Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
луѓе сватете-не се работи за сечење на канџите до корен или нешто слично.ноктите кај папагалите се со слична градба како кај човекот.предниот дел во должина од околу 2 мм слободно можи да се крати бидејќи тука нема никакви нерви и папагалот неосеќа ништо кога се крати.исто како кај нас.и ние ако повредиме `живец` ќе не боли,а предниот дел што виси над прстот никого не го боли кога го крати
абе не трескај глупости молим те ... сечење клун и нокти се прави со специјална клешта ( ветеринар ) и тоа најчесто го прават на големи папагали а не на тигрици и нимфи ...
Ноктите во природна средина им се отупуваат по дефолт затоа и препорачуваат дрвени стојалки баш ради тоа.

сум чувал 25 години папагали,така да знам многу добро што кажувам

Јас гледам фудбал, а ова моево на тастатура си игра, па еве напишало нешто, најверојатно ве поздравува :)
ииииииллчллчлѕутхјлклшннннннниоууу

Вчера го изгубив моето најверно пријателче кое во било кој момент знаеше да ме расположи. Многу е тешко да го гледаш како испушта душа, а ти си немоќен скоро ништо да направиш... се се случи така неочекувано, наеднаш, еден миг е тука, другиот веќе му летнало душичето :place:. Несреќен случај.... папагалчето го чував четири ипол години, и секој ден ми беше исполнет со него, и во најтешките мигови знаеше да ме орасположи со неговите глупости. Пријателчето кое беше дел од фамилијата, ми беше како помало братче кое постојано го пазев, а тоа постојано ми седеше на рамо и ми зборуваше секакви глупости од тоа што сум го учел. Многу ми е тешко што вака на неподготвено ме фати, секогаш си мислев дека ќе го проживее животот до крај, и ќе си почине од старост, ама нажалост не било така пишано.
Решив повеќе животинче во куќа да не земам.... тоа е, неможам на секое да преживувам вакви моменти, ова со моето папагалче беше последно. Го закопав на 5 минути оддалеченост од мојот дом, во неговото вечно почивалиште, а од него ќе останат само убавите спомени. Чест ми беше што чував едно такво мало и паметно живо битие, пријателче кое секогаш беше тука за мене

Почивај во мир, ангелче мое :place:

Scirea-поради истата судбина и јас повеќе не чувам папагали.Неможам повторно да ја поминувам истата мака на која и јас поминав пред десетина години.

те сваќам пошто буквално истото го проживеав.Моето папаглаче настрада бидејќи беше премногу приврзано кон мене и го потфати вратата одејќи по мене.Буквално беше `затка` кон мене.каде јас-таму и тоа.И така настрада.

Жал ми е,ама неможам да те утешам пошто знам дека уште долго време ќе тагуваш по него.

Оваа е нимфата на еден мој пријател и сакам да прашам дали е машко или женско? Ми рече дека само цика, и многу се нервира кога ке се доближеш до кафез право зее со клунот.[DOUBLEPOST=1411387990][/DOUBLEPOST]Кое е машко, а кое машко ?

Attachments

• nimfik.jpg
    nimfik.jpg
    17,1 KB · Прегледи: 16
  • nimfa.JPG
    nimfa.JPG
    48,3 KB · Прегледи: 15
  • untitled.JPG
    untitled.JPG
    77,4 KB · Прегледи: 15
  • untitled.JPG
    untitled.JPG
    77,4 KB · Прегледи: 16
Последно уредено:
Оваа е нимфата на еден мој пријател и сакам да прашам дали е машко или женско? Ми рече дека само цика, и многу се нервира кога ке се доближеш до кафез право зее со клунот.[DOUBLEPOST=1411387990][/DOUBLEPOST]Кое е машко, а кое машко ?
Малце е потешко да се одреди полот кај нимфите, ама има некои шеми и телесни особини според кои би можел да го препознаеш полот. Според шемата подоле мислам дека се работи за мажјак, но не сум 100% сигурен бидејќи на сликите неможе убаво опашот да се види. Реално кај нимфа за полот може да бидеш апсолутно сигурен со днк тест или за време на сезона за парање.
951936375.jpg

2146865_orig.jpg

Моево почна да повраќа по цели зрна од храната. Нема пролив, јади нормално, можеби и повеќе од нормално, активно е, си игра, не делува како да е болно. Можно е да се прејадува?

Како мислиш повраќа? Моето си складира зрна понекогаш, па кога се "заигра" понекогаш почнува да плука зрна, т.е. како да сака да нахрани некој, на поклон :) Моето е тастено само, па понекогаш си замислува дека некои предмети се девојка, на пример знае да дојде и да ми ги бакнува прстите кај ноктот и по некое време ќе почне да плука зрна по прстот, да го храни...

Моево почна да повраќа по цели зрна од храната. Нема пролив, јади нормално, можеби и повеќе од нормално, активно е, си игра, не делува како да е болно. Можно е да се прејадува?

Можно е да е од прејадување... Инаку сега со променава на климава, многу папагали стануваат осетливи, почнуваат да повраќаат, а некои и по цели денови спијат. Јас го имав овој проблем со мојот веќе починат папагал секој Октомври-Ноември.
Ако чувате папагал, мора да го имате дома и ова... изронете му малце во храната, и одма се опоравува пилето. Ова го одржуваше во живот моето педерче, кое нажалост не е веќе помеѓу нас :(

20131019_130709_100_5159.jpg

Како мислиш повраќа? Моето си складира зрна понекогаш, па кога се "заигра" понекогаш почнува да плука зрна, т.е. како да сака да нахрани некој, на поклон :) Моето е тастено само, па понекогаш си замислува дека некои предмети се девојка, на пример знае да дојде и да ми ги бакнува прстите кај ноктот и по некое време ќе почне да плука зрна по прстот, да го храни...
Знам за ваквото понашање, не е тоа.

Можно е да е од прејадување... Инаку сега со променава на климава, многу папагали стануваат осетливи, почнуваат да повраќаат, а некои и по цели денови спијат. Јас го имав овој проблем со мојот веќе починат папагал секој Октомври-Ноември.
Ако чувате папагал, мора да го имате дома и ова... изронете му малце во храната, и одма се опоравува пилето. Ова го одржуваше во живот моето педерче, кое нажалост не е веќе помеѓу нас :(

20131019_130709_100_5159.jpg
Одма земам вакво.

Клaс бaр зa пaпaгaливе е истo или сличнo кaкo брзa хрaнa зa нaс, стaвaј му пo еднo нa минимум 4 денa, би ти рекoл нa пoвеќе oд неделa

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom