Конечно нешто навистина паметно. Моето куче ви гарантирам дека нема никого да касне, но големо е и деца се плашат од него - па и повозрасни. Многу јасно дека не смее да шета слободно (што дека мене ме слуша, не смеам да плашам луѓе по улица). Но и тоа е живо суштество, сака да се растрча. Порано (па и сега.. зависи) ние ги шетавме пуштени низ Гази Баба, откако почнаа многу деца да шетаат, ги врзуваме. Многу е лесно да преплашиш дете, за без потреба.
Башка, да не зборувам, колку од ,,алишта ме вади,, кога ќе видам измет на тротоар/сред парк/сред улица. Посебно измет во школски двор. Тоа е врвот!
Веројатно сум ,,задња будала,, што собира измет од кучето.
Да, сум за да се одвојат кучињата кога се пуштени од поводник - а не како до сега низ цел парк слободни, да се контролира каде ќе вршат нужда и да се чисти зад нив.
Паркот не е место каде што треба да биде ,,серална,, иако ,,серачи,, има многу и од човечкиот вид.
За поздрав е ова, како прв од таков вид парк во Македонија, во иднина се надевам ќе има многу повеќе.
Колку и да си го сакам кучето (а си го сакам повеќе од било што) не можам да дозволам да врши нужда по школски дворови, паркови, и посебно последно што видов... на лулашки.
На такви ,,паметњаковичи,, би им репнала 1000 евра казна, или би наложила да си ,,покакаат,, во кујна кај нив дома. Деца 2 годишни шетаат тука, а изметот, колку што знам, не е баш од корист за здравјето.
--- надополнето: 5 април 2012 во 01:46 ---
Ми се сфиѓа идејава. Dog park е добро и за социјализација за кучето. Само да е големо и да е квалитетно и да ги има повеќе. Нема човек од маџари да иде до парк само за да го шета кучето. Као ќе стигне до таму? У кола ќе го вози?
Како до сега - така и од сега

Често одиме накај парк, порано плаќавме такси, сега со кола си одиме
--- надополнето: 5 април 2012 во 01:48 ---
Верувај нема маска за моето куче, ќе треба од тие таблите за јајца да сечам да можам да му ставам маска. Зашто да му ја ускратувам можноста на моето куче да трча слободно ( се плаши од луѓе и не се доближува до непознати ) кога паркот до сега се покажал најидеален за да ја потроши енергијата. На крај краева мене повеќе ми пречат мајките кои дозволуваат на своите деца да вршат нужда на секаде, буквално пред мене си го какаше детето, да потенцирам во ПАРК. Значи не сме само луѓе на планетава, така да се додека децата ми џафкаат врз глава и мочаат, какаат насекаде, може и моето куче да се истрча.
Исто ми е дали куче или дете кења во сред парк. Казна за одговорниот - родител/сопственик.
Треба да има посебни паркови за кучињата (повеќе од еден, и поголеми од овој) каде што ќе можат слободно да шеткаат.
Башка, вака трчам по него да не душне кај не треба, грицне што не треба ... маки.
А луѓето околу, не знаат оти ти е мирно кучето

Моево мачки не `ржи, а не па луѓе, ама од каде да знае некој дека е мирно?!
--- надополнето: 5 април 2012 во 01:51 ---
За мравките не ама да си плаќате данок за кучињата и мачките што ги чувате во колективни станбени објекти е тоа да, а така е скоро во цела европа.
Не парк не стадион, пак ке ви биде малку знам дека не ви е филмот да се шетате на точно определени места со кучињата нели подобро е кога идеш низ парк и се чаталиш,вака ке треба само низ одреден простор да се шеташ каде што твоето кутренце нема да биде најслаткото.
А за тоа што и големи и мали ке бидат на ист простор е тоа си е веќе ваш проблем.
Сељачизмот вришти, опасна болест е.
Можам КАЈ САКАМ да го шетам кучето, а во тревата во парк НИТУ ТИ не треба да седиш. Обично, во понормални држави, и тоа е казниво. Само кај нас имаш тони смет од ,,несфатените,, низ парк.
Иначе, во понормалните држави, на пример Америка (има и Европски, но не ги знам на памет кои се) државата ти го намалува данокот за чување на животни (најчесто данок на имот). Само за да има што помалку бездомни животни.
Само во оваа мрдната земја ќе се плаќа данок за чување куче.