Пиво

  • Креатор на темата Креатор на темата Мистичен
  • Време на започнување Време на започнување

Коe пиво најчесто го пиетe?

  • Скопско

    Гласови: 280 40,5%
  • Златен даб

    Гласови: 188 27,2%
  • Amstel

    Гласови: 67 9,7%
  • Heineken

    Гласови: 78 11,3%
  • Tuborg

    Гласови: 53 7,7%
  • Beck's

    Гласови: 17 2,5%
  • Други

    Гласови: 123 17,8%

  • Вкупно гласачи
    692
И не ова не е „хејтање“ туку ова е реалност. Абе не може од три скопски мамурлак да имаш а од пола пакет Перони гајле да немаш. Перони го спомнува затоа што е исто така комерцијално пиво, лагер, слична цена, ама по други стандарди правено.
Човек 4 - 5 Кромбахера или Морети или Никшички ми се нормална работа у петок, сабота вечер. Другиот ден идам на работа ако е сабота или на спортување ако е недела.
Од 4 - 5 Скопско малце ми фали да идам на токсикологија.
 
Од 4 - 5 Скопско малце ми фали да идам на токсикологија.
Епа тоа е тоа. Џабе им е на тие од маркетинг или развој одделот со Скопска пивара да измислуваат топла вода, демек ипа/вејс/нешто-друго пиво ќе прават... Не им се проблем толку рецептите, проблем им е квалитетот на производствто. Они сакаат да не вложат во производни капацитети и во квалитет, они сакаат со ич вложување да максимизираат квалитет.
Затоа идат со квасци кои имаат брза ферментација, и којзнае како го контролираат/корегираат крајниот производ. Не знам, но тоа што го знам е дека сѐ што е над две скопски следен ден е главоболка.

Дека не е до рецептот знаеш како најдобро се гледа?
Еве земи во обзир дека во Скопска пивара прават и Амстел по лиценца. Амстел им го дале рецептот и правото да произведуваат, ама производните капацитети се тие истите, истиот производен процес. Амстел може и квасец да им дадат, ама што со тоа? Производниот процес на Амстел бара (на пример) хх недели ферментација на ниска температура - но Скопска пивара сака за една две недели да добие помија која не мора да биде блиску до квалитетот (и вкусот) на Амстел, туку помија која е доволно добра за свињите да ја пијат (метефора е де, ваљда ја знаете).

Затоа кога ќе ставиш во чаша Амстел од Скопска, главата (пената) ја снемува за 3 секунди - исто како на Скопско. Затоа вкусот и не е многу различен од Скопско... И затоа глава те боли следен ден ако испиеш повеќе од 2 такви пива.


Disclaimer: Бројот на пива без/со главоболка следниот ден, е даден за просечен џигер. Различни индивидуи имаат повеќе или помалку ефикасни џигери. :)
 
Од неколку различни извори имам слушнато дека Горското е правено по рецепт на Стар лисец.
Ако е точно, тука го има и одговорот зашто згаснал како бренд.

Мада, би направил обратен ребрединг и маркетинг сега.
Ако е исто ко горско џабе, треба да плаќаат за да се пие.
 
Од неколку различни извори имам слушнато дека Горското е правено по рецепт на Стар лисец.
Ако е точно, тука го има и одговорот зашто згаснал како бренд.

Мада, би направил обратен ребрединг и маркетинг сега.
Неее, Горско е мајсторско пиво, Стар лисец им беше премиум!
 
Донеле две нови белгиски пива во Стокомак, како за пиво од 39 ден. по лименка не треба да имате големи очекувања :)

Ова е едното, другото ми се лади во фрижидер, веројатно ќе го пијам подоцна во ноќва:

Прегледај го приврзокот 456701
Еве го и другото. И двете на интернет имаат оценки 2,8 или 2,9, што значи дека спаѓаат во класата на просечни пива, а и на вкус не се ништо посебно.

20250925_094900.jpg
 
Епа тоа е тоа. Џабе им е на тие од маркетинг или развој одделот со Скопска пивара да измислуваат топла вода, демек ипа/вејс/нешто-друго пиво ќе прават... Не им се проблем толку рецептите, проблем им е квалитетот на производствто. Они сакаат да не вложат во производни капацитети и во квалитет, они сакаат со ич вложување да максимизираат квалитет.
Затоа идат со квасци кои имаат брза ферментација, и којзнае како го контролираат/корегираат крајниот производ. Не знам, но тоа што го знам е дека сѐ што е над две скопски следен ден е главоболка.

Дека не е до рецептот знаеш како најдобро се гледа?
Еве земи во обзир дека во Скопска пивара прават и Амстел по лиценца. Амстел им го дале рецептот и правото да произведуваат, ама производните капацитети се тие истите, истиот производен процес. Амстел може и квасец да им дадат, ама што со тоа? Производниот процес на Амстел бара (на пример) хх недели ферментација на ниска температура - но Скопска пивара сака за една две недели да добие помија која не мора да биде блиску до квалитетот (и вкусот) на Амстел, туку помија која е доволно добра за свињите да ја пијат (метефора е де, ваљда ја знаете).

Затоа кога ќе ставиш во чаша Амстел од Скопска, главата (пената) ја снемува за 3 секунди - исто како на Скопско. Затоа вкусот и не е многу различен од Скопско... И затоа глава те боли следен ден ако испиеш повеќе од 2 такви пива.


Disclaimer: Бројот на пива без/со главоболка следниот ден, е даден за просечен џигер. Различни индивидуи имаат повеќе или помалку ефикасни џигери. :)
За мене Амстелот е многу подобар од Скопско иако и тој е тиња у споредба со Амстелот пред 15-20 год што го носеа од Солун.
 
Во моментов полошо пиво од скопско ванилата нема. Од 5 пива два дена боли глава ко да си испил гајба и се праиш лом ко полче ракија да си испил. Дури и тие бучкурушите нискобуџетни од Кам се каде каде подобри за пиење.
 
Во моментов полошо пиво од скопско ванилата нема. Од 5 пива два дена боли глава ко да си испил гајба и се праиш лом ко полче ракија да си испил. Дури и тие бучкурушите нискобуџетни од Кам се каде каде подобри за пиење.
Од бучкурушите барем нема да те боли глава како од скопсково, освен единствена нус појава е проливот.
 
Најчесто пијам Туборг... уствари кога ќе размислам, скоро секогаш пијам Туборг во стакло... :love: Пиво само во стаклена амбалажа признавам.

Tuborg-shishe.png
 
Најчесто пијам Туборг... уствари кога ќе размислам, скоро секогаш пијам Туборг во стакло... :love: Пиво само во стаклена амбалажа признавам.

Прегледај го приврзокот 456763
Сериозно прашање : не те спотерува ?
Мене скоро све од Прилепска Пивара ме спотерува освен Даб Амбер и Крали Марко.
 
Сериозно прашање : не те спотерува ?
Мене скоро све од Прилепска Пивара ме спотерува освен Даб Амбер и Крали Марко.
Не... може зашто не пијам повеќе од една флаша 0.5... не се препивам. :D
Автоматски споено мислење:

Плус мислам дека Прилепска пиварница го увезува Туборгот, не го произведува по лиценца...
 
Не... може зашто не пијам повеќе од една флаша 0.5... не се препивам. :D
Ок тоа е друг муабет. На искачање пијам минимум 4-5 шишиња. Без фрка сум само до Амбер и Кралот. Но сепак ги избегавам.
Од другите дали од после прво или после 4то мавала големата.
А Јагодинско е кралот на протерувањето. Од после првото шише те мава страшен пролив со празнење на цела утроба.
Не ме прашувај како знам. Битно другиот ден се осеќав како препороден и прочистен од токсини. :icon_mrgr:
 
Не ми е јасно зошто прилепската толку го форсираат Златен Даб, кога е толку грдо што последен пат кога пробав, на инфузија сакав да појдам. Крали Марко во споредба со Златен Даб е даалеку поубаво за пиење (иако во последно малку и тоа како да го расипаа, но пак)...Дури од такво лошо искуство што имав со Златен Даб обичното, сега не му давам шанса ни на Амберот.
 
Koга некој има време нека провери дали и во нашите лагер пива ставаат пченкарен гриз. Во српскиве скоро во секое ставаат, освен во Лав Премиум и поради тоа сите се жалиме дека после две-три пива сме утепани.
 

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom