Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Проблемот со Охрид си го направивме сами со праење масовен туризам кај шо чекаме 15 годинишни копиљаци од Делчево да дојдет и платет 400 денари кревет, да излезет да напрает гужва во Ликвид и да јадет пица бурек и лесковачка скара чаршија. То се огромен дел од „гостите„. Зато и се бунет скапо им било итн.

Порано ко беше само Паласи апартмани Мими до полигинон туристи беа најголем дел холанџани кои не само шо беа спремни да си платет туку баш и ги интересираа природниве убавини шо ги имаше градов, автентичноста итн. Денес се то го пуштивме низ вода

Немавме идеја како да ги ограничиме гостите и да имаме конкретна понуда за одредена клиентела. Добар пример е Хрватска, кампинг место до море за приколица е 150 ЕУР на ден. Не апартман, не хотел, ПАРКИНГ МЕСТО за приколица! Молим лепо, полно е германци австријци италијани. Првата линија се букирани 2 години претходно.

Дубровник е уште еден пример. Нек појдит било кој од овде до Дубровник на одмор па видам шо ќе речит :)

Место 100 копуци со 500 денари во џеб можевме да имаме 10 холанџани со 100 ЕУР во џеб да трошет на ден. Ама луѓево се полакомија и сите од гаражи напраја апартмани со клима и телевизор. И пак едвај можиш да го издајш 10-15-20 ЕУР на ден зависно од сезоната. То е дека неаме идеја ниту имаме претприемачки дух
Не е само до луѓето, мада во најголем дел е, и државата ни е таква, клиентелата ни е таква, германец не ти идат во ова дупка со простотилук од луѓе, неписмени, Хрватска за нас е реално Бора Бора.
Автоматски споено мислење:

Како е нормално да работиш по 12-14 сати, за неколку години со такво темпо на работање какво здравје ќе има човекот. Нормално ќе има намален животен век, друго проширени вени на нозете, проблеми со притисокот, хроничен замор...

Ама и со газдиве угостители охридски едно се договораш за работно време и за плата и на крај испаѓа сосема нешто друго...

А и во доста угостителски објекти во Охрид на персоналот им е забрането да јадат. Мислам можат да јадат доколку си го платат оброкот...

Иначе во спротивно ќе им биде направен записник и изјава да си напишат, и ќе бидат казнети 6 месеци по 15% запирање на плата... Вториот пат ако јадат ќе биде спроведена последната казнена мерка...

Еден Охридски угостител им се обратил на вработените Абе ако требит в канта ќе го фрлам јадењето, прасињата и кучињата нека го јадат, ама вас не ви давам...

Јас минимум 10 години сум работал во угостителство и знам како функционираат тие работи...
Шо не е нормално? 1 месец по 12 сати да работиш? Очигледно не си работел по странсто па да видиш.. Во Нов Зеланд кога бев секој ден по 12 сати итоа каква работа, е мисловна именква овде 7 дена, 8 ден е слободен, и за секој ден си платен онолку саати колку што имаш работено. Еден празник се погоди таму, денот на Нов Зеланд или така нешто во 3 месеци, и цела фирма не работевме тогаш, и да, никој од нас не зеде пари за тој ден шо не работевме. То е друга тема веќе, да се држиме до темата.
Не е точно дека им е забрането да јадат, бар не во тие што познавам некои што работат.. Па и да немат, ретко во која фирма имат хранарина, па и да имат ќе ти кратат од дневница..
И не знам што е проблем со таквите сељаци ''ако требит вканта ќе го фрлам'' замини си и готово, решена приказна, никој со сила не терат никого на работа.

Последно уредено од модератор:
Викаш дневница за келнер била илјадарка. Колку само површно ти е кажано тоа. А кажи ми колку часа работи келнер и било кој вработен во угостителскиот сектор во Охрид. Онолку колку што ќе посака газдата. Нема кај охриѓанец угостител 8 сати напрај и бегај си дома... Поготово летно време некои денови се работи 12-14 часа, доста пати и двократно одат вработените, во сабота недела ако има свадба, крштевка од изгрејсонце до зајдисонце...

Друго за големите празници Прв и втор ден нова година, Василица, Водици, Свети Јон, Осми март, Велигден, Илинден, Св Климент Св. Никола се работи од сабајле до вечер...

А и дневница за келнер не е 1.000 денари во сите места. Некаде дневницата е и по 600-700 денари...
Колку од ракав трескаш бројки е незнам, сакаш да испадниш паметен ама сосем обратен ефект правиш.

Осум сати работа само државно бате, или евентуално на линија во фабрика.

Сум работел како келнер, шанкер и сум земал 1000+ дневница, малата дневница умре со старата гарда келнери кои работеа без фискална и не чекаа плата.
Дневница за свадба е башка пари, 1700 од свадба, па ако ти се малце 30 евра за 6 сати работа е друг муабет, тоа што си пукнат од јадење и пиење исто башка муабет.

Контрола да работиш во фабрика ќе ти се трупаат прекувремени колку сакаш, комерција да работиш исто, бренд репрезент исто, ќе заборајш како ти изгледа куќата.

Платите во МК се ниски, но прекувремените ретко каде не се платени.

Сите се крстите во Америка, Германија, Канада ама некој не сака таму затоа што ти се брои секундата, а не како кај нас со три кафе паузи и пола саат за јадење. ;)

Не е само до луѓето, мада во најголем дел е, и државата ни е таква, клиентелата ни е таква, германец не ти идат во ова дупка со простотилук од луѓе, неписмени, Хрватска за нас е реално Бора Бора.

Шо не е нормално? 1 месец по 12 сати да работиш? Очигледно не си работел по странсто па да видиш.. Во Нов Зеланд кога бев секој ден по 12 сати итоа каква работа, е мисловна именква овде 7 дена, 8 ден е слободен, и за секој ден си платен онолку саати колку што имаш работено. Еден празник се погоди таму, денот на Нов Зеланд или така нешто во 3 месеци, и цела фирма не работевме тогаш, и да, никој од нас не зеде пари за тој ден шо не работевме. То е друга тема веќе, да се држиме до темата.
Не е точно дека им е забрането да јадат, бар не во тие што познавам некои што работат.. Па и да немат, ретко во која фирма имат хранарина, па и да имат ќе ти кратат од дневница..
И не знам што е проблем со таквите сељаци ''ако требит вканта ќе го фрлам'' замини си и готово, решена приказна, никој со сила не терат никого на работа.
Јас не

Не е еден месец туку скоро 2 месеци, по 12 сати дневно се работи во угостителството во Охрид. И тоа во периодот од Свети Ном 3 Јули па се до Богоројца 28 август... А ти што викаш за во Нов Зеланд по 12 сата што си работел најчесто работаат само сезонските мигранти... Но Охридскиве угостителски работници летниот период така ќе си работат се до заминување во пензија...
Колку од ракав трескаш бројки е незнам, сакаш да испадниш паметен ама сосем обратен ефект правиш.

Осум сати работа само државно бате, или евентуално на линија во фабрика.

Сум работел како келнер, шанкер и сум земал 1000+ дневница, малата дневница умре со старата гарда келнери кои работеа без фискална и не чекаа плата.
Дневница за свадба е башка пари, 1700 од свадба, па ако ти се малце 30 евра за 6 сати работа е друг муабет, тоа што си пукнат од јадење и пиење исто башка муабет.

Контрола да работиш во фабрика ќе ти се трупаат прекувремени колку сакаш, комерција да работиш исто, бренд репрезент исто, ќе заборајш како ти изгледа куќата.

Платите во МК се ниски, но прекувремените ретко каде не се платени.

Сите се крстите во Америка, Германија, Канада ама некој не сака таму затоа што ти се брои секундата, а не како кај нас со три кафе паузи и пола саат за јадење. ;)
Не трескам бројки од ракав, туку го кажувам тоа што го имам искусено. Па ви кажав Преку 10 години сум работел во угостителство и знам како функционираат работите и со плати, и со работно време, слободни денови и колку работници се осигурани и колку се неосигурани...И на некои неосигурани работници газдите им даваа наредба на вработените евентуално ако дојде инспекција да се претставувате лажно со податоци од некој работник што е осигуран и од тој напамет да го научат матичниот број... Па не сум фчерашен...

А тоа што викаш дека како келнер/шанкер си земал преку 1.000 денари дневница исто како тебе и други келнери земале, но тоа се во мал број. А кажи ми ти мене зарем сеуште нема келнери, шанкери во Охрид за едно 600-700 денари дневница и притоа не се осигурани...

Секоја година иста приказна.Идат лето,водата не чиста,цените се високи,немате услуга.Охрид е најефтината дестинација во Европа.Ги споредват цените од продавниците -Лидл во Грција со Рибни Ресторан.

Менато е луѓе многу работи во угостителствово во градов.
Другар сезонец почна на едно од Охридскиве места како мијач лето 2015 за смешни 500 денари , лето 2019 стигна како најглавен шанкер 800 дневница за 8 сати а дупла смена од времетраењ од 12 сати му беше платена 1600. Ова лето му најавија со цел да го задржат 1000 ка дневница.
Значит менато е не е исто како пред 10 години, видоја дека никој не работит за без пари, бар на поќето места е така. Летна бавча Канео на сатница се, прашајте таму некој шо работит ке ви кажит, све странска клиентела од Април до Октомври, повозрасни странци бакшиш да метат.
Е сеа од источна идет за 500 дневница работаат овде пошо таму ни толку не е.
Незнам дали на форумов имат некој шо работит во овај дел со туризам, еве јас 2 лета со ред кај шо работам 7 месеци во ова гранка и ке ви кажам дек до крај на октомври имаше странци, десарет метропол и остали. Мената е клиентелата и то е добро што ни одговара на сите нас со ЗГОЛЕМЕН број на странски турист.

Само Охрид е туристичко место, Грција било све села, у Бугарија не чинело морето, у Албанија има шкони. Затоа Охрид има помалце туристи од било кое село у Грчка, и било која прчварница у Бугарија.

Менато е луѓе многу работи во угостителствово во градов.
Другар сезонец почна на едно од Охридскиве места како мијач лето 2015 за смешни 500 денари , лето 2019 стигна како најглавен шанкер 800 дневница за 8 сати а дупла смена од времетраењ од 12 сати му беше платена 1600. Ова лето му најавија со цел да го задржат 1000 ка дневница.
Значит менато е не е исто како пред 10 години, видоја дека никој не работит за без пари, бар на поќето места е така. Летна бавча Канео на сатница се, прашајте таму некој шо работит ке ви кажит, све странска клиентела од Април до Октомври, повозрасни странци бакшиш да метат.
Е сеа од источна идет за 500 дневница работаат овде пошо таму ни толку не е.
Незнам дали на форумов имат некој шо работит во овај дел со туризам, еве јас 2 лета со ред кај шо работам 7 месеци во ова гранка и ке ви кажам дек до крај на октомври имаше странци, десарет метропол и остали. Мената е клиентелата и то е добро што ни одговара на сите нас со ЗГОЛЕМЕН број на странски турист.
Ти рече 7 месеци си работел во угостителството во Охрид 2 лета, ами јас цели 10 години имам работено. И знам нормално повеќе од тебе за угостителството во Охридов...
А за тие што се дојдени од Источна Македонија во угостителскиот сектор најчесто од градовите Пробиштип, Радовиш, Кратово, Берово, и од поблиските градови до Охрид Македонски Брод, Демир Хисар и од Битолско-Прилепските зафрлени планински села во Мариовскиот регион, тие се дупло поефтина рака, ама зошто се толку ефтина работна рака??? Бидејќи не се доволно стручни...

@Zaptija Stojkov те читам и ти се чудам, конкретно на муабетот што се буниш дека и Охрид и Струга биле тука така :) Ајде нема да ти објаснувам зошто во Охрид пивото е 120 денари, а во Струга истото пиво е 90 денари. Не ме држи за збор со цениве, но да речеме дека е 25% поскапо во Охрид.
Пример, Банско е еден од најпознатите скијачки центри на Балканот, во тој град едно пиво во било кој локал чини околу 5 лева, а истото тоа пиво во Разлог (4km од Банско) го пиев за 2 лева и бев пречекан како господин, дури и храната што ја јадев беше повкусна. Е сега, според оваа споредба, што мислиш ти, каде се загуби разликата од 3 лева за поскапото пиво во Банско? :)

p.s. Јас се занимавам со продажба на пијалоци и достава по локали. Може кај мене да дојдеш, јас 35 денари го продавам истото тоа што ти го лупаат Куба Либре 120 денари. :)

Само Охрид е туристичко место, Грција било све села, у Бугарија не чинело морето, у Албанија има шкони. Затоа Охрид има помалце туристи од било кое село у Грчка, и било која прчварница у Бугарија.
Колку години имаш за вакви глупости да пишиш жити све?

Тешки глупости прочитав тука.. се споредуваат цени со Дубровник, Грција... Па одете во Грција со патлиџани од дома...Споредува Охрид и Струга... неспоредливо е ... Градба, историја, ниво, се.
Никој не омаловажува никого ама Дубровник и Будва не е исто. Во било кое туристичко место, цените се повисоки. За ова најмногу би требало да се жалат охриѓаните а не тие што доаѓаат 10 дена годишно. Ако ти е скапо земи си од Буњаковец и оди (исто како што правите кога одите на море).

Дечки, на работа имам постар човек кој живее во стариот дел на Охрид.. Ми кажуваше денеска дека во старото време( некаде 6-7 век) градот Охрид бил околу тврдината, а влез во градот имало од 3 места. Горна порна бил еден влез, другиот бил кулата денес што се наоѓа кај ресторан Антико и уште една порта била едно маало, т.е една улица над Месокастро. Знае некој повеќе околу ова да напише?
И да Месокастро значело, надвор од градот?!

Дечки, на работа имам постар човек кој живее во стариот дел на Охрид.. Ми кажуваше денеска дека во старото време( некаде 6-7 век) градот Охрид бил околу тврдината, а влез во градот имало од 3 места. Горна порна бил еден влез, другиот бил кулата денес што се наоѓа кај ресторан Антико и уште една порта била едно маало, т.е една улица над Месокастро. Знае некој повеќе околу ова да напише?
И да Месокастро значело, надвор од градот?!

Да, и јас го имам ова слушнато од дедо ми. За последната порта не знам дали е над Месокастро, јас имам слушнато дека е Кошишта, кај шо завршвит старана чаршија по таа улицата нагоре. Ама не сум сигурна, баш после ќе го прашам.

Охрид од шеесеттите: Маратонот

окрај маратонот на вода кој во тие шеесетти години се одржуваше во Охрид и на кој доагаа многу познати светски пливачки имиња, постоеше и еден друг Маратон или како што ние го викавме Маратон на суво.

Сега такво нешто не постои ама во тоа време тоа беше многу популарен “ спорт “.Сите ние кои што одевме на тој маратон бевме познати по прекарот Маратонци.

Ваквите лица кои се занимаваа со оваа работа во приморските градови на поранешна Југославиа на пример: во Сплит се викаа Галеби , додека пак во други места беа познати под други имиња.

Сигурно ке се прашате за каков Маратон станува збор? Па уште на суво.

Во периодот кога завршуваше учебната година некаде кон крајот на месец Мај, или пак на почетокот на школската година во Охрид поминуваа или пак доаѓаа многу ученички екскурзииод скоро од цела Југославија. Во Охрид остануваа обично неколку денови. Биваа сместени во тогаш познатите одморалишта на П.Т.Т, Младински(сега познат како хотел Магнус), Орце Николов, Сутјеска,(сегашен кардиолошки), Застава, Тутунски и други одморалишта. Гласот за нивното доаѓање се ширеше многу брзо.

Ние околу педесеттина маратонци некогасш повеке некогаш помалку брзо се организиравме па кој со автобус, кој со точак заминувавме да видиме какви девојки и од каде пристигнале. Нај интересно беше навечер каде што после вечерата која им беше послужувана почнуваше да свири музика и започнуваше игранката. Музиката ја сочинуваа наши познати другари кои обично свиреа на тие игранки. Додека девојките вечераа ние обично седевме на соседните маси и ги кибициравме т.е. си одбиравме девојка и се договаравме меѓусебе кој која ке ја покани за играње.

Морам да кажам дека дома проведувавме повеке часови во вежбање и играње како таму не би се срамеле од тоа дека не знаеме да играме . Секој од нас го презентираше своето искуство, а богами и доста научивме и од самите девојки.

Нај редовни од моите другари бевме Јас, Горги. и Ристо Брицот- тоа му беше надимак, а многу поретко доаѓаа Живко, Љупчо и Спасе, Скоро секогаш редовни беа и Никола, Митко, Целе ….. ги имаше и од другите националности.Повеќе пати поради немање на пари моравме да се шверцуваме во автобус или пак ке платевме една карта,а ке се возевме тројца. Проблемот настануваше при враќањето затоа што последниот автобус кој поаѓаше од Синдикални за Охрид беше во 11 часот, а ние останувавме до раните утрински часови до 2 или 3 часот, а некогаш и повеќе. Од Синдикални до Охрид враќањето беше пешки, Моравме скоро секоја вечер да препешачиме по околу 5 км. Така еднаш кога во автобусот влезе контрола, за да не плати казна мојот другар Живко мораше да излезе низ едно мало пенџерче. и јас самиот се чудев како тоа го направи бидејки тој беше доста поголем од другите.

Повеќе пати за да не си одиме пешки ќе украдевме и нечии точак. Еднаш се сеќавам дека Брицот украде точак па на истиот се качивме напред Горги, а позади јас ,Брицот возеше. Од силниот терет задното колце се искриви ( се напрај осмица) па така моравме да го фрлиме и назад да се вратиме пешки. Многупати одев и со мојот точак кој на неколку пати и мене ми беше краден. Еднаш го најдов фрлен во еден ендек во населбата Воска. Во мојот мал црвен дневник на 4 јуни сум запишал буквално вака: Вечерта ми го украдоа точакот стар од Синдикални. Додека на 6 јуни пак сум запишал: го најдов точакот. Последниот пат незнам точно кога ми го украдоа ама само едно сигурно знам дека повеќе не го најдов и си останав без него.

Во тоа време многу се крадеа точаци затоа што кола ретко која фамилија имаше, сите возевме точаци (како кинезите). После него таткоми купи друг ама и тој не потраја многу останав и без него. Во тие касни шеесети години како маратонци имавме и повеќе флертови со разни девојки кои доаѓаа на тие екскурзии.

Нашите одења на маратон во Синдикални понекогаш и се исплаќаа па од девојките кои обично ги шетавме покрај езеро и им се додворувавме ке добиевме и по некој бакнеж, а некогаш пак се враќавме и со празни раце па тогаш си кажувавме едни на други како рибарите кога се фалат кој колкава риба фатил, така и ние повеќепати ги преувеличувавме работите раскажувајки кој како поминал таа вечер.

И сега се сеќавам на некои имиња на девојки со кои сум поминал неколку убави денови како: Мира од Сремски карловци(Војводина), Софија од Оџаци(Војводина), Миланка од Смедерево (сеуште ја чувам нејзината фотографија со посвета) и др. Во мојот мал црвен дневник на 20 Септември 1967.г сум запишал: Се упознав во Синдикални со Миланка и Нада од Смедерево. На 21 септ. Миланка ми подари слика.

60-te.jpg

Многупати при враќањето од Синдикални во раните утрински часови мојата ми мајка стоеше на пенџере.
чекајкиме.

А Охриѓанките ? е тоа е друга приказна после овие мали авантури или излети тие не гледаа малце поинаку ама сепак после ова им се вракавме ним, а тие знаеа да ни опростат.

Пс. Би сакал ова да го сватите како хронолигија на едно за мене не така одамна минато време на Охрид. А имињата ? имињата се вистински.

Дека има претерување во некои цени, има. Ама тоа го има секаде. Градот има понуда и за оние со поплиток џеб, ама пак ќе кажам, чаламот е битен кај нас, ако не се тагираш дека си во Куба Либре или на Оревче исто како да не си бил Охрид.
Мислам дека услугата во угостителството е во последните години подобрена, иако секако има места со лоша услуга. 8/10 места имаат пристојна услуга.
Не знам што е тоа што те одвраќа кога цените и нивото на услуга се горе долу исти со Скопје.
300 денари е влез на Оревче, со некој си диџеј, пиво од лименка 0.33 она скопсконо над 100 денарчиња, лежалка и чадор луксуз. Ама убо си прает, чим имат цепејнци да си ги дерат за да се чекирет само, за да ги знает големото добро утро кј ојт.:pos:
Секоја година иста приказна.Идат лето,водата не чиста,цените се високи,немате услуга.Охрид е најефтината дестинација во Европа.Ги споредват цените од продавниците -Лидл во Грција со Рибни Ресторан.
Лидл, Хофер, ДМ нека ги споредат со од Орцета Камко, Шик или Стокомак или Жито Прилеп, нека не ми ги споредват со од Владимир Тинксине или пак Рамсторине. Или пак со некоја си малска продавница.

Да, и јас го имам ова слушнато од дедо ми. За последната порта не знам дали е над Месокастро, јас имам слушнато дека е Кошишта, кај шо завршвит старана чаршија по таа улицата нагоре. Ама не сум сигурна, баш после ќе го прашам.
Во врска со портата, се наоѓала над Месокастро, кај некоја црква шо народски била викана Челница( мислам св. Богородица) и таму била челната порта за влез во градот.
Остатоци од оваа порта нема, за разлика од другите две( горна порта е цела, а оваја кај Антико е дел).
Иначе местото денеска викано Плаошник е измислено( мислам дека оригинално е руски збор) од Паско Кузман и таа тајфа, тоа место беше викано Имарет, што значи бесплатна кујна(на турски) за возачи и патници во тоа време. Била изградена џамија врз темелите на црквата тогаш.

Зборот Табана, кој што и денеска е популарен во Охрид ради кафичот и сега плоштадот, уствари значит работилница за кожи. Варошани во то време(16-17 век) тргувале со кожи во Виена, и од таму се носела модата во градот, и варошанки биле дотерани и пицнати :D Иначе тој дел од градот каде што биле табаните( работилниците) ужасно лошо смрдел.

Уште еден интересен податок, пред црквата св. Софија имало друга црква, ураната некаде во 10 век од страна на грчата патријаршија. После уривањето на таа црква е направена св. Софија. Кога се копала канализацијата во овој дел, биле најдени темелите на оваа црква.

Последно уредено од модератор:

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom