Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Zdravo drustvo pred nekoj den si kupiv nimfa i eden prijatel mi rece deka bila stara ptica,
Kako bi mozel da znam kolku godini e stara po sto se poznavaat bidejki vo prodavnicata mi rekoa 11 meseci ama prijatelov me predomisluva ?

Може ли некој да ми каже каде можам да најдам ара папагал бидејќи гледам многу слабо ѓи има овде :):):):)

Може ли некој да ми каже каде можам да најдам ара папагал бидејќи гледам многу слабо ѓи има овде :):):):)
Тие папагали одат само по порачка. На излози по пет шопови нема да ги најдеш . Од секој подобро опремен пет шоп може да нарачаш ара макао. Види во зоо вивариум кај Војо.

да бе и јас исчував 2 тигрици и двете киднаа,второто ја исцепа мрежата од прозорот и избега,а првото низ тараса,сеа си чувам една нимфа(така ми кажаа дека се вика)

upload_2014-9-11_15-52-59.jpeg

Тие папагали одат само по порачка. На излози по пет шопови нема да ги најдеш . Од секој подобро опремен пет шоп може да нарачаш ара макао. Види во зоо вивариум кај Војо.

Ок а цена нешто да не знаеш колку пари се ??:)

Папагалчето на девојка ми (тигрица) веќе некое време збори... :D Т.е. не збори ама научи да си го кажува името. Многу чудни звуци испушта, доста разновидни за разлика од останатите папагалчиња. Не може да биде досадно со него. :D Мал проблем му се канџичките, малце му се големи, така да што мислите, паметно е малце да се скратат и ако да, каде да се направи тоа? Бидејќи кога оди по рака гребе доста, ама и по лице шета.

Папагалчето на девојка ми (тигрица) веќе некое време збори... :D Т.е. не збори ама научи да си го кажува името. Многу чудни звуци испушта, доста разновидни за разлика од останатите папагалчиња. Не може да биде досадно со него. :D Мал проблем му се канџичките, малце му се големи, така да што мислите, паметно е малце да се скратат и ако да, каде да се направи тоа? Бидејќи кога оди по рака гребе доста, ама и по лице шета.

Мојов сам ги крати со клунот ноктите... препорачливо е да му се сечат ноктите, но тоа ќе биде голем стрес за птицата додека трае цел тој процес. Мислам дека е најдобро да го оставите уште некое време така, па ако гледате дека нема абер да ги подскрати малце, дури тогаш превземете радикални мерки :D

јас им ги кратев на моите папагали со обична грицкалка како на дете.ќе квичи папагалот ,но не му е ништо.и клуновите сум им ги крателпо 1 мм,а еден од папагалите го фаќаше хистерија кога ќе видеше грицкалка.но после кратењето се однесуваше нај нормално` без да ми замерува`

Пoлекa сo крaтење нa нoктите, дoкoлку незнaеш oднеси гo кaј некoј штo знaе и се бaви сo тoa. Низ нoктите имaaт нерви (или тaкa нештo).
Дoкoлку стoaлките му се плaстични смени му ги сo дрвени или oнaму кaде нaјчестo се движи некa биде дрвенo, oд сaмoтo дрвo нoктите сo време ќе му бидaт пoдoбри (пoтaпи, немa дa бoцкaaт)

ауу какви постови ... кратење клун и нокти ... чисто за споредба тоа е исто како некој да фати да ти ги крати забите со грицкалка или па некој да фати да ти сече нокти со нож ( имаат нерви на ноктите па сега ти види ). нокти и клун НЕ се кратат, а се друго е рамно на МАЛТРЕТИРАЊЕ на птицата.

ауу какви постови ... кратење клун и нокти ... чисто за споредба тоа е исто како некој да фати да ти ги крати забите со грицкалка или па некој да фати да ти сече нокти со нож. нокти и клун НЕ се кратат, а се друго е рамно на МАЛТРЕТИРАЊЕ на птицата.
А тоа што пиша членот над тебе, да му се стават дрвени стоалки место пластични, океј е?

А тоа што пиша членот над тебе, да му се стават дрвени стоалки место пластични, океј е?
дрвено е подобро ... и ставајте им хартиена подлога во кафезот ( а4 листови ), ставајте им креда/сипина коска ( првото е подобро ) и пуштајте ги да летаат од време на време надвор од кафезот. сечење крила нокти клун ... никако !!!!!

луѓе сватете-не се работи за сечење на канџите до корен или нешто слично.ноктите кај папагалите се со слична градба како кај човекот.предниот дел во должина од околу 2 мм слободно можи да се крати бидејќи тука нема никакви нерви и папагалот неосеќа ништо кога се крати.исто како кај нас.и ние ако повредиме `живец` ќе не боли,а предниот дел што виси над прстот никого не го боли кога го крати

Дa мoже дa им се сечaт нoктите, нo бaш пoрaди тие нерви тoa требa дa гo нaпрaви некoј штo гo рaбoти тoa, дa увиди пред дa скрaти кoлку мoже (не е фикснo мерилo 2мм).

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom