Папагали (општи дискусии)

• Креатор на темата Креатор на темата mRnO
  • Време на започнување Време на започнување
Видете имам младо папагалче тигрица земено од пред неполн месец. Премногу е живо и сака да си игра. Денеска сабајлево почна изметот да му станува течен, постојано да добива нагон за повраќање, целото се подуло, спие и не е како порано.

Што може да му е? Што да правам?

Мојов од кога е земен секој Октомври/Ноември е болен. Де киселини има, де повраќа, де не е расположен...итн. Климаксот го фаќа :icon_lol: . Ама му поминува во рок од 2-3 дена. Најдобро е утре да појдеш до најблискиот пет-шоп, тие ќе ти кажат што да правиш со папагалот.

Имам два папагали машко и женско ги чував заедно една година постојано се задеваат, а во последно време женсково цело време го тепа машкото кај оди машкото таму и тоа дури не му дава ни да јаде... сега женското го преместив во друг кафез. Може ли да им биде нешто поради шо се разделени?

Здраво ..мојот папагал е тигрица....од вчера ништо не јаде.....ајде му дадов морков.....почна да јаде и го поврати....рипа со главата ... ...како да му застанало во грлото нешто....просо нејке да јаде ич..кога го доближам кутивчето....почнува да се тресе...му дадов чај од нане наместо вода.....внатре во собата ми е околе 18 до 20 степени незнам дали е ладно тоа ,надовор не го изнасам бидејки залади .......ајде ако знаете нешто што да му дадам друго.....бидејки несакам да ми умре... :(КАКО НЕНОРМАЛЕН ЛУПА СО КЛУНОТ ПО ОГЛЕДАЛОТО..........

Имам два папагали машко и женско ги чував заедно една година постојано се задеваат, а во последно време женсково цело време го тепа машкото кај оди машкото таму и тоа дури не му дава ни да јаде... сега женското го преместив во друг кафез. Може ли да им биде нешто поради шо се разделени?

Е што очекуваш дека ќе им биде...? Убаво си направил, сега можат на мира да го проживеат животот :LOL:

Здраво ..мојот папагал е тигрица....од вчера ништо не јаде.....ајде му дадов морков.....почна да јаде и го поврати....рипа со главата ... ...како да му застанало во грлото нешто....просо нејке да јаде ич..кога го доближам кутивчето....почнува да се тресе...му дадов чај од нане наместо вода.....внатре во собата ми е околе 18 до 20 степени незнам дали е ладно тоа ,надовор не го изнасам бидејки залади .......ајде ако знаете нешто што да му дадам друго.....бидејки несакам да ми умре... :(

Мојов од кога е земен секој Октомври/Ноември е болен. Де киселини има, де повраќа, де не е расположен...итн. Климаксот го фаќа :icon_lol: . Ама му поминува во рок од 2-3 дена. Најдобро е утре да појдеш до најблискиот пет-шоп, тие ќе ти кажат што да правиш со папагалот.

Пиши како ќе му биде денес или утре

да но кај нас нема пет шоп ,а ако го однесам на ветеринар ке се смејат и мојте родители пошто не му се замарат и таму ако отидам ..ИЛИ ДА ГО ОСТАВАМ ВАКА ЕВЕ 2 ДЕН КАКО Е ВАКА .......ВРАТИЧКАТА МУ Е ОТВОРЕНА И СЕА ИЗЛЕЗЕ ......СТОИ НА ЕДЕН РЕГАЛ И ИМА ЗАВЕСА И ПОЧНУВА ДА ЈА ГРИЗЕ МОЖНО ЛИ Е ДА Е ДО ТОА....ПОЗЗ
--- надополнето: 20 октомври 2013 во 13:00 ---
А ТАА ТЕМПЕРАТУРА СЛУЧАЈНО ДА НЕ Е ЛАДНА ОД 15 -20 СТЕПЕНИ...?

да но кај нас нема пет шоп ,а ако го однесам на ветеринар ке се смејат и мојте родители пошто не му се замарат и таму ако отидам ..ИЛИ ДА ГО ОСТАВАМ ВАКА ЕВЕ 2 ДЕН КАКО Е ВАКА .......ВРАТИЧКАТА МУ Е ОТВОРЕНА И СЕА ИЗЛЕЗЕ ......СТОИ НА ЕДЕН РЕГАЛ И ИМА ЗАВЕСА И ПОЧНУВА ДА ЈА ГРИЗЕ МОЖНО ЛИ Е ДА Е ДО ТОА....ПОЗЗ
--- надополнето: 20 октомври 2013 во 13:00 ---
А ТАА ТЕМПЕРАТУРА СЛУЧАЈНО ДА НЕ Е ЛАДНА ОД 15 -20 СТЕПЕНИ...?

Како тоа немаш во близина пет-шоп?o_O Па од кај си го земала папагалот?

Инаку, би требало да му помине, обично ова време папагалите се разболуваат, тоа се должи од промената на времето.Многу се нежни кога станува збор за климатски промени :icon_mrgr:. Ако има некој постручен од мене, што знае некој лек нека пиши. И гледај загреј ја собата, да биде одприлика 23 до 25 степени

Како тоа немаш во близина пет-шоп?o_O Па од кај си го земала папагалот?

Инаку, би требало да му помине, обично ова време папагалите се разболуваат, тоа се должи од промената на времето.Многу се нежни кога станува збор за климатски промени :icon_mrgr:. Ако има некој постручен од мене, што знае некој лек нека пиши. И гледај загреј ја собата, да биде одприлика 23 до 25 степени

ЧУДНО НО НЕМА ПЕТ...ШОП МАЛ ГРАД СМЕ А ПАПАГАЛОТ Е ЗЕМЕТ ОД ДРУГ ГРАД :D собата дента е толку 20 -25 но ноќта собата олади....спадне под 20 ....бидејки се греам на панелка ... :( незнам дали е тоа во ред и се му ја мислам за температурата... :(

Е што очекуваш дека ќе им биде...? Убаво си направил, сега можат на мира да го проживеат животот :LOL:

Пиши како ќе му биде денес или утре

и да не ги ставам веќе заедно? :(
--- надополнето: 20 октомври 2013 во 18:50 ---
ЧУДНО НО НЕМА ПЕТ...ШОП МАЛ ГРАД СМЕ А ПАПАГАЛОТ Е ЗЕМЕТ ОД ДРУГ ГРАД :D собата дента е толку 20 -25 но ноќта собата олади....спадне под 20 ....бидејки се греам на панелка ... :( незнам дали е тоа во ред и се му ја мислам за температурата... :(

Пробај да му дадеш барско семе тоа му дава енергија и го опоравува... кај мене исто беше и се подобри, а температурата му е таман.. Тигриците живеат на температура 18-20 степени. Само промаја им штети ...

и да не ги ставам веќе заедно? :(
--- надополнето: 20 октомври 2013 во 18:50 ---

Пробај да му дадеш барско семе тоа му дава енергија и го опоравува... кај мене исто беше и се подобри, а температурата му е таман.. Тигриците живеат на температура 18-20 степени. Само промаја им штети ...
Да ке се потрудам да најдам ...значи за температура да не му ја мислам оти мн се нервирам :( ..btw фала..позз

Имам зелен папагал, го земав пред една недела. Еднаш, двапати сум му ја оставил вратата од кафезот отворена и излегува од него но не сака да се врати, ни да ми стои на рака надвор од кафезот. Прашањето ми е после колку време би требало да може да го пуштам и да ми стои на рака, рамо?

Здраво, имам папагалче тигрица- машко... Го зедов пред 4 месеци, се е ок, почна да се дружи со нас, кај сите доаѓа на глава, на рака... е сега има една маана- многу каса. Читав на форумот да го карам кога прави така ама уште повеќе каса, инает го фаќа... исто имам читано ако каса само да го избркам без да викам по него, ама ни тоа не помага... знае ли некој како да го одвикнам од ова? Многу ми е жал кога доаѓа на рака, на рамо, на глава а морам да го избркам поради тоа што многу јако гризе.

Здраво, имам папагалче тигрица- машко... Го зедов пред 4 месеци, се е ок, почна да се дружи со нас, кај сите доаѓа на глава, на рака... е сега има една маана- многу каса. Читав на форумот да го карам кога прави така ама уште повеќе каса, инает го фаќа... исто имам читано ако каса само да го избркам без да викам по него, ама ни тоа не помага... знае ли некој како да го одвикнам од ова? Многу ми е жал кога доаѓа на рака, на рамо, на глава а морам да го избркам поради тоа што многу јако гризе.

Мојот кога ме касаше, знаев да го поудрам со прстот... се разбира не да го отепаш на место, но колку да свати дека нема да му дозволам да прави што сака со мене, тоа го сваќа како еден вид на закана од мене. Порано на пример, ми го гризеше увото додека ми беше на рамо, сега ми го лиже (демек се извинува на некој начин) :icon_mrgr:

Порано на пример, ми го гризеше увото додека ми беше на рамо, сега ми го лиже (демек се извинува на некој начин) :icon_mrgr:

хахахаххахахахахах :pos:

Иначе имам нимфа (машко) стара околу 2 години и сакам да ми доаѓа на рака ама бега од мене :(
Не е дива, но не е ни питома. Кога му давам било што од рака јаде, ама ако му пружам прст сака да ме касне...
А кога спие и опашот му е излезен од решетките го пипкам и не бега ама ми отвара уста...некогаш му го бацувам опавчето коа спие и не бега хехехе :love:

Моево па 5-6 месеци го чувам го чувам во кафез 90 со 60 цм. и никогаш не искача сам надвор.
На стапче се качува и го изнесувам надвор,на прст многу ретко.
а кога е гладен и кога му давам со рака храна си јаде без гајле ама коа ќе се најаде ќе разгледа наоколу и пак влегува :icon_mrgr:

Мојот кога ме касаше, знаев да го поудрам со прстот... се разбира не да го отепаш на место, но колку да свати дека нема да му дозволам да прави што сака со мене, тоа го сваќа како еден вид на закана од мене. Порано на пример, ми го гризеше увото додека ми беше на рамо, сега ми го лиже (демек се извинува на некој начин) :icon_mrgr:

моето не остава да го фаќам со рака... сака само тоа да се задева :D самото иди секаде а јас со прст ако го допрам лудило го фаќа... понекогаш кога каса, го фаќам за опаш и крешти :D не знам... можеби му е сеуше рано и уште не е скроз опуштено па затоа каса, со тоа се тешам, дека ќе му помине :D

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom