Педагог, што е тоа?

• Креатор на темата Креатор на темата bibika
  • Време на започнување Време на започнување
Jakov напиша:
“Наградно прашање за 3.000.000денари“
“Како на македонски литературен јазик се вика женски педагог?“
:pos:

Џеладин Мурати :star:

imam.i nemozam da ja podnesam.tamu e za da ne nervira,za da ni zameruva za sto bilo i normalno da ni dava ukori.

pedagogot i psihologot od emuc vo ohrid si gi znam mnogu ubavo zosto imav mnogu dobra klasna i sekoj ponedelnik me pustase kaj niv zs sum bil mnogu miren i redoven a kaj direktorot odev ednas godisno ko ke bese eptem losa rabotata i taka vo sredno si gi zapoznav niv :)
a vo 4 ta godina ko ke me videa kaj so odam v kancelarija mi vikaja odi napi se edno kafe pa odi na cas gabe ke se zamarame so tebe :)
Da se zivi i zdravi prijateli za diplomata moja :)
A inace tie se luge so ti davaat soveti kako da se ponasas na cas i so treba so ne treba da pravis ili ...

Епа ете видов,ми покажавте дека педагозите и психолозите, во училиштата скоро и да не работат ништо,или работат нешто, што не им е работа.
Мислам дека не умеат да се пронајдат во нашиов „систем” на образование во кој директорот диктира,наместо да менаџира,а педагозите и психолозите извршуваат наредби,наместо да ги поставуваат.(во позитивна смисла).

Имено,психолошко-педагошката служба во училиштата е пред се, сервис на учениците,кој постојано треба и мора да е отворен за сите,велам СИТЕ ученици,без оглед дали имаат или не,проблеми!

Истовремено таа служба е,или барем треба да е во функција на наставниот кадар,помагајќи му во изнаоѓањето начини,методи,техники на работа со учениците,помагајќи му на персоналот да го најде вистинскиот пристап до учениците со цел да им го доближи не само образовните,туку и воспитните и животните содржини.

Педагошко-психолошката служба во секое училиште мора да измислува (ако не постојат) програми,содржини,интересни мали,ситни и невидливи алатки,кои ќе им бидат од помош на родителите во разбирањето на сопствените деца,нивните фази во развојот низ кои поминуваат,и начините како и самите да ги разберат наставно-научните содржини кои нивните деца треба да ги совладаат,а истовремено да не заборават сите заедно дека децата се богатството и иднината која треба да ја научиме на основниот систем на вредности, да ја научиме како да го совладува животот, разочарувањата, да се справува со среќата...

Вратата на педагогот и психологот во училиштата мора буквално,да биде постојано отворена,да можат децата слободно да влезат и кога сакаат од таму да излезат.
Да побараат одмор, совет, кафе, пари, помош, разговор, рамо за плачење, другар/ка за смеа, соговорник...
Децата,учениците,треба да имаат слобода во секој момент да влезат кај тие луѓе,да се пофалат,да се пожалат,да побараат интервенција, па дури и посета на својот дом,ако е таму лоциран нивниот проблем!

Деца,не давајте да ве плашат со казни и укори! Педагозите не служат за тоа (тоа им го наметнуваат директорите,плашејќи ги дека ќе изгубат работа).
СЛОБОДНО ВЛЕЗЕТЕ КАЈ ЕДЕН ОД ОВАА СЛУЖБА И ПРОБАЈТЕ ДА ПОБАРАТЕ НЕШТО ОД ОНА ШТО ГО НАВЕДОВ!!!
Секој вистински педагог,ќе ви се израдува и ќе направи можеби не се,ама барем нешто,во обид да ви се најде,макар и скришно од другите.
Така ке му помогнете на педагогот,но и на себе и сите останати ученици.
ЌЕ МУ ГО ЌАРИТЕ ПЕДАГОГОТ НА ДИРЕКТОРОТ!!! ТОЈ Е ЗА ВАС ТАМУ И АКО НЕ ВИ ГО ДАВААТ,САМИ ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ! ДА ЗНАЕТЕ САМО СО КОЈА СРЕЌА ЌЕ ДОЈДЕ НА ВАША СТРАНА!!!
ПРОБАЈТЕ!

А бе сигурно го знаете оноа: Во што е разликата помеѓу педагог (или психолог) и педофил?

Педофилот навистина ги сака децата :)

tha_Casper напиша:
А бе сигурно го знаете оноа: Во што е разликата помеѓу педагог (или психолог) и педофил?

Педофилот навистина ги сака децата :)

Немој да спиеш на тоа уво,хахахаааа...ќе се зае*еш. Педофил е педофил!!!:bip:

bibika напиша:
1. Имено,психолошко-педагошката служба во училиштата е пред се, сервис на учениците,кој постојано треба и мора да е отворен за сите,велам СИТЕ ученици,без оглед дали имаат или не,проблеми!

2.Истовремено таа служба е,или барем треба да е во функција на наставниот кадар,помагајќи му во изнаоѓањето начини,методи,техники на работа со учениците,помагајќи му на персоналот да го најде вистинскиот пристап до учениците со цел да им го доближи не само образовните,туку и воспитните и животните содржини.

3. Вратата на педагогот и психологот во училиштата мора буквално,да биде постојано отворена,да можат децата слободно да влезат и кога сакаат од таму да излезат.
Да побараат одмор, совет, кафе, пари, помош, разговор, рамо за плачење, другар/ка за смеа, соговорник...
Децата,учениците,треба да имаат слобода во секој момент да влезат кај тие луѓе,да се пофалат,да се пожалат,да побараат интервенција, па дури и посета на својот дом,ако е таму лоциран нивниот проблем!

4.Деца,не давајте да ве плашат со казни и укори! Педагозите не служат за тоа (тоа им го наметнуваат директорите,плашејќи ги дека ќе изгубат работа).
5.СЛОБОДНО ВЛЕЗЕТЕ КАЈ ЕДЕН ОД ОВАА СЛУЖБА И ПРОБАЈТЕ ДА ПОБАРАТЕ НЕШТО ОД ОНА ШТО ГО НАВЕДОВ!!!
Секој вистински педагог,ќе ви се израдува и ќе направи можеби не се,ама барем нешто,во обид да ви се најде,макар и скришно од другите.
Така ке му помогнете на педагогот,но и на себе и сите останати ученици.
ЌЕ МУ ГО ЌАРИТЕ ПЕДАГОГОТ НА ДИРЕКТОРОТ!!! ТОЈ Е ЗА ВАС ТАМУ И АКО НЕ ВИ ГО ДАВААТ,САМИ ДА СИ ГО ЗЕМЕТЕ! ДА ЗНАЕТЕ САМО СО КОЈА СРЕЌА ЌЕ ДОЈДЕ НА ВАША СТРАНА!!!
ПРОБАЈТЕ!

Бибика....
1. Точно е дека пе-пси службата е отворена за сите. Најчесто канцелариите им се така поставени и вратите им се отвоорени за да може педагого-психологот цело време да посматра кој каде трча и кој која цурица ја закача у ходник.
2. Јас кога бев rookie отидов на неколку консултации кај локалниот педагог.
Првиот мој работен ден почна со него.
Цитирам “Колега, влезете во наставничка канцеларија и побарајте го професорот “Тој и тој“ пошто и он предава исто што и вие. Он ќе ви објасни се.“
Кога професорот ми рече дека за тоа постои педагог и јас се вратив кај педагогор овој вака искоментира “На мајка му“ (мумлајќи да не се чуе).
Следните мои влезови за консултација околу наставно научниот и образовен процес беа одприлика...“Абе терај само пази да не диктираш“...“Незнам што да ти кажам“ а последниот беше “Абе кој такво за се нешто мене ме прашуваш“ :nesvest:
3. Се зборува дека според дадениот опис во РМ имало само еден таков педагог и толку бил опасен за останатите што морало да се организира лов на истиот и тој веќе одамна е елиминиран и е во природно научниот музеј како “ретка ѕверка„. :(
Педагозите неможат да ни го прижат тоа задоволство на нас учениците. Они имаат свои ГОЛЕМИ семејни, егзистенцијални, финансиски и какви се не проблеми. Од нив им чури главата и сега на сета мака да ти дојде некој пубертетлија и да ти бара совет за неговата прва љубов. “Ма нека иде по ѓаволите„....“Мене(педагогот) кој ми давал совети кога сум бил ученик. НИКОЈ...се сам со свои раце сум правел :nerv:
4. Педагозите кај нас ги имаат измислено укорите и казните...како средство со кое добиваат малку слободно време за да поиграат шах у наставничка или ако се женки педагози да ја пооговараат Хемија, зашто маж и вчера и купил нова Хонда за 10 години брак. мхм...
5. Едно дете од мој клас у петокот влезе кај психолошката и оваа толку се израдува што неможеше да ги крие чувствата. Почна од радост да вреска, да урла и да рика по другарчево. Скокаше по маса...па другар ми се уплаши и кидна од канцелаирија...Денес не дојде у школо, се јави мајка му кажа дека ќе го носат на бајачка за од уплав.

:ija: Кога ќе ги спои човек,претходниот твој пост и овој,се добива прекрасна хумористично-сатирична приказна.:pishtoldz
И немој после да се лутиш кога ќе ја постирам во „прозни искри“...ти не си нормален БРЕ!!!:nesvest:
МЕ УДАВИ ОД СМЕЕЊЕ!!:pos: :pos: :pos: :pos: :pos:

П.С. Додека јас овде се трудам да појаснам нешто,ти мене така,а?, ме бојкотираш? ДОБРО!:pishtoldz

Ma naprotiv....jas samo se obiduvam na nasive ucenici da im go doblizam "likot i deloto" na skolskiot pedagog.
Malku monti-pajton-ski pristap ne e na odmet.

Имам 1 питање.Нели се наставниците оние кои ни викаат да не пушиме и слично?Па зошто тогаш они пушат цигари како локомотиви!!!

Педагогот-психологот, барем кај син ми на школо не верувам дека има друга работа освен да ги контролира и собира изостаноците по класовите, да собира информации за директорот, кога не е тука сејретарката да биде во улога на секретарка...Инаку, кај децата е развиено едно многу лошо мислење дека ако некој оди кај педагогот „тешко си на него”. Обично „проблемите” завршуваат пред врата кај педагогот и се знае, ќе добие закани со укор, казни, бркање од школо...а воопшто без да се побара причина за такво однесување на едно дете. Јас стварно не знам дали со овој ефект кој до сега го има овој профил на кадар во нашите образовни установи треба сеуште да постои во нив. Нема никаков ефект од нивното присуство во училиштата.

Педагошка!:pishtoldz или не? :icon_lol:
поентата ми беше: навистина е жалосно што педагошката служба или Pepsy службата во школите се користи само за негативни цели и примери, т.е. направило дете штета - го носат кај педагогот, имало слаби оценки и нон-стоп бегало - го носат кај психологот, држело некои си ми ти политички пропаганди - пак кај психологот/педагогот - what the fuck!
сакам да кажам, зошто некогаш да не отидам јас кај психологот затоа што имам проблем и да разговарам со стручно лице кое е овластено за тоа и кое ќе може да ме насочи, да ми разјасни некои работи (поготово за децата во пубертетската возраст кои се доста несигурни, запаѓаат во проблеми), да ми каже дека се наоѓам во доста чувствителен период во животот и дека е тоа доста нормална појава - да не знам на кој факс да се запишам, да имам љубовни проблеми, да се чувствувам несигурен и без самодоверба - зарем не им треба тоа на децата од средношколска возраст?
не е дека во моето училиште педагошката служба е целосно пасивна и незаинтересирана, сепак од нивна страна беа спроведени некои напори за правење на анкети во кои учениците ќе се искажат за часовите, професорите - меѓутоа, повторно!тоа се однесува само на школото! нели е училиштето установа која треба да ни овозможи здрав и нормален психофизички развој, па психологот би требало да ја земе в раце таа улога на, да го наречам "психијатар"...мислам дека би требало да се срушат тие бариери кои постојат меѓу учениците и Pepsy службата:kafe:

Pedagog - Fejker (partibrejker), 4oek bez rabota, za djabe sedi u kancalarija i zema pari...za nif samo technoloski vishok...:)

Vo site tie momenti na uzivanje vo glupostite:kez: i beljite so gi prevme vo skolo, ete odma ili pedagogot:star: ili psychologot:lud: ke doese (toa bese vo osnovno).....samo tech.visok gi spasuva...

Slatka_Mala напиша:
Педагошка!:pishtoldz или не? :icon_lol:
поентата ми беше: навистина е жалосно што педагошката служба или Pepsy службата во школите се користи само за негативни цели и примери, т.е. направило дете штета - го носат кај педагогот, имало слаби оценки и нон-стоп бегало - го носат кај психологот, држело некои си ми ти политички пропаганди - пак кај психологот/педагогот - what the fuck!
сакам да кажам, зошто некогаш да не отидам јас кај психологот затоа што имам проблем и да разговарам со стручно лице кое е овластено за тоа и кое ќе може да ме насочи, да ми разјасни некои работи (поготово за децата во пубертетската возраст кои се доста несигурни, запаѓаат во проблеми), да ми каже дека се наоѓам во доста чувствителен период во животот и дека е тоа доста нормална појава - да не знам на кој факс да се запишам, да имам љубовни проблеми, да се чувствувам несигурен и без самодоверба - зарем не им треба тоа на децата од средношколска возраст?
не е дека во моето училиште педагошката служба е целосно пасивна и незаинтересирана, сепак од нивна страна беа спроведени некои напори за правење на анкети во кои учениците ќе се искажат за часовите, професорите - меѓутоа, повторно!тоа се однесува само на школото! нели е училиштето установа која треба да ни овозможи здрав и нормален психофизички развој, па психологот би требало да ја земе в раце таа улога на, да го наречам "психијатар"...мислам дека би требало да се срушат тие бариери кои постојат меѓу учениците и Pepsy службата:kafe:

Колку си во право,невидено! Абе срушете ги бариерите,најпосле ВИЕ сте тие што треба да ги срушат.ВИЕ сте тие што треба да им покажат дека друго им беше основното занимање.ВИЕ сте ни иднината.Сега ќе срушите,за подоцна да изградите!!!
Да сум сега ученик,не би дозволила да ми наметнуваат казни,укори и да ми мафтаат со показалец.Би ги испровоцирала,макар и со измислен личен проблем,да работат!(тоа што им е работа,мислам):)

bibika напиша:
Колку си во право,невидено! Абе срушете ги бариерите,најпосле ВИЕ сте тие што треба да ги срушат.ВИЕ сте тие што треба да им покажат дека друго им беше основното занимање.ВИЕ сте ни иднината.Сега ќе срушите,за подоцна да изградите!!!
Да сум сега ученик,не би дозволила да ми наметнуваат казни,укори и да ми мафтаат со показалец.Би ги испровоцирала,макар и со измислен личен проблем,да работат!(тоа што им е работа,мислам):)

Убаво кажано...можеби и јас би го направила тоа но веќе сум матурантка и нормално - откако ќе поминат некои работи, се каеш што не си направил нешто...ај ветувам дека ќе ги натерам моите деца да отидат во педагошката служба за вистински проблем без притоа да бидат повикани туку сами да се пријават :wink:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom