PayPal (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата Oblivion
  • Време на започнување Време на започнување
Ништо тогаш, значи сепак станува збор за реформа наменета исклучиво за криминалците од власта и од опозицијата, а не за обичните смртници.
Така личи, мада не го знам законот во Србија и Словенија . Дали според тамошен закон можеш да отвориш сметка ? Ако можеш да отвориш и да примаш приливи, не гледам причина да не можеш со картица да подигнеш готовина било каде во свет, па и во МК ?!

Не е лошо сепак да си провериш, затоа што не ми е јасна до крај формулацијата ( а не ми се истражува многу ) која ти е :

Физичките лица со постојано место на живеење во Република Македонија, а кои, во исто време, имаат и важечка странска патна исправа со податоци за адресата на живеење во странство, со новата одлука ќе можат да извршуваат трансфер на средства во и од странство.

Според старата одлука, сметката во странската банка можеше да се користи само за трансфер на средства од странство, а не и обратно", вели Народната банка.

Така личи, мада не го знам законот во Србија и Словенија . Дали според тамошен закон можеш да отвориш сметка ? Ако можеш да отвориш и да примаш приливи, не гледам причина да не можеш со картица да подигнеш готовина било каде во свет, па и во МК ?!

Не е лошо сепак да си провериш, затоа што не ми е јасна до крај формулацијата ( а не ми се истражува многу ) која ти е :

Физичките лица со постојано место на живеење во Република Македонија, а кои, во исто време, имаат и важечка странска патна исправа со податоци за адресата на живеење во странство, со новата одлука ќе можат да извршуваат трансфер на средства во и од странство.

Според старата одлука, сметката во странската банка можеше да се користи само за трансфер на средства од странство, а не и обратно", вели Народната банка.

Точно, но тоа важи за тие кои работат или студираат, односно престојуваат во странство.

Ова со PayPal е друга приказна, луѓето живеат во Македонија и од Македонија продаваат производи и вршат нивна испорака или вршат услуги за кои наплаќаат преку Интернет, но македонскиот PayPal може да се користи само за купување, односно само за праќање пари, а не може да се користи за продавање, односно за примање пари.

Направив рефунд на една порачка, и од PayPal стигна известување дека парите се вратени и ќе бидат ставени на картичка. Веќе цел ден помина а на парите уште не се легнати на сметка. Уште колку треба да чекам и како оди процедурата во случај ако не стигнат воопшто?

Направив рефунд на една порачка, и од PayPal стигна известување дека парите се вратени и ќе бидат ставени на картичка. Веќе цел ден помина а на парите уште не се легнати на сметка. Уште колку треба да чекам и како оди процедурата во случај ако не стигнат воопшто?

Од 3-4 дена па до недела највеќе, одма пари на сметка не стигаат :)

Zdravo, decki mi treba pomos zaglaviv so edna prodazba na ebay... imeno preku paypal na drugarka (slovenecki so karticka od nlb)prodadov moneti i banknoti vo usa... se bese vo red stignaa parite na paypalot i jas gi prefliv na paypalot na rodnina koj zivee i raboti vo slovenija mu rekov da gi povlece na negova smetka... e sega pominaa 30+ dena i tipot otvori case so pricina item not recived... trebase da vnesam dopolnitelni tracking details... im pisav link od brza posta so istiot tracking number koj e validen no nema opcija da zakacam slika so smetkata i adresata na kupuvacot... ostaviv taka i si rekov ke vidat preku brojceto deka e stignato i isprateno na lokalna adresa i se ke bide vo red.... po 4 dena go zatvorija slucajot vo negova korist... sega paypalot ie vo minus (se raboti za okolu 100$) Dali nekoj znae da mi kaze sto ke se sluci dokolku ne gi platam ... i kako moze da ja pobaram pratkata nazad ...

Дечки ај малце помош ова е ново или јас го немам видено ? http://prntscr.com/ams839 Paypal Словенија не може да испраќа на Македонска адреса??

Здраво Дечки, имам пејпал околу 9 години, на Словенечка адреса со Виза картица од Тутунска, пред некој ден ми истече картицата и како и минатиот пат за ист случај пробав само да сменам ех дате и цсц код и да ја верифицирам истата бидејки Тутунска не менува броеви на картички, ама пејпал не дозволува и вика This card is not accepted. Please use a different card. Ова е некоја новост од пејпал или јас правам нешто погрешно?

Точно, но тоа важи за тие кои работат или студираат, односно престојуваат во странство.

Ова со PayPal е друга приказна, луѓето живеат во Македонија и од Македонија продаваат производи и вршат нивна испорака или вршат услуги за кои наплаќаат преку Интернет, но македонскиот PayPal може да се користи само за купување, односно само за праќање пари, а не може да се користи за продавање, односно за примање пари.
треба да направам странски пејпал да можам да примам пари на пејпал сметка ?

треба да направам странски пејпал да можам да примам пари на пејпал сметка ?

Да, бидејќи македонскиот PayPal дозволува само праќање пари, но сеуште не дозволува примање пари.

Дали е можно refund на мала сума од неколку долари, да помине на ПејПал? Со оглед дека примање на пари не е можно, ама пошто се работи за поврат.

Да, дозволено е, без оглед на сумата. Рефундирање е различно од примање пари.

Може да регистрирам Мастер на Словенија ? Преку нлб или мора да е виза?

Може да регистрирам Мастер на Словенија ? Преку нлб или мора да е виза?

Ако мислиш на MasterCard дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка, да - би требало да ја прифати, а ако мислиш на Maestro дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка со сопствен CVC код, воопшто нема да ти дозволи ни да ја внесеш, а камо ли па да ја валидира.

Ако мислиш на MasterCard дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка, да - би требало да ја прифати, а ако мислиш на Maestro дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка со сопствен CVC код, воопшто нема да ти дозволи ни да ја внесеш, а камо ли па да ја валидира.
MasterCard Debit ?? А зошто да не можи ? Досеа си терав супер со Виза ама сеа треба да ја сменувам па ко по примамлива ми е Мастеров.

MasterCard Debit ?? А зошто да не можи ? Досеа си терав супер со Виза ама сеа треба да ја сменувам па ко по примамлива ми е Мастеров.

Читај убаво што напишав.

Напишав дека MasterCard дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка би требало да ја прифати, а за Maestro дебитните картички напишав дека воопшто нема да ти дозволи ни да ја внесеш, а уште помалку па да ја валидира.

Но без разлика дали користиш кредитна или дебитна картичка од НЛБ Тутунска Банка, без разлика дали е MasterCard или Visa, повеќе од сигурно е дека словенечкиот PayPal ќе ја прифати картичката. Единствено Maestro дебитните картички нема да ги прифати ни македонскиот ни словенечкиот PayPal, бидејќи не прифаќа Maestro картички од ниту една банка.

А што толку те тера да се префрлиш од Visa Electron на MasterCard ?

Ако си вработен и користиш кредитна MasterCard картичка би те разбрал, но дебитните картички се речиси сите исти, разликата е брендот на картичката и еве, во случајот со новите MasterCard дебитни картички од НЛБ Тутунска Банка, истите се биометриски, односно може да се користат безжично без нивно внесување во терминалот за наплата во продавница, што и не е баш некоја револуционерна промена со оглед на фактот дека го скратува процесот на безготовинско плаќање за само неколку секунди.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom