A
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Забелешка: This feature may not be available in some browsers.
Елитно ова елитно она..Гужва и нервози за Охриѓани секое лето. али то е, ако сакате да живеете од туризам така е.
Вие самите си го усравте градот. Самите го промовирате тој чергарски туризам со децении.
Секоја шуша издава соби и така натаму.
Значи, сум зборел тука миљарда пати - Охрид е позначајно и поексклузивно место од грчкине или било кои други плажи у околина. Такво езеро со толку историја, ендемика, посебности милион на секој ебан план... Не е никаква лага ако се каже - единствено во свет.
Тоа требаше да се напраи, да се среди како што заслужува. Да биде елитно место со солидна инфраструктура, кое ќе прима одреден број на туристи со длабоки џепови, а не центар на чергарскиот туризам, со никакво планско градење, тезги, шупи и гаражи со легла, игнорантност кон еколошката компонента...
Али тоа колку е вина на власта, толку е и вина на Охриѓани. Тоа е децениски стваран проблем, кој на овој начин (кој јас го сонувам погоре) веќе не може никогаш да резолвира.
А сега, пошто така го напраивте, расправајте се со сите видови на утепани фаци од цела земја.
Ја лично, у Охрид идам само у септември и само на ривиера, на потег од Биљанини до Св. Наум.
Јас зборам за децениска стратегија, со планска инфраструктура, строги стандарди, туристичко долгорочно планирање...И елитни туристи.. Побарувачката си ја прајт понудата, не сме од Марс паднати.
Автоматски споено мислење:
Елитно ова елитно она..Знајш дека живејш во Македонија така?
Се сложвам со све шо си напишал. И кој тоа ние сакаме? Главните хотели во Охрид се сопственици на wanna be тајкуни од цела Македонија. Do you get the point?Јас зборам за децениска стратегија, со планска инфраструктура, строги стандарди, туристичко долгорочно планирање...
Нешто што единствено може и треба да парира на уникатностите на Охрид.
Нешто што е одамна пропуштено да се почне.
Нешто за кое сега е доцна.
Македонските туристи од средните и пониските социјални слоеви, ќе можеа да идат во Дојран и на Преспанско.
Но, вие сакате сите хотелиери да бидете со кревет у гаража. Да имате тезги на пат кај што се поминува, а ако имате локал, да биде со милион маси на десет квадрати и тн.
па реков погоре во претходниот постСе сложвам со све шо си напишал. И кој тоа ние сакаме? Главните хотели во Охрид се сопственици на wanna be тајкуни од цела Македонија. Do you get the point?
Како тоа обичниот охриѓанец би можел да влијајт на одлуката на владата да му обозможит на Лаки или некој друг хотел да не го градит на то место?па реков погоре во претходниот пост
Ова е вина на власта (оваа и сите други, уназад едно 40 години, можда и више), но и ваша.
И ти и Охриѓани треба малку да одзумирате.@Avenger99 па еве за почеток, домаќините нека не прават цигански работи
Вили на Букинг кажуваат дека располагаат со бесплатен паркинг, а кутрите немаат ни 1 квадрат за точаци, а не па за коли
За цена во однос на квалитет да не правиме муабет. Некој да ги гледа цените, ќе мисли дека кувари од Италија ги прават јадењата, а не рандом дечки од Македонијава. (На странците им е евтино, па нема да се бунат и да им увалите нешто безвезе за 500ки)
Може странци имаат позитивни искуства, ама и кон нив подруго се понашате, сепак се побогати од просечниот Македонец. Тој македонец што има парички поише, не се ни замара за Охрид
Елитни да биле гостите (Па тие ако имаат вишак пари, сигурно ќе се потепаат да дојдат во Македонија, а поготово во Охрид. Елитен гостин не е пензионер од Холандија (со по 2-3000 евра пензија)![]()
Човек, најсериозно, абер си немаш од туризам и на кој начин функционират.@Avenger99 па еве за почеток, домаќините нека не прават цигански работи
Вили на Букинг кажуваат дека располагаат со бесплатен паркинг, а кутрите немаат ни 1 квадрат за точаци, а не па за коли
За цена во однос на квалитет да не правиме муабет. Некој да ги гледа цените, ќе мисли дека кувари од Италија ги прават јадењата, а не рандом дечки од Македонијава. (На странците им е евтино, па нема да се бунат и да им увалите нешто безвезе за 500ки)
Може странци имаат позитивни искуства, ама и кон нив подруго се понашате, сепак се побогати од просечниот Македонец. Тој македонец што има парички поише, не се ни замара за Охрид
Елитни да биле гостите (Па тие ако имаат вишак пари, сигурно ќе се потепаат да дојдат во Македонија, а поготово во Охрид. Елитен гостин не е пензионер од Холандија (со по 2-3000 евра пензија)![]()
Лол провери по европа да видиш дали некаде полнат телефони по ресторани за ич пари освен по јавни штекери( автобуски, аеродроми итн..)
1. Ако ти треба тој штекер нема да го даваш.Зато шо можит тој штекер му требит за нешто друго? Газдата платил за некој тука струја да донесит за ти бесплатно да си го полниш телефонот? Пред да излезиш од апартманот/хотелот наполни си го телефонот или ако трошиш доста батерија носи си банка. Еве постојт можност и да си платиш да си го наполниш, стварно неможам да ве разберам.
Од другари што имам слушнато во последни 5 годиниНема споделено никој фискална на темава од некој ресторан да ја разгориме дискусијата![]()
Таквите ко тебе се небитни за туризмот ако тебе некаде не ти наплатиле за услуга што можат не значит дека не требит.1. Ако ти треба тој штекер нема да го даваш.
Ова ти е катастрофа „бизнис“ модел ала ориѓанец. Иди прашај во било кој локал во струга и види колку пари ќе ти побараат за полнење на телефон. Срамота е.
Телефон имам полнето во Бугарија, Грција и Црна Гора.
Во бугарија во кафич им го остаив телефонот и бев може едно 1 саат во базен, кога искочив си го земав од пуњач. Ниту цент не ми побараа,а да, и кафето им беше 4-5 лева. А внатре местото ганц ново цело и со црн мермерен базен ОГРОМЕН. 10 лева 2 кафиња и пунење на телефон.
Во Црна Гора (будва) во ресторан над само море им го дадов телефонот 1 саат седеше кај нив, цените пристојни, ниту цент не ми побараа за полнење на телефонот. (бев транзит, немав како и каде да го наполнам а павер бенкот ми рикна.)
Во Грција (Амуљани) од 6 дена, седење по цел ден на плажа може едно 4-5 пати им го давав телефонот, НИТУ ЗБОР ДА КАЖАТ ГРЦИТЕ. Дури беа УЛТРА УСЛУЖЛИВИ. Пошто плажата е со камп и вецињата се за кампот само им кажуваш дека ти се иде до тоалет ти даваат картица за да можеш да си отидеш. Со 1 Кафе те оставаат и цел ден да седиш ама јебига, срам ќе ти е со 2.5 евра еспресо да седиш цел ден на ЧИСТА песочна плажа и топло тиркизно МОРЕ .
Епа сеа кога Грк, Бугар и Црногорец може да ме испоштува и да ми заврши работа да ми наполни телефон, без ништо да ми каже,без цент да ми побара, ти кажи ми кај кого е грешката.
И да во право си, негов штекер е, негова струја. Ама циганчење е брате циганчење.
Е затоа бе сите си идеме до грЧка, Бугарија или Албанија. Малце подалеку, минимално поскапо ама барем услугата си е на место и се чуствуваш како човек.
Од другари што имам слушнато во последни 5 години
- Леб во продавница пред него охриѓанец го зима за 20, на другаров му вика 30. И го остаил на маса и си отишол.
- Коцка мраз - 5 денари.
- Јагленче за Наргиле 15 денари (ова е најново).