Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Ме интересира,колку е осетливо на бас,јаки звучни ефекти од филмови,и гласна музика?
Местење на кафезот и негово чистење:
1. Потребен е кафез доволно голем за да може папагалчето комотно да се движи во него и да има простор да може да ги рашири двете крила.
toa go ima mojot.........
2. Стави лист хартија на дното од кафезот и секој ден менувај го.
toa go nema.........ne se buni poradi toa sto go nema........
3. Обезбеди играчки ( за почеток доволно е само да има прачка на која ќе може да стои ) и посебни садови за вода и храна.
ima 4-5, sea se potesko se naviknuva na novi poso e postar............
4. Садовите за храна и вода, играчките и ѕидовите на кафезот секој ден поминувај ги со крпа потопена во топла вода.
toa go nema.........
5. Миј ги садовите за храна и вода 2 пати на ден.
toa ide na 4 dena kaj mene............
6. Темелно чисти го кафезот еднаш во 3 месеци.
e toa ide ednas nedelno ..........
Нега и исхрана за папагалчето:
1. Миј го барем еднаш во неделата со вода. Исуши го со крпа.
ova so susenjevo bas i ne ide....nema sansi da go fatis a pritoa da ne mu naneses traumi..........
2. Потсечи му ги ноктите кога ќе му пораснат.
i ova isto ko ona pogore......
3. Од време на време храни го и со овошје и зеленчук.
sekoj den ide ova,morkov,krastavica,tikva,jabolko,marula,zelka, a isto taka obozava da jade leb,a i sirenje, cokoldado obozava a mu imam davano i vosok ,i toa go jadese.........
4. Давај му свежа вода секој ден.
ova ide na 3 dena........
На што треба плус да обрнете внимание:
1. Кафезот треба да биде лесен за чистење
lesen e........
2. Чувај го кафезот каде што температурата е стабилна, бидејќи папагалчињата се осетливи на менување на температурата.
go cuvam stalno na isto mesto,ne se zali,top mu e....nema nikakvi znaci na vlosena zdravstvena sostojba..........
3. Подобро е ветеринар да му ги скрати ноктите.
ne go vadam od doma a ne veruvam deka ima veterinar so seta po kukji za na papagalcinja da im sece nokti.........
4. Чоколадо, кафе, авокадо, алкохол и грав треба да се избегнуваат
i rakija ima probano ....:smir:
5. Папагалчето може да се разболи ако не го извадите еднаш дневно од кафезот. Знаци дека е болно се: намален апетит, намалување на тежината и потешкитии во дишењето.
seta stalno po tavanot na kafezot,sea poretko leta ama ima kondicija.......
6. Не употребувај сапун или други слични хемикалии при чистење на кафезот, но доколку тоа е неопходно, ТЕМЕЛНО измиј го кафезот.
ova tacno,samo so voda.........
7. Папагалчето никако да не е во допир со дим од цигари.
e ova ne bas......se pusi ko u vremeto na osman-beg ama nisto ne mu e....
8. Доколку имате дрвена прачка, не ја мокрете, бидејќи тоа овозможува создавање на бактерии.
Слично, само треба поголем кафез за нимфите.Може ли некој да ми каже каква е разликата во чување и припитомување на тигрици и они поголемите нимфи![]()