Еднаш пишував за тоа и пак ќе напишам за да нема дилеми?
Кога купуваш немаш лимит ама прво мора да ти е верифициран акаунтот, доколку примаш пари преку PayPal тогаш имаш лимит а тој лимит зависи од тоа како ти е регистриран акаунтот и од тебе ќе побараат да доказ дали е твој акаунтот.
Фала многу за помошта, AtoM-AnT.
Сега ми се јасни ограничувањата кај PayPal.
Абе разбирате вие дека како државјани на Р.М. немате право да ги чувате парите надвор од Македонија???? Каков ПејПал, тоа нема да го видиме се додека го имаме тој глуп закон. И не е до министерот за информатика, тој можи да шета и да се курчи колку сака. До министерот за финансии и сегашниот/актуелниот закон е. Треба да се направи промена како би можеле да не додадат во ПејПал листата на држави. Толку.
Сега тоа што тутунска банка е во словенечка сопственост, охридска во француска и има дупки и пропусти е друга математика.
Е па сега, Dzish, треба да гледаш на дупките и пропустите од друга страна.
Ако ти не ги искористиш истите за своја корист, некој друг ќе ги искористи.
Нашава држава со сјајните и нејзини закони не држи во гето, а на нас ни се пружа шанса да ги искористиме дупките и пропустите во нејзините закони за да излеземе од гетото.
Што се однесува до парите во странство, ако некој чува пари во странство тоа е едно, а ако некој го користи PayPal само за купување преку Интернет, а не и за примање пари, тогаш значи PayPal игра улога на банкарски посредник помеѓу купувачот и продавачот, PayPal не ги задржува истите тие пари за себеси, ниту ги чува за корисникот на сметката.
Ако и ова е нелегално за нашава држава со сјајните и нејзини закони, тогаш значи сите кои што купуваме преку Интернет сме криминалци, бидејќи можеме да купуваме со кредитни и дебитни картички преку Интернет, а секогаш има посредници, тоа не мора да се ни PayPal, ни Moneybookers, ни било кој друг.
Најчесто кога купуваш преку Интернет, веб сајтот од каде што купуваш има интегриран систем за купување и продавање, кој служи како посредник помеѓу купувачот и продавачот, што значи кристално исто како и PayPal и Moneybookers, со разликата што не мораш да правиш account на тој интегриран систем за купување и продавање, туку доволно е да ги внесеш своите лични податоци и податоците за картичката со која што купуваш.
Истиот тој интегриран систем ги чува твоите податоци и ја одзема одредената сума пари од твојата сметка преку твојата картичка, додека продавачот не ја верификува и потврди нарачката, вообичаено тоа трае само неколку секунди, но сепак факт е тоа дека тие твои пари се надвор од Македонија за време на тие неколку секунди.
И тоа не прави нас, граѓаните кои купуваме преку Интернет, криминалци ?
Е па ако е таква ситуацијата, тогаш, е*ати државата !!!
Јас конкретно планирам да го користам PayPal исклучиво само за купување, а не за да ми ги чува моите пари надвор од Македонија.
Е сега со оглед на тоа дека државата со сјајните и нејзини закони ме е*е мене, поради што го нема PayPal во Македонија, а на мене ми се нуди шанса да го користам PayPal со картичка од банка во Македонија која е во сопственост на странска банка, така што само ќе морам да регистрирам странски PayPal account.
Е па кога државата ме е*е мене и очигледно не планира да престане, барем не во блиска иднина, зошто тогаш да не ја е*ам јас нејзе ?
Ќе ја е*ам се додека и таа ме е*е мене, па кога таа ќе престане да ме е*е мене и PayPal ќе дојде и во Македонија, и јас ќе престанам да ја е*ам државата, ќе ја затворам странската PayPal сметка и ќе си отворам нова во Македонија.