PHP: Ловење на промени во база

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Здарво на сите,

Веќе исзвесно време пробувам да најдам како можам со Ajax да ловам промени во база и подоцна одма да ги ажурирам податоците, како на пример на Фејсбук, кога остава некој коментар на твојот пост автоматски без никаков рефреш се покажува промената и кај тебе. Ако некој знае како или да ми даде некој линк каде може да прочитам како се извршуваат тие ловења супер ќе биде.

Ви благодарам

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
Ја мислам дека ФБ тоа го прави со нивното модифицаро колаче кое ја нарушува приватноста. Бедејќи колачето цело време ве следи.
Немаора да биде точно, знам дека така прочитав некаде

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Абе ФБ го земав само како пример, имам видено и на други места. Еве на пример на ГМАИЛ, ти си на страната и ти стига нова порака и одма ја прикажува без да прафи рефреш. Мислам дека ме разбирате што сакам да направам

Nemorosus

Маршал Изет Фазлиновић
Член од
5 ноември 2008
Мислења
2.598
Поени од реакции
627
Абе ФБ го земав само како пример, имам видено и на други места. Еве на пример на ГМАИЛ, ти си на страната и ти стига нова порака и одма ја прикажува без да прафи рефреш. Мислам дека ме разбирате што сакам да направам
Знам што сакаш да направиш. Имав многу добро туторијалче за тоа, мислам дека беше со jQuery или MooTools но не сум сигурен. Побарај низ интернетов, има. А ако го најдам ќе ти пратам.

GreenRoot

^Зелен^
Член од
20 јули 2011
Мислења
2.613
Поени од реакции
2.235
Па и гугл го користи истиот метод.:)
Мислам дека идејава тешко дека ке ја реализираш, но почекај поискусневе нека ти одговорат може има надеж

deXterche

тадаммм
Член од
12 февруари 2006
Мислења
4.920
Поени од реакции
942
Имаш повеќе техники. Наједноставна е техниката со постојан ајах рифреш, ако најдеш промена само испринтај на сајт. Ова е лошо за големи бази со многу корисници пошто ќе ти рикне серверот.

Во секој случај мора да имаш еден лисенер што ќе евидентира промени и добро оптимизиран алгоритам за проверка за да не црпи многу ресурси.

ONE

Член од
21 декември 2008
Мислења
895
Поени од реакции
64
Епа кој е тој лисенер, дали имате некој пример или страна со пример каде може да видам како функционира тоа чудо. Прво сакам да пробам на мали бази.

THE_CHOSEN_ONE

1903-2012
Член од
13 август 2007
Мислења
3.724
Поени од реакции
1.333
Тригерот повеќе фунцкионира како реакција на акција...
Во mysql мислам дека го нема ова барем не во некомерцијалната верзија.
Највероватно имаат некаков пул сервис стварно не знам...

SQL SERVER 2005 ја имаа имплементирано оваа функционалност одамна ама затоа лиценцата е бајаги солена.

Овердрајв

Модератор
Член од
5 ноември 2005
Мислења
4.255
Поени од реакции
569
Решението е имплементација на Comet/Ajax Push. Мислам дека има(ше) comet plugin за jQuery, не сум сигурен. Читни малку за тоа и за long polling, па одлучи дали можеш да инвестираш време и труд за да го имплементираш тоа.

Член од
22 февруари 2007
Мислења
7.076
Поени од реакции
1.940
Треба да си имплементираш некаков пулинг на ајакс ниво кој ќе чека известувања за промени и паблиш/сабскрајб систем во бекенд кој ќе ги регистрира промените и ќе ги известува заинтересираните.
Тригерите можата да бркаат работа ама не им е местото тука туку повеќе се за интерна работа во базата, промените треба да ги ловиш на апликациско ниво со евент дривен механизам како пабсабот.

Член од
5 август 2009
Мислења
1.295
Поени од реакции
484
Јас најдов една екстензија која се вика АРТЕ (Ajax Real-Time Extension), која може и да ми помогне во овој случај.

http://code.google.com/p/arte/wiki/Index#Examples
Дали воопшто ти треба било каква екстензија. Како да го решиш многу зависи од структурата на базата и комплексноста на проверката која ја правиш. Ако е нешто едноставно, тогаш ао Ajax прави позадински проверки и не му се мисли. Ако е многу комплексно квери, тогаш за да не го оптеретуваш ДБ серверот оди со тригер, кој би запишувал промени во некоја темп табела да кажеме шифра на корисник и време на последна промена. ВО тој случај пак ќе ја сведеш проверката на едноставно квери но сега со времето во темп табелата, па ако има измени изврши го комплексното квери. Верувам дека веќе го имаш алгоритмот за проверка на базата и испишување на податоците така да користење на екстензии мислам дека само би ти го искомплицирале решението.

Kajgana Shop

На врв Bottom