Писма, честитки, разгледници

• Креатор на темата Креатор на темата schtranga
  • Време на започнување Време на започнување
Нит сум праќал некад, ретко сум добивал ваква ствар. Памтам од чичко ми од Берлин еднаш разгледниица, друго не, писма егзик, никад.

Иначе за ова
Воопшто не е исто чуството кога ќе се добие новогодишна честитка која ќе ни пристигне преку пошта и честитка која ќе ни пристигне преку интернет.
Но тоа е 21 век. Изумираат некои работи, а нови се раѓаат...

Ич не се слагам. Мене ми е исто драго коа ќе добијам СМС, повик, мејл, или сл од личноста шо ми е драга. И шо демек на писмо боље ке доживеам а? нема врска. Ако си добил од истата личност ако сака и преку штрк нека е :))))

леле од коа неам примено честитка не памтам :pos: :pos: :pos: а неам ни испратено што е право.Во право си Кика порано не беше вака, еее коа ќе ми текне во основно сандачиња за честитки во училница, па учителката на голем одмор зема чита за кого има честитки, па пресреќен си ако има за тебе (посебно ако е од симпатијата:pipi:, и ако е од тие поинтересните, што не беа со Дедо Мраз или со елка него со машко и женско гушнати, стиснати ееееееееее филмови сме праеле). ако нема честитка за тебе ти се плаче.Иста ситуација и дома.Чекавме поштарот да донесе секој ден:vozbud::vozbud:.а не сеа меил, смс, мсн некако не ги бива овие работи барем според мене, не е истото со честитките со писмата.Инспириран од темава утре одам на пазар да купам честитки и да напишам неколку писма:vozbud::vozbud::vozbud:

Дали се сеќавате кога последен пат сте примиле приватно поштенско писмо? Или разгледница? Или новогодишна честитка?

Овие поштенски услуги денес се користат само за службени должности.
Единствени писма кои ги добиваме најчесто се сметките за струја, телефон, интернет или за некои државни должности.

Електронската пошта може да се каже дека веќе ги надвладеа комплетно поштенските услуги.
Веќе не се помнат домашните адреси, него нашите електронски адреси.

Дали испраќате вие приватни писма, разгледници или новогодишни честитки? Дали ви недостасуваат?
Воопшто не е исто чуството кога ќе се добие новогодишна честитка која ќе ни пристигне преку пошта и честитка која ќе ни пристигне преку интернет.

Епа сега, технологијата оживува. Океј се и честитки во плик па ги праќаш кај баба и дедо во село на 15 Декември и се надеваш дека до 31 ќе им стигне, али им стига на 16 Март честитката за Нова Година:)

Сум праќал, ми праќале. Дека живеевме во зграда знам купував честитки ги пишував и само ставав по сандачиња кај сите, и на 1ви комшиките по дома и бап по некоја стотка за гестот:)
Сега ми е полесно да испратам е-картичка за празниците, и тоа го правам:)

Па сега постојат Ecards... :)
Шала на страна, исто ми е дали ќе пратам честитка или порака.
Важно е вниманието.
А да, па 21-век е, сега електронското е во мода :)

Последен пат сум примила писмо и сум пратила пред 2 години. Ги доживувам на посебен начин и многу поразлично од смс или имејл. Не може да се спореди со чувството кога гледаш во поштенското сандаче писмо и едвај чекаш дома да седнеш, да го отвориш и да го прочиташ. Па се мачиш да прочиташ ако има чкљ ракопис :icon_lol: Неописливо е. Барем јас сум таква личност што ми значат такви работи и на посебен начин ги доживувам.:pipi:

Минатиов октомври добив писмо, последно. Знам дека е застарено, ама пошто сум демоде и онака, ми се бендисува и хартиено писмо, не мора имејл да е. Ова можам да го мафтам низ воздух, да рипам на секоја нерамнина што ќе ми се види на опаковката и да земам потхитно да ја пеглам за да е совршено мазна, и да го крцкам по средината од што ми е убаво. :icon_lol:

Добивам уште, само што поретко отколку порано. Памтам дека повеќе и праќавме и добивавме. Јас, искрено, мејлот не го ни проверувам. Еднаш на 3 - 4 месеци. И лозинки си заборавам, и адресата, и дека воопшто постои. Така што ми пратил мене, а не ми пратил, исто е.

Јас пишувам на пар луѓе само, за роденден и Нова Година. Кога веќе отиде све пм со електронската, ваквите честитки ми добија уште повеќе на значење. И мерак ми е да шљакам по картиците и да везам. И поред тоа шо иам чкљ ракопис. :icon_lol:

Дали се сеќавате кога последен пат сте примиле приватно поштенско писмо? Или разгледница? Или новогодишна честитка?

Овие поштенски услуги денес се користат само за службени должности.
Единствени писма кои ги добиваме најчесто се сметките за струја, телефон, интернет или за некои државни должности.

Електронската пошта може да се каже дека веќе ги надвладеа комплетно поштенските услуги.
Веќе не се помнат домашните адреси, него нашите електронски адреси.

Дали испраќате вие приватни писма, разгледници или новогодишни честитки? Дали ви недостасуваат?

Редовно за разни поводи праќам разгледници или честитки на традиционален начин.
Барем за мене значењето е поголемо и посимболично.

Кој сака нека ми остави адреса :)

Има ваква тема, ОК!:drk:?

:)
Ако најде некој линк од истата пред мене, нека ме извести.
Едит, средено фала Emma.

Честитки добивам редовно за родендени, Нова Година, Божиќ и сл. празници. Порано праќав, ама сега некако заборавам па затоа најчесто праќам е-картички.
писмата веќе одамна не ги употребувам фала Богу има мејл иако многумина не знаат дека треба да го проверуваат редовно ама :toe: .
А најголем проблем ми е што сум опкружена со луѓе кои многу внимаваат на тој „стар“ начин на комуникација, па и јас морам да се придржувам до тоа.:kesa:

Леле многу се радувам кога ке мик стигне писмо дома....ама секогаш стига писмо од замп и коа ке отворам глеам само пари ми префрлаат:pos2:радфости живи..едвај чекам поштар пред врата да ми дојде....инаку многу ке с еизрадувам ако на некој му текне да ми прати писмо по пошта или разгледница што и да е:vozbud:
Јас сега планирам да пратам на две другарки во шведкса една во англија и на братучетките во Србија...знам дека се радуваат и они коа ке им стигне писмо:pipi:

Писмо не сум пишувала од ко имав 8 годинки:icon_lol: Со пријатели од Велес и Скопје се допишував, во Маврово на зимски одмор ги запознав:) Иначе, мислам дека по романтично е да се пишуваат писма преку пошта, отколку онлајн, иако сега то е покористено денес отколку било кога.

Ма вчера бре ми ги донесе чичкото поштар, јајце снесов :vozbud:
Инаку еве тука пред мене имам две цеститки за нова Година од лани, две писма исто од лани и уште неколку рачно предадени абери, аманети, желби и честитки!
Јас многу љубам класика! Абе тап фино лижеш маркица, праиш кисела фаца од тоа лепакот, навезуваш адреса со убави, големи читки букви и право во сандаче! Многу кеиф си правам кога ке испратам и кога ке добијам! Пред два дена ми се наполни душава 20 разгледници, честитки и писма испратив..оу јеа!Ако некој сака пусул или разгледница, адреса на ПП молам:smir:
Морам да признаам дека уште и писма пишувам:kesa:Мерак ми е бре, ќе го стокмам, ќе го напишам и знам дека ке го израдува тој што ке го прими! И да, барем ќе го чува зашто кутијата сигурно не му е преполна со писма како инбоксот!
Ете така, класичар сум мајко му, шо да правам:pipi:

So beutiful, but yet so cold. Like the Morningr Rain, hanging there, on the leaf of the purple flower.. hanging and w8ing for the Sun to rise up.. rise up and bring the heat back in to your life..

The Sun is rising up... I'm coming...

For my love... (I'm Don't)

Не пишувам писма, дефинитивно тоа е застарено, ама не е до тоа работата, туку сега интернетот е најбрзиот и најквалитетен начин за комуникација на далечина, така да нема потреба од другите споредни работи. А честитки купувам за посебни пригоди, родендени и сл. а новогодишни порано сум праќала сега не. Инаку како помала се имам допишувано преку писма и ми беше многу интересно:pipi:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom