ПАСОК бара ЕУтаназија за Македонија

Дај Боже да го доживеам денот кога на Чичово ќе му престане интересот кај овие. Леле Мајко кога ќе ги остави на бришан простор?! Сите им се кивни, ние, грциве, србиве...
Абе ќе се снајдат они.Види во историјата стално се на страната на победникот.Додека се германците со нив па после со другите итн итн.Ке му помине интересот на чичото па ке дојде тета ЕУ..Остај ги нив гледај ти ние да се снајдеме.

Туку ми светна нешто друго.Не е можно овој да е поглуп од Караманлис и Бакојани ,математички е невозможно.Арно ама што бива ако овој со овие барања знае дека со потегов ке ги изнервира комплет ЕУ и САД,плус и свесен е дека Карамнлис ја оплеска ама не смее да попушти.Е сега кога ке ги изнервира овие западниве сигурно дека ке добие по капата и ке прифати нешто далеку од нивната црвена линија,арно ама тој ке биде чист и ке се вади со притисокот од надвор срамотен пораз неправда бла бла...Ем тој чист пред народот ем и ЕУ и САД задоволни ем за возврат можеби ке добие ветување оти нема да им бараат повеќе војска.Фала богу и не дека ги бива за војување толку.
Не ми пискајте одма само идеја ми е.

Okey, ete taka neka bide, nemame potreba nie od NATO tuku tie imaat od nas.
E sega, glavnoto prasanjeto glasi: cim tie imaat potreba od nas, zar cicko Sam i cicko englez ke ni dozvolat da se kurcime i da ne vlezeme?!!!

Pribidejki pretpostavuvam sto ke odgovoris, sleduva vtoroto glavno prasanje, kako podprasanje na tvojot eventualen odgovor na prvoto prasanje: cicko Sam i cicko englez komu ke mu mavaat cvorki, nam ili na grkot, onoj grk koj sto vsusnost e nivna tvorba?!!!

Не се курчиме ако не влеземе,тоа е право на избор...патем добивме покана и бевме блокирани-значи НАТО за да биде флексибилно треба да се адеаптира на денешната меѓународна политичка сцена.

Второто подпрашање е едноставно,нема да маваат чворки на нас дефинитивно,Сега на Чичо сем Турција му е важна...и те како,македонија не може да биде т.н Вакуум односно да се противи на НАТО бидејќи имаме договор за стратегиско Партнерство со САД..така да јасно е-вакуумот најверојатно ќе бидат Србија и Косово..но сеуште не се знае,но еве косово Грците не го признаваат,Шпанците Исто...останува да видиме.

Тоа така само на прв поглед изгледа....ако беше политиката толку очигледна немаше ни да има политика ниту политичари.
Ne bas, tuku nie koi voda u oci neame, ko i sekogas se kurnazime i sakame da opravame krivi drini, ne sfakjaki deka vsusnost ubedlivo najdupeni sme samite nie. :toe:

Или е тоа или ги пука само Параноја :pos2:

Може не баш тоа ама најверојатно е во тој контекст нешто

Абе ќе се снајдат они.Види во историјата стално се на страната на победникот.Додека се германците со нив па после со другите итн итн.Ке му помине интересот на чичото па ке дојде тета ЕУ..Остај ги нив гледај ти ние да се снајдеме.

Туку ми светна нешто друго.Не е можно овој да е поглуп од Караманлис и Бакојани ,математички е невозможно.Арно ама што бива ако овој со овие барања знае дека со потегов ке ги изнервира комплет ЕУ и САД,плус и свесен е дека Карамнлис ја оплеска ама не смее да попушти.Е сега кога ке ги изнервира овие западниве сигурно дека ке добие по капата и ке прифати нешто далеку од нивната црвена линија,арно ама тој ке биде чист и ке се вади со притисокот од надвор срамотен пораз неправда бла бла...Ем тој чист пред народот ем и ЕУ и САД задоволни ем за возврат можеби ке добие ветување оти нема да им бараат повеќе војска.Фала богу и не дека ги бива за војување толку.
Не ми пискајте одма само идеја ми е.

Не е за фрлање дадената идеја бидејќи јорго е добро уходан политичар кој знае доста суптуилно да средува некои работи

Ne bas, tuku nie koi voda u oci neame, ko i sekogas se kurnazime i sakame da opravame krivi drini, ne sfakjaki deka vsusnost ubedlivo najdupeni sme samite nie. :toe:

Кварк не се работи за тао дали ни сфаќаме, ние знаеме одамна сме дупени, само се обидуваме да најдеме начин како да го намалиме интензитетот на кој не дупат како држава и народ.

Како и да е ќе видиме како ќе се одвиваат работите, многу еважно се да се гледа и од аспект на интересита на големите сили, да сме спремни и да ни е јасно дека сме во долгогодишна војна само за ралзика од обичните во оваа не паѓаат жртви туку само сме присилени да живееме со многу понизок стандард од другите што во никој случај не значи дека поради тоа нема да преживееме, може културно и општествено поуназадени ама сепак живи ќе останеме.

а бе семката да му се сотри на сите кои се за смена на име.

егоисти, квислинзи тие ќе ми попуваат идни проекции кои и тие не ги знаат а во залог бараат сам коренот да си го сечеме.

``Нека ни го дамбот, како што стоеше!

``Дедо ми, Атанас Низамов-Орлов, од славното село Бапчор, еднаш ми раскажа ваква случка: Во соседното и исто толку славно село Д'мбени живеела баба Донка. Мажот м починал, децата заминале во Америка, на гурбет. Останала сама баба Донка во куќата, а во дворот имало еден убав, голем даб.

Под дабот имало маса со две клупи; мажот ги беше направил, пред да ја земе невестата Донка. На таа маса тие седнувале штом ќе осунело, а седнувале и приквечер, откако денот ќе завршел. Тука тие седнувале и со своите дечиња, додека растеле, си до денот кога тие заминале: мажот од овој свет, а децата на печалба.

Арно, ама една ноќ некои дечишта, момчиња од селото, се напиле и се знае - кога нема друга работа, ѓаволот си ги дави децата! - зеле балтии и го посекле дабот. Сторителите биле деца од добри фамилии. Нивните татковци веднаш собрале пари и м понудиле отштета на баба Донка. Дабот имал околу десет товари дрва, а тие предложиле да платат колку за дванаесет товари. Баба Донка не се согласила, туку ги тужела на суд. Судијата м објаснил дека понудата на родителите е фер, но, ете, ако таа сака, може да пресуди да м се плати колку за петнаесет товари. Баба Донка решително го одбила и тој предлог. На новото судење, судијата рекол дека законот предвидува покрај отштетата, и по еден месец затвор за сторителите - ако таа инсистира!

“Не сакам децата да одат затвор! Не им ги сакам ни парите!”, пресекла баба Донка. Судијата се зачудил: “Еми, оти тогаш си ги тужила? Што уште сакаш да сторат!?”

“Нишчо не му сакам, господине судија. Сакам само да ми го 'опре дамбо' како што ми стоеше!”

ОД МЕТАФОРА...

Сакам само да ми го опре дамбо како што ми стоеше! - ете ја формулата на вистинската правда, поправо, ете го судирот на правдата и сторената неправда! Ете ја апоријата на секоја идеја на компензација за одземање и уништување на нештото што не може да се компензира! Не го пресекоа оние аџамии само дабот, не ја оштетија тие баба Донка ни за десет, ни за петнаесет товари дрва; тие м ја уништиле сенката под која таа се одморала на крајот од денот: ги пресекле сите нејзини спомени. Цел еден живот падна кога падна дабот. Последното место на кое баба Донка уште можела да ги најде спомените на мажот и на децата додека биле живи, тие м го пресекоа со своите балтии. Дворот и куќата без дабот веќе никогаш не можеше ништо да ги врати да бидат какви што биле со тој даб. Што друго требаше да бара баба Донка како отштета? Никаква компензација, ни сатисфакција, никакви пари, ни казни за сторителите, не би можеле да го вратат она што беше посечено таа пијана ноќ.

Еднаш посечениот даб веќе ништо не може да го опре, да го исправи. За некои дела, едноставно нема начин да се пресмета и надомести сторената штета - што значи дека за некои неправди нема лек, ни доволно ефикасна правда.

...ДО СУШТИНА

Името на Република Македонија е дабот кој едноставно не смее да биде посечен! Што и да се добие за него, малку ќе е! Ништо не ќе може да го врати на местото каде што стоеше; ни компензации, ни казни за сторителите.`

Jas vo sevo ova gledam eden apsurd : Sakame da postoime kako nezavisni, i svoi na svoeto, a nemame kapacitet za toa, pa se molime na EU NATO i slicni.
Dali Makedonija ke zagubi od Suverenitetot, kako clenka na EU,koga Brisel ke pocne da diktira a nie da svirime, samo zaradi nivnite finansiski fondovi, bez koi nemozeme???

Jas vo sevo ova gledam eden apsurd : Sakame da postoime kako nezavisni, i svoi na svoeto, a nemame kapacitet za toa, pa se molime na EU NATO i slicni.
Dali Makedonija ke zagubi od Suverenitetot, kako clenka na EU,koga Brisel ke pocne da diktira a nie da svirime, samo zaradi nivnite finansiski fondovi, bez koi nemozeme???
Можеби како челници на неврзаните...шала :)
Ако се бараат нормални услови за прием, нема потреба од вакви дискусии. Тогаш ќе требаше да се засукаат ракави во други полиња (кои услови право кажано не ги исполнуваме-почнувајќи од инфраструктура па до разни сфери во општеството-судство, образование и слични). Работата е не сувереноста (ниедна земја нема изгубено суверенитетот) туку име презиме и народ...че не снема ко да не не било.

Инаку и не сум лично кефлија за во еу (и без ултиматум за име и слични мастурбирања од Брисел), со вакви примања ќе ни кркорат цревата ко гајди. Нам не ни треба многу, мала земја сме, со мали побарувања ама...не дају брача из Брисела :)
Затоа, доволно беше само да се укинат визи за бизнис врските, дозвола за престоја и работа на определено време и безвизен за одредени категории (потреба, болни...), друго ништо.

Можеби како челници на неврзаните...шала :)
Ако се бараат нормални услови за прием, нема потреба од вакви дискусии. Тогаш ќе требаше да се засукаат ракави во други полиња (кои услови право кажано не ги исполнуваме-почнувајќи од инфраструктура па до разни сфери во општеството-судство, образование и слични). Работата е не сувереноста (ниедна земја нема изгубено суверенитетот) туку име презиме и народ...че не снема ко да не не било.

Инаку и не сум лично кефлија за во еу (и без ултиматум за име и слични мастурбирања од Брисел), со вакви примања ќе ни кркорат цревата ко гајди. Нам не ни треба многу, мала земја сме, со мали побарувања ама...не дају брача из Брисела :)
Затоа, доволно беше само да се укинат визи за бизнис врските, дозвола за престоја и работа на определено време и безвизен за одредени категории (потреба, болни...), друго ништо.

Во врска со исполнување на условите и слично пред некој ден читав еден текст во еден Германски дневен весник во кој спорот со Гејовите се оценува како бизарен , а во врска со условите авторот вели да беше Македонија 20 милиони тогаш можеше да претставува некаква закана за Европа и сигурно дека неисполнувањето на критериумите ќе беа пречка , но како два милиона народ Европа буквално со се кучиња може да не земе без око да им трепне така да мислам дека овие услови се повеќе театарм, а тоа дека не ги исполнуваме не ги исполнуваме...Но треба да сфатиме дека исполнување на некој Евроспки критерими особено во Администрацијата , Судството па се до земјоделството и стопанството , воведување на ИСО и ХАСАП стандарди и слично не е поради Европа туку поради наш интерес...

Со влез во Еу особено сега по лисабонскиот договор уште повеќе секоја членка губи од суверенитетот. Ама тоа нема врска со тоа што ни се случува нас, кај нас не станува збор за деловите од суверенитетот кои ќе ги изгубиме преку влза во ЕУ туку проблемот кои други делови од нашиот суверенитет, и интегритет како човечки суштества, кои се еднакви со другите, се бара да се откажеме за да ни се пружи евентуалната шанса за влез во ЕУ и НАТО.

Инаку сакав и порано ама ми требаше да време да го надам делото на визионерите кои одамна многу добро го имаат согледано сето ова. За поконкретно даденава ситуација односно тема обрнете внимание на делот од 5 минути до крај особено последните 10 секунди , каде новиот став е симболизиран преку јажето.

Но треба да сфатиме дека исполнување на некој Евроспки критерими особено во Администрацијата , Судството па се до земјоделството и стопанството , воведување на ИСО и ХАСАП стандарди и слично не е поради Европа туку поради наш интерес...
Токму на овие услови и целев :)

Инаку сакав и порано ама ми требаше да време да го надам делото на визионерите кои одамна многу добро го имаат согледано сето ова. За поконкретно даденава ситуација односно тема обрнете внимание на делот од 5 минути до крај особено последните 10 секунди , каде новиот став е симболизиран преку јажето.

Е кај го ископа видеово легендарно.Хахах навистина визионерско.Го цитирам заради оригинално он топик видео.
Браво за пронајдоков.

Македонија е биолошко чудо.
А знаете ли за биолошкото чудо на барската средина - рибата пишкор. Оваа ситна и неугледна риба е неуништлива.
Неа и колку да ја голтаат барските птици и орли, не можат да ја сварат, бидејќи таа жива излегува низ анусот и се враќа во барата за повторно да биде проголтана.

Бедна и тажна приказна, многувековна, македонска.

“Eрозија на моралот“

Абе какви услови за ЕУ, каква адинистрација, какво судство, какви бакрачи.

Па во државава од 2 милиони има 200.000-300.000 парчиња нелегално оружје. И тоа не било какво, туку топови, стингери, минобацачи, противавински топови, разноразни мини и којзнае уште што нема. Има ваква држава во ЕУ?! Којзнае дали во светов има, а не во ЕУ.

Има има брат, има и бетер, гледај си работа. Кога ќе прошеташ низ европскиве глупаци , ќе видиш дека не многу работи се поразлични од кај нас. „Прикаските“ што ги слушаме и читаме се повеќе прикаски одколку вистини. Не сме ништо подолни, помалку развиени , интелегентни или помалку озаконети од „еворпските“ нации. Ако ние го задржиме менталитетот како таква нација не во ЕУ и на Марс да не однесат , воглавно ќе останеме онакви какви што сме. Така и сите овие западно-европски „култури“ си ги влежат по нив нивните маани. :smir:

Македонија е биолошко чудо.
А знаете ли за биолошкото чудо на барската средина - рибата пишкор. Оваа ситна и неугледна риба е неуништлива.
Неа и колку да ја голтаат барските птици и орли, не можат да ја сварат, бидејќи таа жива излегува низ анусот и се враќа во барата за повторно да биде проголтана.

Бедна и тажна приказна, многувековна, македонска.

“Eрозија на моралот“

Во контекст на досега кажаново од твоја страна би сакал да се надоврзам дека овај народ, оваа историја, ова територија, овај јазик, и покрај сите негирања угентувања оспорувања поробувања асимилации низ историјата па и до ден денешен никој не успеал да го пороби и да го и да го уништи до таа мера да не постои без корен, опстојувал низ вековите и понатаму ке опстојува само прашање е дали баш нашата генерација во времево сегашно ке биде таа која ке биде угнетувана оспорувана омаловажувана и негирана во таа насока сакам да го цитирам големиот поет уметник визионер Петре М Андреевски „Пиреј е троскотна трева, а некои ја викаат и коштрева. Ама ти колку сакаш кошкај ја, корни ја, таа пак не умира. Само малку да се допре до земјата и пак ќе се фати, ќе оживи, ќе потера. Ништо не ја ништи таа трева“, Ова е всушност и пораката која го идентификува нашиот човек.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom