Охрид

• Креатор на темата Креатор на темата slasa
  • Време на започнување Време на започнување
Јас не реков дека во Охрид се` е розево.
Но, никој не можеше да каже што сега е полошо од пред 10 години, дали има затворено поголеми индустриски објекти или дали има намалување на платите во ОХ.

Секој е ковач на својата иднина, без разлика каде се наоѓаш.
Оние кои со знаење си го завршиле своето образование (па макар и средно), а пред се` инвентивните, претприемчивите и богатите со идеи луѓе успеваат во животот, наместо да чекаат работата и среќата да им паднат од небо.
Има фриленсери кои од Македонија работат за странски фирми и заработуваат по 50,000 евра годишно, за ова не е важно дал си во Скопје или Охрид или Џибути.
Ниска инфлација :pos:
Не ти треба некое знаење за да ти текни дека пред 10 години лебот беше 15 денари, сега е 35. На времето млекото беше 25 денари, сега е 50/60. Маслото 40/50 сега е 80/90.
Во маркет најосновни работи да купиш ти требаат минимум 500 денари, ама нееее, платите биле покачени.
Ќе ми зборуваш за убава живеачка кога ќе бидиш минималец и ќе ми речиш ми стигаат парите во месецот, чак и на одмор можам да си појдам.

Сега нема затворено поголеми индустриски објкети, зошто факинг такви големи индустриски објекти НЕМА!
*Освен ако стовариште за тебе не е индустриски објект.

Не си удирај со главата во ѕид, ако си толку паметен да го решиш случајов со невработеноста во градов и иселувањето на младиве, ела повели молим те, пошо ние не знајме како, немаме претприемачки способности, нашата амбиција е да завршиме факултет и да се вработиме Рамстор :)

Не ти треба некое знаење за да ти текни дека пред 10 години лебот беше 15 денари, сега е 35. На времето млекото беше 25 денари, сега е 50/60. Маслото 40/50 сега е 80/90.
Во маркет најосновни работи да купиш ти требаат минимум 500 денари, ама нееее, платите биле покачени.
Ќе ми зборуваш за убава живеачка кога ќе бидиш минималец и ќе ми речиш ми стигаат парите во месецот, чак и на одмор можам да си појдам.

Сега нема затворено поголеми индустриски објкети, зошто факинг такви големи индустриски објекти НЕМА!
*Освен ако стовариште за тебе не е индустриски објект.

Не си удирај со главата во ѕид, ако си толку паметен да го решиш случајов со невработеноста во градов и иселувањето на младиве, ела повели молим те, пошо ние не знајме како, немаме претприемачки способности, нашата амбиција е да завршиме факултет и да се вработиме Рамстор :)
Da ,da pred 10 godini Makedonija bese edno prekrasno mesto za zivot,daj pocni da ni raskazvis za tie prekrasni momenti od nasata istorija!

Da ,da pred 10 godini Makedonija bese edno prekrasno mesto za zivot,daj pocni da ni raskazvis za tie prekrasni momenti od nasata istorija!

Никој не рече дека тогаш беше прекрасно и ГоспоТ шеташе по земјата, ама ако тогаш беше лошо сега е бетер.
Спомна и Вес, ако тогаш Скопско по кафиЌи беше 60 сега е минимум 90 во најефтините места, мала Александрија/Траминец/Т‘га (0,187) во Куба Либре на пример е 170 а најефтината негде 120, некогаш толку беше најскапата цена.
Плус храната е поскапена, ако сакаш стварно да се нараниш ко чоек пример на работа или на плажа ќе ја фрлиш пола дневница.Не е многу разлика ни за дома.Некој ќе речат водиме расипнички живот, ама јебеш ти таков живот со студентски оброци секој ден.

Едно нешто е константно - платите.Добро, негде и помали се.Благо ретардирана личност би продавала приказни за некаква си економска благосостојба кога имаш постојан раст на цени и стагнирање на плати.
Не сакам никој да ме ебават во здрав мозок, посебно не некој ко Битушанец.Би изнапишал многу сочна реченица, ама глупо ми е да се објасвиме со некој таков.Штета шо многу почна да ги имат.
Венеција и Охрид :cuc:

Последно уредено:
Важи бе.
Еве ќе седниме на кафе покрај езеро, ќе го носам албумон со слики од пред 10 години да ме видиш сликана в чаршија, на плажа, на местата кај шо од пред некој месец им го зедоја лебот од уста на луѓето(оние за кои Битушанец тврдеше дека немале претприемачки дух). И после заедно ќе се прошетаме и ќе воочиш разлика.:)

Важи бе.
Еве ќе седниме на кафе покрај езеро, ќе го носам албумон со слики од пред 10 години да ме видиш сликана в чаршија, на плажа, на местата кај шо од пред некој месец им го зедоја лебот од уста на луѓето(оние за кои Битушанец тврдеше дека немале претприемачки дух). И после заедно ќе се прошетаме и ќе воочиш разлика.:)
Nemat problem,ke go zemam i jas mojon album i ke ojme pokraj ezero da vidis jas kakov bev pred 10 godini!;)

Вака некој како тебе сигурно, гзолижач и потрчко.

Malku da te educiram. Uspesnosta na frilenserite zavisi isklucivo od nivnata sbosobnost i kapacitet.[DOUBLEPOST=1426529726][/DOUBLEPOST]

Izgleda ne pazaris, ne znam od koga presnoto mleko stanalo 60 denari, a masloto 80/90 denari :)

Minimalnite plati se minimalni nasekade vo svetov, i, nikade ne stignuvaat za odmor i lagoden zivor. Vo Germanija minimalnata bruto plata e 1200 eur, odnosno 800 eur neto, ama kirija za eden stan ti e 700-800 eur, taka sto edna plata odi samo na kirija, oti rabotnik ne moze da si dozvoli kupuvanje stan od 300.000 evra.

I da, Makedonija ima najniska inflacija vo regionot. :aplauz:[DOUBLEPOST=1426529960][/DOUBLEPOST]
Никој не рече дека тогаш беше прекрасно и ГоспоТ шеташе по земјата, ама ако тогаш беше лошо сега е бетер.
Спомна и Вес, ако тогаш Скопско по кафиЌи беше 60 сега е минимум 90 во најефтините места, мала Александрија/Траминец/Т‘га (0,187) во Куба Либре на пример е 170 а најефтината негде 120, некогаш толку беше најскапата цена.

Togas rabotnickite plati bea 3000-4000 denari i kasnea po 2-3 meseci, pa neretko mnogumina rabotnici dobivaa samo po 1200 den. mesecno. So 1200 denari mesecno, se trosi platata za 20 piva.

Последно уредено:
Malku da te educiram. Uspesnosta na frilenserite zavisi isklucivo od nivnata sbosobnost i kapacitet.[DOUBLEPOST=1426529726][/DOUBLEPOST]

Izgleda ne pazaris, ne znam od koga presnoto mleko stanalo 60 denari, a masloto 80/90 denari :)

Minimalnite plati se minimalni nasekade vo svetov, i, nikade ne stignuvaat za odmor i lagoden zivor. Vo Germanija minimalnata bruto plata e 1200 eur, odnosno 800 eur neto, ama kirija za eden stan ti e 700-800 eur, taka sto edna plata odi samo na kirija, oti rabotnik ne moze da si dozvoli kupuvanje stan od 300.000 evra.

I da, Makedonija ima najniska inflacija vo regionot. :aplauz:[DOUBLEPOST=1426529960][/DOUBLEPOST]

Togas rabotnickite plati bea 3000-4000 denari i kasnea po 2-3 meseci, pa neretko mnogumina rabotnici dobivaa samo po 1200 den. mesecno. So 1200 denari mesecno, ke si ja potrosel platata za 20 piva.
Капа долу :aplauz::bravobe:

Венеција и Охрид :cuc:

Ohrid i revierata do Sv. Naum moze da bide daleku poposeteno turisticko mesto od Venecija, samo treba pametni luge da porabotat na toa. Venecija e malo gradce, kade sto moze da se vidat edvaj 5-6 znamenitosti i mesto koe ti zdosaduva za dva dena.

Да заклучиме. Охрид може да биде потуристичко место од Венеција, платите за стандардот се супер, во Германија не чинет, млекото и маслото не биле толку скапи, битушанец бил бизнисмен што инвестирал во Охрид, и Македонија има најниска инфлација во регионот. БРАВО ЦАРЕ! :icon_lol:

Важи бе.

Demek ohridskata ekonomija se bazirase na ulicnite prodavaci na gricki i vrabotuvale 5000 lugje? :bravobe:

Само ради то шо имаш стан во Охрид не те прави компетентен многу да кажуваш дека ние не знајме да живејме, ко очигледно не ја знајш "политиката" на градот, за која е кажувано страници и страници уназад.
Знајш, есапот дома и на пазар не е исти.
Така да ако знаеш како треба да се живее Охрид и дека не било ништо затворено ( главната Охридска банка ја префрлија Скопје), ела те молам преку година и види шо е како е.
За крај, ако се чувстуваш доволно компетентен да не деградираш ние шо сме од Охрид, само зошо имаш стан и плаќаш комуналии, дали знаеш за последните случувања во градот и најновите урбанистички планови?

Ај вака ќе ве замолам да не му коментирате, пуштен е да провоцират само, така прајт и во други теми. Остајте го, си живејт чоекот во некој имагинарен свет, и за него непознат..

Jas pisuvam ovdeka so najdobra namera.
EtO, se iznaslusav deka ne cinele stranskite investicii, ne cinelo otvaranje novi industriski objekti od strana na stranski investitori, ne cinelo izgradba na elitni hoteli, ne trebalo da pomisluvame na eliten turizam, itn....

Bas me interesira da gi cujam mislenjata na najpametnite ovdeka, kako mislat da se podobri ekonomskata sostojba vo Ohrid, kako da se otvorat novi rabotni mesta i isplatuvaat plati od min. 30.000 denari?

Охрид беше мртов град уште пред десеттина години, се живееше од лето за лето, а сега ни тоа го нема. Прво треба домашните туристи да се вратат, па после битушанецов да го прај Охрид, македонска Венеција :) И едното и другото се тешко веројатни.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom