Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Цените се исти и за мене и за тебе и за Трајче од Липково......
Ко ќе влезиш во ресторан во Охрид те прашвет дали си Скопјанец па да ти наплатат повеќе ?

Тоа ќе ти се деси и во Скопје,Рим, Барселона, Лондон...........и јас не сум турист овде а ми се дешават.
Па не те прашуваат дали си Скопјанец него те препознаваат по зборењето, абе незнам што се правиш ко демек не ми веруваш :) На многумина што ги познавам им имаат наплатено така

У Охрид идам 3 години по ред и вакво понашање на одредени Охриѓани приметив само оваа година...значи или ви се дигна многу носот од толку многу Холанѓани(еден постар охриѓанец ми кажа дека најверојатно е до ова)со многу кеш во нив или пак си терате некој свој инает за да докажете дека несте задоволни од нас Македонците како туристи:)

Ево ко Охриѓанец и јас да се искажам. Во врска со туристите, нашите туристи - мислам на Македонците се поголеми трошачи од Холанѓаниве и то го тврдам. Убедливо најголеми трошачи се Србиве.
Друго во врска со цените во Охрид гарантирам дека нема двоен аршин за домашни и туристи зш јас по овие цени живеам и плаќам цела година, а вие се буните за 10 дена само. Двојни сметки мојш да најш по другиве места ко на пример Трпејца, Калишта, Радожда.
На пример во Вевчани имет едно мени за Вевчанци, друго за останатите. За другиве градој незнам, ама Охрид и во шпиц сезона е поефтин од Скопје - мислам на јадење во глобала (не во елитни ресторани), кафичи, клубови.
Така да сепак е туристичко место, неможи да има цени ко Делчево...
Па кирија за едно мало дуќанче во чаршија е око 1000 евра. Друго то шо го споредвите Охрид со Грција- Ханиоти ,Пефкохори и останати ненаселени места не држи вода. То ти е исто ко да речиш одам Охрид на одмор а се смествиш Преспа - Отешево, Крани негде кај шо живо пиле непејт. Ојте на Закинтос да ве видам дал ке помините без 1000-1500 евра за 7 дена, или Миконос.

Влез во Самуилова тврдина - 20 денари за Македонци, 30 денари за странци.

Кревет во приватно сместување - 300 денари за Македонци, 600 денари за Срби.

Тој на врата од тврдината ме избрука за 10 денари пред некоја година, па или за сите нека биде влез 20 или нека биде 30 денари. Околу ценовниците по кафичите и рестораните, многу подобра опција е печатење на нови ценовници, отколку лепење на стикерчиња врз цените - Кока Кола - 50 денари, па врз неа 90 денари.

Градот како град си е убав, од Скопје е 5 пати почист и посреден, но треба уште мнооооогу за да се достигне основното ниво на туристичка култура. Најпрво треба од корен да се исече турбофолк манијата што го зафати градот, 90% од местата и концертите се од таков калибар, селско-јебозовно-апатичен! Си имаме ние прекрасен староградски мелос, па многу е подобро тој да се форсира отколку Секи, Лукаси и Цеци во секој кафич...

Влез во Самуилова тврдина - 20 денари за Македонци, 30 денари за странци.

Кревет во приватно сместување - 300 денари за Македонци, 600 денари за Срби.

Тој на врата од тврдината ме избрука за 10 денари пред некоја година, па или за сите нека биде влез 20 или нека биде 30 денари. Околу ценовниците по кафичите и рестораните, многу подобра опција е печатење на нови ценовници, отколку лепење на стикерчиња врз цените - Кока Кола - 50 денари, па врз неа 90 денари.

Градот како град си е убав, од Скопје е 5 пати почист и посреден, но треба уште мнооооогу за да се достигне основното ниво на туристичка култура. Најпрво треба од корен да се исече турбофолк манијата што го зафати градот, 90% од местата и концертите се од таков калибар, селско-јебозовно-апатичен! Си имаме ние прекрасен староградски мелос, па многу е подобро тој да се форсира отколку Секи, Лукаси и Цеци во секој кафич...

Извини дечко, ама Кока Кола во ресторан 50 денари никоаш не коштала, значи никоаш. Имат кафичи ( на пр. Куба, Аквариус ), шо лето-зима имет иста цена. Имат и кафичи шо ќе зголемет цена за 10 денари ( ваууу, ако земаш секоја вечер пиво и го плаќаш 90 место 80, рачунај така цела недела, си заштедил цели 70 денари!!!!! ) Се согласувам со тебе дека дебилно е лепењето стикери врз цените, и мене ме нервират. Напрај едно мени за лето, едно за зима и готово.
Факт е дека Охрид прави туристи немат. Холанѓаниве сеа нешто шо спасија сезона, иначе се друго е дечишта избркани од дома со 2000 денари в џеб и замисла дека шо сакет может да прает. Можда и ние не се разбираме од туризам, ама кажи ми ти како да наместиш апартман се убо среден, и да ти дојт некој и да искршит се внатре? Ние имавме ситуација пред 2 години, комшии наши издадоја апартман така, се опијанија дечкиве, остај то шо внатре буквално се искршија, фатија од балкон со јајца да мавет по другиве куќи. Страмота. Не вредит веќе и да издаваш со вакви туристи, џабе парите ко цело лето само се нервираме.

иначе се друго е дечишта избркани од дома со 2000 денари в џеб и замисла дека шо сакет может да прает. .
Епа не му дозволувај на комшијата шупата дворот и ходникот да ги пуни со кревети по 300 денари! Тие ко ќе знаат дека нема смештај у Охрид за помалку од 10 евра, нема ни на доаѓаат.
Земите више еднаш елитизирајте го туризмот и сочувајте го езерото.
И да, сакам за тие 20+ евра од кревет дневно, хотелот да работи, не кујзнае како, туку барем нормално.

Ко ќе влезиш во ресторан во Охрид те прашвет дали си Скопјанец па да ти наплатат повеќе ?

Тоа ќе ти се деси и во Скопје,Рим, Барселона, Лондон...........и јас не сум турист овде а ми се дешават.

За ова си 200 % во право.И мене ми се деси баш вчера и то на место кај шо одам редовно.Остај то нарачвам едно на фискалната скроз друго нешто напишано.После ми носет сметка со пијачката шо ја зедов ама 20 ден.+.Ај викам следната тура ќе реагирам.Сл.тура беше друга келнерка и добив нормална сметка.Оди разбери се!

Извини дечко, ама Кока Кола во ресторан 50 денари никоаш не коштала, значи никоаш. Имат кафичи ( на пр. Куба, Аквариус ), шо лето-зима имет иста цена. Имат и кафичи шо ќе зголемет цена за 10 денари ( ваууу, ако земаш секоја вечер пиво и го плаќаш 90 место 80, рачунај така цела недела, си заштедил цели 70 денари!!!!! ) Се согласувам со тебе дека дебилно е лепењето стикери врз цените, и мене ме нервират. Напрај едно мени за лето, едно за зима и готово.
Факт е дека Охрид прави туристи немат. Холанѓаниве сеа нешто шо спасија сезона, иначе се друго е дечишта избркани од дома со 2000 денари в џеб и замисла дека шо сакет может да прает. Можда и ние не се разбираме од туризам, ама кажи ми ти како да наместиш апартман се убо среден, и да ти дојт некој и да искршит се внатре? Ние имавме ситуација пред 2 години, комшии наши издадоја апартман така, се опијанија дечкиве, остај то шо внатре буквално се искршија, фатија од балкон со јајца да мавет по другиве куќи. Страмота. Не вредит веќе и да издаваш со вакви туристи, џабе парите ко цело лето само се нервираме.

Девојко смири живци, поентата ми беше за лепењето, а не за цената, тие 50 денари онака ги пишав... Сепак, цените се со огромна разлика во лето и зима, било тоа да е за пиво, батерии или патлиџани. До лани србите, а оваа година холанѓаните, доколку не се сфати сериозно работата за некоја година нема ни да има потреба да се спасува сезоната од едноставна причина што ќе нема што да се спаси... 10 денари за влез во Самуилова не менуваат многу, но бедно е јас да платам 20 денари, а цела багра срби кои што беа со мене да плаќаат 30. Не е работата во парите, работата е во третирање на сите луѓе подеднакво. И оној со скинати алишта кој едвај плаќа 300 денари за кревет треба да се третира исто како и оној од Холандија или Шведска, тука лежи проблемот. Македончето странецот го гледа како шанса за веднаш да си ја реши својата егзистенција, а тоа не треба да биде така. Цените за кревет се превисоки, за истите пари човек може да најде сместување во Албанија, Бугарија и Црна Гора на море. Е сега, во вакви ситуации не мора да се каже она легендарното охридско "Ако не ви се свиѓа не идајте", туку да се запне со работа и да се биде поконкурентен бидејќи цените за летување насекаде околу нас се прилично намалени, а Охрид си остана ист без притоа да понуди нешто ново...

За тоа дека има секакви гости точно е, но тоа може да се реши со пријавување во полиција, барање однапред да се плати одредена сума пари итн.

За да не речеш дека сум искомплексиран скопјанец, ќе ти кажам дека неколку месеци годишно ги поминувам во Охрид, па многу добро сум запознаен со тоа како одат работите... (y)

Прашај го крофнарот шо продава крофни на плажа .... за мкд 30 за срби 50 за странци 6-70 ...
:D

Иначе ....Мн. јасно дека има фаци од Скопје шо се распрдуваат (повеќето не се ни од Ск , туку ЖИВЕАТ во Скопје пошо нели ....Сите сакаат да бидат во Скопје ) и истите заслужуваат ќутек/џандари и се остало ...

Али неможе бе чоек шо ми продава смештај за 400ден да ми кажува дека не смеам да пуштам бојлер повеќе од еднаш во денот (на евтина струја) а 3-4 пендрека чекаат за туш ...Неможе таксист да ми вади цена од 300 ден од Кадмо бич до Макси Д ...

Неможе вратарите да не ме пуштаат да влезам зашо сум од Скопје и да треба да чекам до после 2 !

А да ...и иам едно озбилно прашање шо не ми текнало да го прашам у Охрид .

Пошто глупата општина сите плажи ги даде под концесија ...што да правиме ние што имаме живеалишта во места како Лагадин каде што има лежалки распространети низ целите плажи и ти серат ако доеш со пешкир да седнеш негде пошо нели , мора да платиш лежалка ...Па нормално е тоа размислување ???

Прашај го крофнарот шо продава крофни на плажа .... за мкд 30 за срби 50 за странци 6-70 ...
:D

Иначе ....Мн. јасно дека има фаци од Скопје шо се распрдуваат (повеќето не се ни од Ск , туку ЖИВЕАТ во Скопје пошо нели ....Сите сакаат да бидат во Скопје ) и истите заслужуваат ќутек/џандари и се остало ...
Пошто глупата општина сите плажи ги даде под концесија ...што да правиме ние што имаме живеалишта во места како Лагадин каде што има лежалки распространети низ целите плажи и ти серат ако доеш со пешкир да седнеш негде пошо нели , мора да платиш лежалка ...Па нормално е тоа размислување ???
1 болд : Пресметано во евра е исто,значи не е дискриминација :pos:
2 болд : Јас не сум од Скопје ,ниту па сакам да живеам.А и ги жалам сите од страна шо се собрале во Скопје ко да е 8 светско чудо и мислат дека сите пари се таму.А од кај си сигурен дека поголемиот дел од нив не биле по потекло од Скопје?Можда зато шо ни 20% не се останати таквите,ама да не одиме офф.
3 болд : Сто посто си во право,ама прашањево ти е заебано.Шо е најтрагично ,ако го поставиш на правото место (Општината) ќе добиеш (ако добиеш) некој смешно идиотски одговор.

1 болд : Пресметано во евра е исто,значи не е дискриминација :pos:
2 болд : Јас не сум од Скопје ,ниту па сакам да живеам.А и ги жалам сите од страна шо се собрале во Скопје ко да е 8 светско чудо и мислат дека сите пари се таму.А од кај си сигурен дека поголемиот дел од нив не биле по потекло од Скопје?Можда зато шо ни 20% не се останати таквите,ама да не одиме офф.
3 болд : Сто посто си во право,ама прашањево ти е заебано.Шо е најтрагично ,ако го поставиш на правото место (Општината) ќе добиеш (ако добиеш) некој смешно идиотски одговор.

Абе ја ич не ги ебам за 3тото прашање - нека ме избрка ако може ...Па и паркинг едно време сакаа да ни наплаќаат на нас

Али пази прошлата година една кретенка од 28год искомплексирана од Скопјани (има хотел кај лагадин или нешо така ...везе неам) ми брка деца од 11 год од плажа заради причина Х (као да е нејзина плажата) и после уште дојде кај нив пред куќа да се кара со нив како ние сме дојденци а она може да праи шо сака таму (а куќата и е понова од мојата (не дека се фалам али подолго имаат седено моите таму него нејзините ...)) и такви работи не поднесуем ....

Од една страна е добро што ги дадоја плажите под концесија, од една лошо(многу јасно).
Ако не ги даеја ќе останеја запустени, сите знајме пред 3 години шо имаше кај што се сека Бафало бич, Куба......
Сеа после Прва Горица вистина се претервит со лежалки, после таја плажа сите други се полни со лежалки и немат кај да се застанит со пешкир.
Некако да ги натерет да го намалат бројот на лежалки барем за 50% ќе бидит супер.:)

На пример во Вевчани имет едно мени за Вевчанци, друго за останатите. За другиве градој незнам, ама Охрид и во шпиц сезона е поефтин од .

Офтопик мал: Не е точно ова за Вевчани. Еве јас сум од Скопје, само потекнувам од таму ама не зборам на дијалект, со кола со скопски регистрации доаѓам, не ме знаат од рестораните и ми наплаќаат колку што е за Вевчанци. Сигурно нескафе ладно не е 30 за Вевчанци а за мене да е 50.

Он: Што се однесува до градов, ниту сум од бучните туристи, ниту сум од распрдените. Само ми пречи што некои Охриѓани се навистина пристрасни. Бев за малиот маратон во градов на неколку часа само и со свои очи видов неправилно паркирани две коли - една со скопски таблички, друга со охридски. Погодете која кола ја кренаа?

Бев за малиот маратон во градов на неколку часа само и со свои очи видов неправилно паркирани две коли - една со скопски таблички, друга со охридски. Погодете која кола ја кренаа?

Ако таа со охридски таблички била БМВ или нешто поубо не се чуди шо не ја кренале.:)

Ако таа со охридски таблички била БМВ или нешто поубо не се чуди шо не ја кренале.:)

Не, не беше ништо посебно, двете коли тука некаде беа :) Значи не сум јас од тие туристи што плукаат на се и сешто, што кршат, што фрлаат по улици ко да е мој градот. Само ете еднаш кога бев во Охрид ми сметаше тоа што газдарицата чу дека ќе има концерт на Лени и сакаше на веќе платено да ни ја покачи цената на собата. А собата нејзина што ни ја издаде...не знам, таа ако беше за 600 ден што сакаше да ни наплати, гаражата моја на 1000ка ја проценувам :)
Има некои Охриѓани (не велам дека сите се исти, далеку од тоа, не генерализирам) навистина се преценуваат со работите што ги нудат а качуваат цени како што накачил комшијата а не гледа дека комшијата нуди топ услови - кабловска/вифи/клима а тој само една маса никаква. Треба да им се укаже некако на ваквиве што сакаат преку ноќ пара а не инвестираат. Тоа е се, инаку Охрид е многу убаво место, нека не драпаат тие што викаат боље Грција во оние поблискине места, да те изедат комарци на спање.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom