Педагог, што е тоа?

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Член од
29 мај 2005
Мислења
2.216
Поени од реакции
41
Имате ли во вашето училиште педагог,или психолог?
Знаете ли зошто се таму? Што работат,како ги доживувате,што мислите за нив?

Што треба да работи педагогот,а што психологот во вашето училиште,според вашето мислење?

Јас кога бев средно школо незнаев кој ни е педагогот, а психолог ни донесоа во 4та година. Беше млада, добро изгледаше и сите ја научивме. Затоа и одевме кај неа да зјапаме у неа. Инаку искрено тогаш немав многу појма за што служат пошто ги немавме или ги имало педагозите ама не сум ги знаел.
Сега е поинакумалку, баш ме интереира и мене да видам како е?

Jakov напиша:
Јас кога бев средно школо незнаев кој ни е педагогот, а психолог ни донесоа во 4та година. Беше млада, добро изгледаше и сите ја научивме. Затоа и одевме кај неа да зјапаме у неа. Инаку искрено тогаш немав многу појма за што служат пошто ги немавме или ги имало педагозите ама не сум ги знаел.
Сега е поинакумалку, баш ме интереира и мене да видам како е?
Јас па обратно у средно барем еднаш месечно си пиев кафе со педагогот. Убаво знам што значи и како изгледаше педагогот, а и она мене ме знаеше убаво како изгледам. Ми викаше "Здравкинов ела на кафе, а ако нејќеш кафе чајче ќе ти сварам" и таму уз кафето имаше бла, бла, бла... Се тоа беше од прва до трета, а четврта најверојатно и се згорчи кафето и више не пиевме заедно.

јас знам дека кај мене во школо (во Карев), педагогот беше симбол на нешто страшно,строго и слично...па и таква улога, а и фаца имаше

Јас во мојот ми живот еден од тие две персони ги имам видено да работат во Основно и тоа од второ до четврто. Психологот имаше некој работилници, така сликовити за разрешување на кнфликти, а педагогот беше тој што кака кога директорот не е во можност да сере, а во средно тие постојат исто како да не постојат.

SteF напиша:
Јас во мојот ми живот еден од тие две персони ги имам видено да работат во Основно и тоа од второ до четврто. Психологот имаше некој работилници, така сликовити за разрешување на кнфликти, а педагогот беше тој што кака кога директорот не е во можност да сере, а во средно тие постојат исто како да не постојат.

Pojke nema niso drugo da se kaze..

Nikogas ne razbrav za sto sluzi coekot. Kaj nas vo sredno bese ogromen, glomazen i strog i poveke licese na plasilo za vrapci nego na pedagog. :(

A za pshologot : no comment! Velesanka so ogromno iskustvo, mazena vo mojo grad, prekrasna licnost, prijatel i dobar sovetnik. Nikogas ne me odbila za sovet i ne mi dala pogresna nasoka za sledenje. Redovno odev kaj nejze za da ja konsultiram i da ja pratam za sovet.

I den denes sme vo kontakt : duri i na 2000 km. Zalam sto ne mi e poblisku :cry: i i upatuvam golem hugg :love2:

Значи никој нема на форумов да ми помогне да откријам што прават тоа педагозите по училиштата.Штета! :(

Бибика јас ке ти помогнам да откриеме што прават педагозите во нашите училишта.
Најголем дел од нив НЕ ПРАВАТ ништо а оној помалиот ќе пишам малку покасно, пошто ми почнуваат Очајни домаќинки. :(

педагогот е класен наставник којшто највише им серел на децата от неговиот клас, и толкави какушки серел што го унапредиле за да може да им сере на сите. :bip:

Vo denesnive ucilista treba SWAT team i psihijatar ne pomaga pedagog

kiro hametovski напиша:
педагогот е класен наставник којшто највише им серел на децата от неговиот клас, и толкави какушки серел што го унапредиле за да може да им сере на сите. :bip:

Е ова е веќе нешто конкретно.Значи,хахахааа...тоа е педагог.. хахахааа...Па чим така, сите класни наставници кои многу им серат на децата се педагози.:nesvest: Е ова не сум знаела.Секој ден е поучен.Кој ми е крив што јас си мислев дека со нешто друго се занимаваат тие класните наставници..хахахахааааа...е вака слатко не сум се смеела одамна!!!:icon_lol:

Jakov напиша:
Бибика јас ке ти помогнам да откриеме што прават педагозите во нашите училишта.
Најголем дел од нив НЕ ПРАВАТ ништо а оној помалиот ќе пишам малку покасно, пошто ми почнуваат Очајни домаќинки. :(

Некој од чекање...отишол...Окапав чекајќи да ми помогнеш да откријам што прават педагозите во учичиштата,барем тој помалиот дел,како што викаш,бидејќи големиот дел од нив,нели не прават ништо! Како бе ништо??? Белким работат нешто,па што и да е?!
Колку што јас знам тие треба воспитно да влијаат на учениците и на нивното однесување,да спроведуваат некои програми (?),да прават некакви испитувања на фонд на општи и образовни познавања и знаења.Како ништо Бога му...???:nerv:

Педагогот и психологот од основно кај што учев учениците ги имавме сфатено како „вентил” ако се изнервираме од некој наставник, одевме и се жалевме, па тој демек одеше да разговара со наставникот да види што е проблемот.
Брат ми учи во истото училиште, тоа не се сменало. Секој ден пред врата кај психологот стојат деца и чекаат да влезат. Имаше случка пред некој ден, наставничката не ги пуштила да влезат на час по историја затоа што задоцниле по грешка на служителите кои заборавиле да ѕвонат за на час, па психологот отишол демек да интервенира. Отишол шо отишол, ама како покакан се вратил назад со информација дека наставничката нема да ги пушти.

Барем за тоа училиште знам дека психологот и педагогот немаат речиси никакво право на глас, а служат само за жалби и поплаки од учениците.

Во средно не ни знам кои беа.

bibika напиша:
Е ова е веќе нешто конкретно.Значи,хахахааа...тоа е педагог.. хахахааа...Па чим така, сите класни наставници кои многу им серат на децата се педагози.:nesvest: Е ова не сум знаела.Секој ден е поучен.Кој ми е крив што јас си мислев дека со нешто друго се занимаваат тие класните наставници..хахахахааааа...е вака слатко не сум се смеела одамна!!!:icon_lol:
bibika напиша:
Некој од чекање...отишол...Окапав чекајќи да ми помогнеш да откријам што прават педагозите во учичиштата,барем тој помалиот дел,како што викаш,бидејќи големиот дел од нив,нели не прават ништо! Како бе ништо??? Белким работат нешто,па што и да е?!
Колку што јас знам тие треба воспитно да влијаат на учениците и на нивното однесување,да спроведуваат некои програми (?),да прават некакви испитувања на фонд на општи и образовни познавања и знаења.Како ништо Бога му...???:nerv:

Педагозите и Психолозите денес во школиве ги викаат Пепси служба,зашто незнам.
Идеата им е навистина благородна, а реализацијата им е благородно очајна. Најголем дел од нив ги мерат ходниците во времето кога се одржуваат часовите бидејќи за време на одмори учениците мерат ходници. Така има педагози кои во пензија одат со завидна километража на ниво на 5ка на ЈСП....:star:
Оној мал дел кои се заебале во животот и се решиле да работат најчесто исправаат криви дрини во школо.
Се бават со се и сешто. Од некој се степал со некого, до некој пуши у вц, до џанкери и кршачи на клупи, па до контакти со родители/старатели и гасење пожари. Малку се таквите ама се трудат.
Е сега, некој на Бибика и кажал дека педагозите треба да:
Колку што јас знам тие треба воспитно да влијаат на учениците и на нивното однесување,да спроведуваат некои програми (?),да прават некакви испитувања на фонд на општи и образовни познавања и знаења.
Спроведување на програми. Да они спроведуваат програма за собирање на наставни палнови и распределенија. Ги собираат ги потпишуваат ги носат кај директорот да им ги одобри и ги ставаат во папки. После тоа на тие папки се собира прашина која служителките ја чистат од време на време.
Воспитно образовно влијание врз учениците. Да влијаат. Ги праќаат по цигари, гевреци, пиво(ама ќутете за ова). На тој начин на децата им вградуваат работни навики и чувство за градење толерантен однос кон авторитети и постари. Нешто што во иднина на учениците ќе им биде од пресудно значење. Има и досадни педагози кои организираат разноразни предавања, за ХИВ сида, за предвремено сексуално односи, за борба против дрогата, за малолетна деликвенција. Тоа се трујачи. Ги трујат учениците, ги задржуваат после 7ми, ги трујат колегите барајќи имиња и презимиња кој ќе дојде кој не. Го трујат директорот барајќи му те телевизор, графоскоп, слободна просторија. Има и бетар од овие, тоа се оние педагози кои одат во екстрем. Комуницираат и со родителите на децата. Масакар.
Кој е ОН бе да ми каже како да си го воспитам копиљот:star: :nerv:
Значи има разни типови на педагози.
Уствари ако добро размисли човек се се сведува на она ”Секое грне капаче”
Какви ученици такви педагози или какви педагози такви ученици.
Јас досега имав едно искуство со педагог во основно(во средно не знаев дека има таков).
Во 6то одделение ме пратија кај педагогот на разговор.
Причината беше партиско-политичка.
Закаснив на пречекот на локалната штафета на град Скопје(онаа дрвената која ја носеа ученици). Требаше да се појавам на настанот во 7.30 со знамето на наше школо, јас стигнав во 9.00 кога се беше завршено. После си отидов у кино да го гледам ”Кобра” со Сталоне ...и нормално следниот ден Јаковче кај педагогот...ми држеше три саати лекција дека сум потфрлил како пионер и иден младинец и дека веќе никогаш нема да одам на приредби или натпревари од школо:je: .
После само година и пол во 8 одделение ја водев завршната приредба за патронатот. Толку од зборот на педагогот.
На крај
”Наградно прашање за 3.000.000денари”
”Како на македонски литературен јазик се вика женски педагог?”
:pos:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom