- Член од
- 9 септември 2008
- Мислења
- 769
- Поени од реакции
- 322
Сите можиме да го користиме пејпал па дури и да го верификувамезначи е дојден веќе
![]()
И тоа пред подолго време имам порачано,не ми е тоа јасно како може ???
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Сите можиме да го користиме пејпал па дури и да го верификувамезначи е дојден веќе
![]()
И мене не миеИ тоа пред подолго време имам порачано,не ми е тоа јасно како може ???
И мене не миеда го прашаме министерот треба
![]()
И тоа пред подолго време имам порачано,не ми е тоа јасно како може ???
И мене не миеда го прашаме министерот треба
![]()
Exeee јас од кога имам пуштено мејлМа јок најдобро мејл у пејпал и прашајте ги зашто можете да купувате.
Илегалци едни.
Ма јок најдобро мејл у пејпал и прашајте ги зашто можете да купувате.
Илегалци едни.
Exeee јас од кога имам пуштено мејл![]()
Да,баш така ми ги средуваше и секогаш ми стигаа работите што ги порачував...
А викате на Србите им пуштиле официјално а?
Епа пишувајте си и понатака...![]()
Исто како да се чудиш како после 19 часот си купил пиво од гранапчето пред зграда.А како може да направат кај нас ако е забрането тоа не ми е јасно ??? т.е не е стигнато
Да коментираш дека сме мал пазар, тоа нема смисла, пред се поради тоа што ПП не е продавница и да треба да отвори во мкд некакво претставништво, ПП ти е интернет сервис исто како Google и тоа е како да велиш, Google нема во мкд бидејќи сме мал пазар и малку луѓе имаат интернет дома.Србија вчеравечер конечно „излезе“ на PayPal „пазарот“, и конечно не е на листата на чекање за e-трговија преку глобално прифатениот систем за плаќање преку интернет.
Српските корисници може да отворат бизнис или индивидуална сметка преку која ќе може да купуваат првата година, а потоа ќе може и да продаваат, т.е наплаќаат добра. Поддршката за српскиот јазик, моментално е изоставена, иако во политиката на PayPal стои дека земјите во кои е присутен сервисот мора да имаат и матична јазична поддршка. Но, за очекување е дека наскоро ќе биде и српскиот јазик поддржан.
Нашиот министер ред години по ред го најавува сервисот и кај нас, со едно, единствено објаснување: „се е подготвено, треба само PayPal да одлучи“. Од друга страна пак, неодамна беше истакнато дека „Србија, Македонија и Молдавија ги исполнуваат сите услови кои компанијата ги побарала од нив, а се чека уште на Грузија, која работи на укинувањето на спорните прописи, по што, нема да има никаков проблем за интеграцијата на PayPal“.
Нормално, PayPal е приватна компанија која врз основ на своите интереси и политики, самостојно одлучува дали некоја држава ќе ја внесе во својот систем. Причината реално, може и не треба да ја бараме од наша страна, затоа што политиката е тој систем истовремено да се воведе во повеќе земји од регионот и со тоа да ги шират своите бизнис цели. Нормално, тука доста улога има и исплатливоста од услугата, затоа што, нели, во секоја земја треба да има и тим кој ќе биде ИТ поддршка во било кое време.
Но, ова се реалните причини, меѓутоа кои се оние подлабоките, кои ние не ги знаеме? Добро, ајде, ќе ги претпоставиме. Е-трговијата во Македонија во 2012-та година беше на самото дно во светски рамки, т.е само 4,3 отсто од корисниците извршиле било какви нарачки на интернет, или купиле некаква услуга. Втор пример е и БДП-то на земјава, па можеби од PayPal се одлучиле за мала земја, со мал годишен бруто приход по жител, од 2 милиони, да не „се замараат“ и да остават е-трговијата некако на друг начин да се развие.
Тука се поставува и прашањето за законот кој забранува да имаме девизни сметки во странство, a PayPal е токму таков сервис. Прашања милион, одговори слабо!
Во меѓувреме, Благица Андреева од МИОА изјави „PayPal бараше Народна банка да ја промени регулативата македонски граѓанин да може да има сметка во странство. НБР донесе исклучок во таа одлука. Доколку станува збор за финансиско споредување, како PayPal, македонски корисник може да отвори сметка во странство на која може да има до 2.5000 евра/месечно. Но, PayPal е тој што прави проценки на пазарот, и таа одлука останува целосно во рацете на фирмата која е во приватна сопственост“, што само ги потврдува нашите претходни проценки, дека остануваме на милост и немилост на PayPal.
Било како било, PayPal е тука со нас, без разлика дали легално го има во земјава или нарачуваме „нелегално“ преку други канали и други земји. Слободно коментирајте кои се вашите мислења за PayPal и вашите искуства со нарачките од интернет.