Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Ние имаме проблем последниве недели, чувам тигрица година и некој месец, почна да го јаде весникот доле, и го тргнав, сега приметувам деновиве го јаде тоа како перденце што е за околу кафез да не се расфрла, и давам витамини за јадење редовно, што може да и фали?

сите тигрици се такви, живчани птици демолираат се пред себе, но ако е женка тогаш можно е да е пред циклус па ја пука криза. пробај стави и креда види дали ќе ја јаде, а ако јаде значи внесува калциум и се спрема за несење на јајца.

сите тигрици се такви, живчани птици демолираат се пред себе, но ако е женка тогаш можно е да е пред циклус па ја пука криза. пробај стави и креда види дали ќе ја јаде, а ако јаде значи внесува калциум и се спрема за несење на јајца.

Има креда ја јаде да, инаку не и штети ова со весникот и пердето?

Има креда ја јаде да, инаку не и штети ова со весникот и пердето?

не, имам тигрица женка пред несења на јајца е крш , и менувам подлога лист а4 , за 5 саата целиот лист е иситнен како јуфки :D

луѓее си купив нимфи и во продавницата ми кажаа дека се машко и женско. Сеа ке може ли да ми кажете кое е машкото а кое е женското ставив слики па ве молам кој знае нека ми каже :pipi:
100_3720-jpg.50281
100_3723-jpg.50282
100_3733-jpg.50283
100_3720-jpg.50281
100_3723-jpg.50282
100_3733-jpg.50283
100_3737-jpg.50284
како шо гледате прашав за пилињава уште лани мислејќи дека имам и машко и женско ама годинава ги ставивме во друг кафез за да се парат. трети пат по ред имаме јајца а немаме ниту едно пиле досега. дали се многу мали или па и двете се женски? :)

Здраво јас имам папагал тигрица(машко)...некојпат кога ке се доближам до папагалот тој почнува да миже и го отвара клунот...како да неможе да дише се прашувам до што може да е така го чувам година време ....

си купив козица папагал ,машко па како да го крстам?

и ако може нешто повеке за козиците...

Благодарам однапред
--- надополнето: 17 август 2013 во 19:40 ---
дали некој знае колку им е животен век на козиците?

OMFG се чудам како не сум се пофалил.Дедо ми во Берово фатил нимфа папагал,па преку брат ми го депортираше овде во Ск.Сега имам и нимфа и певајучи папагај.Главата ми е тапан.Ама нешто,нимфата ми е чудна.Лета како дезориентирана,и не виси на гранките туку долу седи на дното и одмара.Не е стара да речеш,добар папагал е,ама многу каса кога му доближиш рака.Чат пат потсвирнува некоја си негова мелодија.Не знам дали е машко или женско,ама веќе ја имам 5 дена.

како шо гледате прашав за пилињава уште лани мислејќи дека имам и машко и женско ама годинава ги ставивме во друг кафез за да се парат. трети пат по ред имаме јајца а немаме ниту едно пиле досега. дали се многу мали или па и двете се женски? :)
Не си видел кое го има снесено јајцето?

вчера под неразјаснети околности ми умре папагалчето . беше во фаза на несење јајца но разликата овој пат беше што јајцата беа /14 поголеми од предходните. не бев дома бев на викенд и кога се вратив што да видам, крвови .. од носето и устата му течело крв .. дали мозочен удар или срцев удар, најверојатно не можело да го снесе следното јајце. На некој ќе му биде смешно но стрес е да чуваш животинче дома поготово кога истото ќе се приврзе за тебе !!! rip пријателче :( !!!
fp4hsk.jpg

Сивото е женско :)

папагалите нејадат-кисело,луто,газирано..друго све јадат што јадиме и ние.избегнувај да ти јади од месото кое го имаш на маса затебе-од месо стануваат агресивни.друго све што јадиш давај му нека си јади.основна храна нормално е за папагали-комбинација на разни семки.

обожаваат да пијат природни домашни сокови-од капинка,вишна,оревите им се омилено јадење

После месец ипол еве да се пофалим дека знае когај се јаде и пишти да му се отвори вратата од кафез по што слетуа над кујна или на трпезариска маса за да не посматра дур јадемо. Малце е нетрпелив, ка му се лета он ќе лета освен ако не е у кафез и туека сеа за сеа нема чаре.
Шо е до јадењето - јаде све живо и диво. Месо не пробуа, се трга настрана, обично гризе зелена салата или краставица ако има на маса, ако не никому ништо. Љуби семке од пипер, ама преферира од љута пиперка што стварно ме изненади. Јаде просо и сончоглед ( преферира нељупен, па ќе го префрлим само на нељупен кј и да е ) непечен и идиотот едно време ги криеше под новината па се научи ка престанав да му даам и мораше да ги јаде тија.... Ќе го биде...

Видов и едно прашање со нимфе две која е мушка која е женска. Нимфата што појќе ( временски ) пее е мушка ( барем таке е по некое непишано правило ). Ако имаа јајца можеш да видиш ка ќе ги лежат, ако не заприметиш и тогај ако има пилиња види кој ќе им ги скубе пердувите околу глава дур са малии. Тоа е обично таткото :D

Имам два папагали тигрици и машко и женско се, имам нешто проблем со женката веќе2 месеци клима со главчето обично ќива па потоа клима а некогаш и без да ќива само клима со главата... отидов на ветеринар и ми рече дека демек синусите и биле воспалени,ми даде како капки едни за во вода, ги ставав и пак ништо нема никаков ефект ! ве молам помогнете!

никако на промаја.тигриците живеат во австралија,што значи сува и многу топла клима.создади му таква.вади го на сонце,ама со покрив од дирекно изложување,мора да се стопли папагалот.

дане имаш случајно клима во собата каде е папагалот или на терасата дане дува ветер

никако на промаја.тигриците живеат во австралија,што значи сува и многу топла клима.создади му таква.вади го на сонце,ама со покрив од дирекно изложување,мора да се стопли папагалот.

дане имаш случајно клима во собата каде е папагалот или на терасата дане дува ветер

на промаја никогаш ги немам оставено, немам клима у соба кај што ги чувам, а ги изнесувам надвор секој ден по 3-4 саати, се разбира кога е топло,иначе се си е нормално кај папагалчево, има нормална столица, си пее, си игра само пто клима со главчето... за тоа не знам што да правам :(
--- надополнето: 14 септември 2013 во 19:35 ---
OMFG се чудам како не сум се пофалил.Дедо ми во Берово фатил нимфа папагал,па преку брат ми го депортираше овде во Ск.Сега имам и нимфа и певајучи папагај.Главата ми е тапан.Ама нешто,нимфата ми е чудна.Лета како дезориентирана,и не виси на гранките туку долу седи на дното и одмара.Не е стара да речеш,добар папагал е,ама многу каса кога му доближиш рака.Чат пат потсвирнува некоја си негова мелодија.Не знам дали е машко или женско,ама веќе ја имам 5 дена.

Па сигурно се плаши папагалчето, остави го ќе се навикне зборувај му почесто,пробувај да му даваш храна од рака.. и со тек на време ке се навикне

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom