom