PayPal (официјална тема)

• Креатор на темата Креатор на темата Oblivion
  • Време на започнување Време на започнување
Најдов едно сетирање, до кое се доаѓа со долготрајно кликање низ десетина последувателни страници, каде ја сменив дифолт валутата во долари.

Макотрпниот долг пат до сетирањето на дифолт валута е следниов:
Логирање на Paypal --> кликање на иконата за profile (горе десно) --> во новата страница се клика на Payments --> потоа се клика Log In with Paypal --> Back to Settings --> My money --> PayPal balance --> Currencies
Тука конечно доаѓаме до местото каде може да се сетира примарната валута.

Патем кај мене не беше сетирана никаква примарна валута. Еврата не беа сетирани како примарна валута. Сепак Пејпал си конвертираше во евра, при наплатата.
Сега веќе не можам да експериментирам, ама се обложувам дека ако купев нешто што некој го наплаќа во евра - дека лоповите пејпал тогаш ќе наплатеа во долари. Прикладно ќе си варираа од една кон друга валута - за да наплатат конверзија по педерски курс!

Како и да е, се надевам дека ова искуство ќе му помогне на некој друг во слична ситуација.

Оваа опција ви треба
https://spasol.wordpress.com/2014/03/02/pappal-promjena-konverzije-valute/

со тоа што на самиот пејпал акаунт ако ја најдете опцијата цело време ке наплаќа во валутата на продавачот ама ме мрзи да ја барам
Тоа на линкот „ОFFER CONVERSION OPTIONS“, беше тотално отсутно во мојот случај. Можеби човекот што го пишувал текстот го користел стариот пејпал интерфејс/гуи? Или сега веќе ја нема таа опција (текстот е од пред 2 години).

Како и да е, има опција (после пар кликања) да дојдеш до дел каде може да те праша кој курс да го користи за конверзија - тој на пејпал, или тој на банката издавач на картичката. Но овој сетинг е само проформа ставен, пробував неколку пати и системот секако го оставаше пејпал курсот.

Нејсе, моето објаснување погоре покажува како да се намести примарна (дифолт) валута. Така да, ако дифолт валута е долар, и ако купуваш нешто во долари - не треба да прави конверзија (во евра). Ќе знам за сигурно кога следен пат ќе плаќам нешто преку пејпал (нерадо), па ќе пренесам ако не заборавам.

Иначе не гледам што би не спречило, ако купуваме нешто во британски фунти - да наместиме б. фунта како примарна валута, итн...
Треба да се проба и да се провери. Нека пише некој ако има прилика да провери.

Да го пренесам следново искуство. На последново плаќање, пејпал пак по дифолт сакаше да ја конвертира сумата од долари во евра (иако претходно наместив долари како дифолт примарна валута).
Но овојпат системот дозволи со кликањето на currency линкот да одберам да се користи курсот на банката издавач на картичката. Тоа воопшто не е сетинг за избегнување на конверзија, но после тоа сетирање сметката остана во долари и не се смени.
Проверено на сметката во нашата банка.

Можеби моето прашање е веќе поставено и одговорено од друг корисник, но еве да си прашам пак
Дали мојот акаунт на пејпал кој ми е поврзан со Visa Electron oд НЛБ Тутунска банка можам да го поврзам со српска Visa Electron картичка од Banka Intesa (на име и презиме т.е. сопственост на српски државјанин) за да можам да примам пари на Еbay?
Наш Македонец кој има профил на Ебау го поврзал со хрватски пејпал и му функционира без проблеми...
:oeoeoe:

Можеби моето прашање е веќе поставено и одговорено од друг корисник, но еве да си прашам пак
Дали мојот акаунт на пејпал кој ми е поврзан со Visa Electron oд НЛБ Тутунска банка можам да го поврзам со српска Visa Electron картичка од Banka Intesa (на име и презиме т.е. сопственост на српски државјанин) за да можам да примам пари на Еbay?
Наш Македонец кој има профил на Ебау го поврзал со хрватски пејпал и му функционира без проблеми...
Мислам дека не. Ако како држава во профил ја има Македонија не може да примаш пари. И самиот викаш дека треба хрватски или српски пејпал.
Отвори си друг пејпал акаунт со Србија како држава. И они како нас не можеа да примаат пари на Пејпал. Сега, година две откако ја додадоа Србија на пејпал, таа можност им е достапна.

Таа српска Visa Electron дебитна картичка од српска банка Интеса и на име и презиме на српски државјанин, можеш да ја користиш на српскиот PayPal, но не знам како од српскиот PayPal би можел да префрлиш пари на трансакциска сметка во Македонија, бидејќи сепак корисничката сметка на српскиот PayPal ќе биде поврзана со картичка од српска банка, а не од македонска банка.

Единствено можно решение би било Србинот да ти ја даде картичката на тебе на користење и во Македонија да ги подигнуваш парите од македонски банкомат, но за тоа ќе ти биде наплатена провизија како на странски државјанин.

Се разбира, ако живееш во близина на границата со Србија, не би ти претставувало проблем да се повозиш до најблиското населено место каде што има банкомат од банка Интеса и од таму да ги подигнеш парите без провизија.

Имам блиски роднини во Србија со кои комуницирам преку вибер секој ден.
Картичката од Банка Интеса ја направија за мене специјално пред некој ден.
Прашањето (првото) ми беше дали можам да ја врзам со мојот македонски пејпал акаунт (add card) или ке треба да направам нов српски т.е. да изберам земја Србија и да ги внесам српските генералии на сопственикот на картичката. Е сега второ е дали тој нов српски легален и легитимен пејпај акаунт :) ќе можам да го сврзам со мојот македонски ебау профил?
Не е проблем на Ебау на купувачот да му го напишам во порака мејлот од српскиот Пејпал на кој ке може да уплати, туку да ми биде поврзан со мојот ебау профил и веднаш да може да плати ако купи нешто од тоа што планирам да продавам.
За подигнување на парите не е проблем, нормално дека ке ги симнувам на српската трансакциска сметка, роднините ке ги извадат од банкомат и кога ке се видиме ке ми ги дадат. :sneaky: :rolleyes:

Прашањето (првото) ми беше дали можам да ја врзам со мојот македонски пејпал акаунт (add card) или ке треба да направам нов српски т.е. да изберам земја Србија и да ги внесам српските генералии на сопственикот на картичката. Е сега второ е дали тој нов српски легален и легитимен пејпај акаунт :) ќе можам да го сврзам со мојот македонски ебау профил?
Не е проблем на Ебау на купувачот да му го напишам во порака мејлот од српскиот Пејпал на кој ке може да уплати, туку да ми биде поврзан со мојот ебау профил и веднаш да може да плати ако купи нешто од тоа што планирам да продавам.
За подигнување на парите не е проблем, нормално дека ке ги симнувам на српската трансакциска сметка, роднините ке ги извадат од банкомат и кога ке се видиме ке ми ги дадат. :sneaky: :rolleyes:
ти си регистриран на ибеј со македонски акаунт? на македонски акаунт не може пари да се прима никако. блокирано е тоа.
ти сакаш при плаќање на ибај автоматски парите да ги префрла на српскиот пејпал, иако во ибај го има македонскиот пејпал?
не ти бива работа. нов пејпал и нов ибеј акаунт само.

Да, тоа сакам :)
Имам македонски ебау профил од 2012 година, од лани ми е поврзан со македонски пејпал (го користам за купување).
За да можам да продавам сега сакам да го поврзам со српски пејпал, а македонскиот да го отстранам.
Ќе се обидам па ќе видам.
Благодарам во секој случај.

Картичка од српска банка можеш да ја поврзеш само со српскиот PayPal.

Српскиот PayPal можеш да го поврзеш со твојата македонска корисничка сметка на eBay, но јас би ти препорачал да отвориш нова корисничка сметка на eBay со друга e-mail адреса, исто така со адреса на живеење и испорака во Македонија, а да ја поврзеш со картичката од српската банка.

Дозволено е за странски државјанин да купува во друга држава и да му пристигнува пратка во таа држава.

Еве на пример, ако ти си на одмор или на студии или на привремена работа во Италија или Германија или Франција или САД или некоја друга странска држава, секако дека ќе можеш со македонска картичка да купиш нешто преку македонскиот PayPal на eBay и пратката да ти пристигне на адресата по твој избор.

Можеш да живееш во САД и да нарачуваш од eBay и да плаќаш со македонска картичка преку македонскиот PayPal, а пратката да пристигне во Македонија или во било која друга држава во која продавачот врши испорака.

Истото важи и за српскиот PayPal, можеш да го поврзеш со српската картичка и со сегашната корисничка сметка на eBay, иако јас лично ти препорачувам да го поврзеш со нова корисничка сметка на eBay со друга e-mail адреса, и да плаќаш на eBay преку српскиот PayPal, а испораката зависи исклучиво од продавачот. Ако продавачот врши испорака во Македонија, не го интересира од каде доаѓаат парите, се додека му е платено и се додека српскиот PayPal ја изврши трансакцијата на парите, односно ја изврши наплатата.

Единствено не заборавај дека ќе мораш да ја верификуваш картичката на српскиот PayPal, а за таа цел ќе ти треба серискиот број на трансакцијата, кој твоите роднини од Србија ќе треба да ти го испратат. Ако веќе си верификувал македонска картичка на македонскиот PayPal, тогаш веќе знаеш како функционира таквата процедура.

Само, да не има и на српскиот PayPal ограничување од 2.500 евра годишно како што е и на словенечкиот PayPal ?

Доколку е така, тогаш сигурно и на тебе ќе ти бараат да им испратиш дигитална фотокопија од лична карта или возачка дозвола преку Интернет, доколку примиш повеќе од 2.500 евра во текот на годината.

Освен ако картичката гласи на име на твојот/твојата роднина во Србија, тогаш проблемот е решен, со дигитална фотокопија од неговата/нејзината лична карта или возачка дозвола, ќе си го решиш проблемот. Но во тој случај, e-mail адресата и eBay корисничката сметка, исто како и корисничката сметка на српскиот PayPal, ќе мораат да гласаат на име на твојот/твојата роднина, односно на име на истото лице на кое гласи и српската картичка.

Последно уредено:
Благодарам за деталното појаснување.
Вака навидум е сложено кога читам, но наскоро ќе пробам, за видам како (ќе) функционира.

Од темата Банкарска сметка во друга држава.

http://forum.kajgana.com/threads/Банкарска-сметка-во-друга-држава.65642/page-3#post-7645941

Во целата калакурница од Уставен, СЈО, избори, фиктивни гласачи и остало, една работа од пред 10-тина дена поминала (скоро) назабелително.

Пази:

Дозволено префрлувањето пари од македонски на странски сметки

Со новата одлука, граѓаните што, освен македонското, имаат и друго државјанство, ќе можат легално да префрлуваат пари од Македонија на нивна странска сметка.
"Физичките лица со постојано место на живеење во Република Македонија, а кои, во исто време, имаат и важечка странска патна исправа со податоци за адресата на живеење во странство, со новата одлука ќе можат да извршуваат трансфер на средства во и од странство

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Значи, НБМ на 10 март годинава донесе сосема неочекувана одлука со која за прв пат се дозволува македонски државјани да можат да отвораат сметки во странски банки. И тоа не кои било граѓани, туку оние кои располагаат со две патни исправи (македонски и – бугарски, чешки, хрватски, американски итн.). Со други зборови, половина ИК на ДПМНЕ, плус цела нивна Влада.

Е Македонче, Македонче.
Само гледај како одат парите надвор додека ти јадеш сендвичи и стануваш среде ноќ да ги браниш на контра-митинг.....

Ако некој мисли дека целава работа со сметките во странсво, посебно тајмингот е случаен, нека се приклучи кон групата што мисли ( ако воопшто мисли ) дека не е чудно што адвокат ( што “случајно“ е од тимот што ја брани екс министерката), поднесува преставка за Законот за помилување до Уставен “баш сега “, и што Уставен, “случајно“ во рекодно време ја процесира. Исто, “коинциденција“ е што за првпат седницата на Уставен е заворена за јавност.

Може малку појаснување во оваа тема, @Mister No ?

Дали ова значи дека само македонските државјани со двојно државјанство ќе можат да вршат трансфер на пари од и кон Македонија и странство, или тоа ќе биде изводливо и за нас обичните смртници кои имаме само македонско државјанство ?

Конкретно ме интересира, дали ние обичните смртници - кои имаме само македонско државјанство - со ваквите промени ќе можеме да отвораме трансакциски сметки во банките во Србија или Словенија на пример, и да примаме пари од српскиот или словенечкиот PayPal на транскациската сметка во Србија или Словенија, па потоа со дебитна картичка издадена од српската или словенечката банка, да ги подигнуваме парите директно од банкоматите во Македонија - со провизија, се разбира ?

Може малку појаснување во оваа тема, @Mister No ?

Дали ова значи дека само македонските државјани со двојно државјанство ќе можат да вршат трансфер на пари од и кон Македонија и странство, или тоа ќе биде изводливо и за нас обичните смртници кои имаме само македонско државјанство ?.........
Што се однесува до PayPal, искрено, не знам. Постот е пишан во друга тема, а од модераторот отпосле е префлен тука.

Мене ми беше интересен тајмингот кога е донесене ваква одлука и дали има позадина со актуелната политичка ситуација во Македонија.
Инаку, еве ти ја Одлука на Народна банка

На кратко :
Сметки во странство ќе смеат да отвараат
- македонски државјани кои имаат две патни исправи, домашна и странска,
- лица кои работат или работеле за странски фирми и меѓународни организации.

Подолг осврт тука

Што се однесува до PayPal, искрено, не знам. Постот е пишан во друга тема, а од модераторот отпосле е префлен тука.

Мене ми беше интересен тајмингот кога е донесене ваква одлука и дали има позадина со актуелната политичка ситуација во Македонија.
Инаку, еве ти ја Одлука на Народна банка

На кратко :
Сметки во странство ќе смеат да отвараат
- македонски државјани кои имаат две патни исправи, домашна и странска,
- лица кои работат или работеле за странски фирми и меѓународни организации.

Подолг осврт тука

Ништо тогаш, значи сепак станува збор за реформа наменета исклучиво за криминалците од власта и од опозицијата, а не за обичните смртници.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom