Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
јас имав едно бесно папагалче розе колинс,и тоа мрдаше многу со главата,и тоа неконтролирано ама од нервоза.кога сакаше да излези од кафез,прво почнуваше со црцорење,па после кога ќе увидеше дека нема ефект преминуваше на мрдање со главата во кругови и климање горе-долу ама како во транс.после некое време менуваше тактика и почнуваше да завива некако како да моли.да не го знае човел какво беше,жал да ти падни.мајка ми викаше деке `не е вред со умот` штом онака мрда со главата.

затоа заклучив дека ако вака мрда со главата,нешто бара а не му се дава,и прави така од нервоза.како е кај тебе треба подобро да објасниш.

Сунѓер-тигриците се познаваат према бојата на месниот дел кај носот над клунот.ако е во некоја нијанса на плава боја(виолетова,сина...) тогаш е машко,а ако бојата е црвена,розе,кафеафкаста-женско

јас имав едно бесно папагалче розе колинс,и тоа мрдаше многу со главата,и тоа неконтролирано ама од нервоза.кога сакаше да излези од кафез,прво почнуваше со црцорење,па после кога ќе увидеше дека нема ефект преминуваше на мрдање со главата во кругови и климање горе-долу ама како во транс.после некое време менуваше тактика и почнуваше да завива некако како да моли.да не го знае човел какво беше,жал да ти падни.мајка ми викаше деке `не е вред со умот` штом онака мрда со главата.

затоа заклучив дека ако вака мрда со главата,нешто бара а не му се дава,и прави така од нервоза.како е кај тебе треба подобро да објасниш.

Сунѓер-тигриците се познаваат према бојата на месниот дел кај носот над клунот.ако е во некоја нијанса на плава боја(виолетова,сина...) тогаш е машко,а ако бојата е црвена,розе,кафеафкаста-женско

па обично кога пее едното машкото папагалче, ваа почнува да праи така , не знам може да е од нервоза и исто така имам приметено праи така и кога ќе го пуштам да лета се си е нормално... или кога мрда со главата ке му се доближам и ке му подадам прст и почнува да ме каса и потоа престанува да праи така... можно е да е од досада/нервоза... и уште нешто... многу си ги заглавува ножињата, имам стаено перде на кафезот или како се вика тоа за ѓубре да не праат и на тоа се закачува.. некогаш ке слета кај мене на рамо и ќе се заглави па мора ја да го одглавувам... има малку подолги нокти од другово папагалче да не треба да се сечат??

Епа на ова му е бел... машко или женско?

Мартин-највероватно тоа папагалче што мрда со главата е прав `живец` и има голем темперамент,па тешко се смирува.Со таков папагал си н.........л.Колку и да му обраќаш пажња,пак нешто ќе му фали.За канџите вероватно е доста нестрпливо,и се заплекува од брзоплетост во движењата.Нема проблем малку да му ги кратиш,ама нема да се реши проблемот.брзо им растат ноктите.Јас на еден папагал редовно му го кратев клунот по 1-2 мм,и после тоа кога ќе видеше грицкалка го фаќаше ужас,како да видел чудовиште.

Сунѓер-белата боја мора да има мала нијанса,мора малку да оди иликон розе или кон бледосина.Но највероватно е женско

Нема шанси јас да му ги кратам ноктите... и да сакам не можам да го фатам :D ,а за тоа дека е прав живец и дека има голем темперамент у право си ... кога ќе ја фанат тие улавите цело време го тепа машкото,иначе сакам да им ставам куќарка за да ги спарам, па не знам дали се доволно возрасни... Женката ја имам 1 ипол година а машкото 1 година. Ги чувам во кафез 50x45x40.
--- надополнето: 16 септември 2013 во 17:48 ---
Епа на ова му е бел... машко или женско?

Па чим е бел 100% е женско! :pipi:

ќе си имаш ноќна мора од папагал,и тоа е тоа.а ако се приврзи кон тебе,уште потешко...:pos:над година се веќе добро израстени папагалите,но немам искуство од вадење на пилиња од јајца

Леј прееска мој Чаци(женско е знам : ))) се претфорија у ѕвер
Тоес, имаше јајценце у кафез : ) Чаци е постао мама
Нинфа луда сс јамакнаску фризуру, обожаа раку да си пине пред да рокне било што од астал а у кафез е на просо
Ја га примети дека му се кеца и цифка чудно некад : ) другар вика намести му вибраторче мало у кафезче : )))
И у недељу стоеше чудно у кафез доле и ќутеше, што ретко се дешаа, увек е луд и фршти од летење,знам женско е Ч )))
Него што да му прау ск , како да се спријатељимо па и да му даду на знање дека не му га зиам јајце : ) сака да ме апе
Што да прау сс јајце, да му најду нинфу мушку ке се кецнеф ли
??? а јаје ко јаје празно е знам

Леј прееска мој Чаци(женско е знам : ))) се претфорија у ѕвер
Тоес, имаше јајценце у кафез : ) Чаци е постао мама
Нинфа луда сс јамакнаску фризуру, обожаа раку да си пине пред да рокне било што од астал а у кафез е на просо
Ја га примети дека му се кеца и цифка чудно некад : ) другар вика намести му вибраторче мало у кафезче : )))
И у недељу стоеше чудно у кафез доле и ќутеше, што ретко се дешаа, увек е луд и фршти од летење,знам женско е Ч )))
Него што да му прау ск , како да се спријатељимо па и да му даду на знање дека не му га зиам јајце : ) сака да ме апе
Што да прау сс јајце, да му најду нинфу мушку ке се кецнеф ли
??? а јаје ко јаје празно е знам

одма вади го јајцето само џабе ке го лежи папагалчето ке ти ослабне...изгаси ја ламбата и во темница полека извади го јајцето за да не се уплаши пилето.

Zdravo sakam da prasam Dali nekoj ima za prodavanje ili znae nekoj koj prodava racno hraneti mladi nimfi ili pak mladi pitomi nimfi I koja e cenata jas imam Edna doma AMA diva e nemozam da ja pripitomam uste koga ja kupiv bese diva koj znae kako bila tretirana tamu.

Zdravo sakam da prasam Dali nekoj ima za prodavanje ili znae nekoj koj prodava racno hraneti mladi nimfi ili pak mladi pitomi nimfi I koja e cenata jas imam Edna doma AMA diva e nemozam da ja pripitomam uste koga ja kupiv bese diva koj znae kako bila tretirana tamu.

Ако и земеш уште една нимфа можно е да се мразат и да почнат да се кубат/тепаат. Не ти препорачувам да земеш уште еден папагал, пробај биди упорен и спријатели се со твојата нимфа. Можеби ќе треба малце подолго време, ама ќе се исплати на крај.

Ако и земеш уште една нимфа можно е да се мразат и да почнат да се кубат/тепаат. Не ти препорачувам да земеш уште еден папагал, пробај биди упорен и спријатели се со твојата нимфа. Можеби ќе треба малце подолго време, ама ќе се исплати на крај.

tesko deka ke se sprijatelime go cuvam veke tri godini i kako uste ne probav da go pripitomam i nisto pak sakam da zemam uste edna i da gi cuvam vo posebni kavezi vo razlicni sobi. Ako znajs nekoj da ima ili ti imas pisi mi.

имам две тигрици ги чувам заедно веќе 1 година и вчера им ставив куќарка за парење и не сака да влегува женката..некој совет ако може.. дали треба некоја посебна исхрана да им давам или ???

Сега додека сум овде на комјутер, некое пиле ми пееше на тераса, но по малку време ми долета шарено папагалче право во соба, потоа ја затворив вратата и сега е тука, де лета де си шета или стои некаде и нон стоп пее.
Еве и на глава ми застана ама се исплашив и избега. Еве внукава го игра сега.
Што понатаму - помош.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom