Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Ok toa, ama posto imame 10 km obala, mozi ni tolku treba rabotite da se postavat poinaku za sekoj da mozi da si dozvoli posto kako sto rekov 10 km obala jbg. Ako toa znaci deka ti kako gastrabajter ke platis puta 100 jas i veruvam nikoj od mestanite nema protiv.
Lokalnoto naselenie sekogas treba i moraat da bidat zemeni vo predvud pa makar toa bilo na steta na nekoj gastrabajter. Sepak tie tuka ziveat 365 dena vo godinata a ne eden vikend. Da imavme obala 1000 km ok, za site ke se najdese mesto, no posto sme ograniceni so resursi, ako sakaat gastrabajterite da uzivaat ke si go otvorat cekmedjeto. Ili toa ili ak ne vi cini, ne idite.

vlade, nema nikogas da vi namalat pomiri se so toa. ti rekov prodaj sve sto imas otovori sank/restoran i naplakaj kako sakas.

ako sakaat gazdite moze da im dadat kartici so popust ili vauceri na mestanite. na mnogu mesta toa taka si e reseno. toa si e sosema ok. dali go pravat ni znam ni me interesira, nivna rabota.

vlade, nema nikogas da vi namalat pomiri se so toa. ti rekov prodaj sve sto imas otovori sank/restoran i naplakaj kako sakas.

ako sakaat gazdite moze da im dadat kartici so popust ili vauceri na mestanite. na mnogu mesta toa taka si e reseno. toa si e sosema ok. dali go pravat ni znam ni me interesira, nivna rabota.
Dali ako treba da platis poskapo samo zatoa sto si stranec, bi dosol vo Ohrid ?
Prosto da ili ne ?

Dali ako treba da platis poskapo samo zatoa sto si stranec, bi dosol vo Ohrid ?
Prosto da ili ne ?

ne mi pravi razlika, ako sum dosol do mkd i sum resil da pominam nekolku dena vo ohrid +- 1000e da me kosta ne bi gi ni osetil.

ke gi platam ako sakam vo toj lokal/objekt da prestojuvam. obicno mesto na plaza da idam i da se ebavam so lezalki jas si plakam katameran i si terame nekolku saati na sred ezero i veruvam deka mi naplakaat kako da me vozat naokulu iako vozi poleka da ne trosi nafta pa se zasidruva. vo red mu odzimam vreme i moznost da zaraboti i prifakam deka e taka, ni se cenkam ni se zamaram da baram poeftino, dojden sum da uzivam... ne e do parite poveke e dali imas kvalitna usluga i dali vremeto e dobro potroseno bar jas taka gledam.

Се знае дека секој странец кој сака да ја посети Македонија кога ќе прогугла прв на листа е Охрид. Сигурно не е Гостивар. Град кој вреди во Македонија, со најстаро езеро во Европа, со историја, природни убавини, извори итн. Секако дека ќе е поскап пошто има голема посетеност и тие баш најскапи ресторани што се до самото езеро се секогаш полни во сезона.
И што толку ќенкаме врз Охриѓани коа пола од бизнисите им ги држат луѓе од други градови па и странци. Сендвичари држат Срби, Ресторани Холанѓани, продавници Турци и многу Скопски бизниси.
Еден куп луѓе седат преку цело лето и уживаат низ Охрид кој рента кој купил стан. Поради недостаток на работна сила полека почнаа и од јужно азијски земји работници па тие што рентаат станови ќе им се исплати пошто во иднина ќе има и повеќе.
Охрид ќе е единствен град покрај Скопје кој демографски ќе се врати во живот поради наплив на странци за уживање, наши, пензионери и странски работници. Освен Туризам има доста фабрики каде што работат луѓе и од други градови и живеат во Охрид и полека ќе го вратат животот и надвор од сезоната.
И покрај катастрофалната инфраструктура за да стигнеш од Охрид, скоро никаква поврзаност на Охридскиот Аеродром со Европа, ужасен приватен превоз низ градот и околните места, такси услуга катастрофална, сето тоа за кои сме криви ние, лошото менаџирање, крадење, лошо владеење, лош менталитет, сами у ѓубре ќе се удавиме и покрај сето тоа туристи има!
Луѓе рентаат коли од Скопје, од Тирана и директ во Охрид затоа што градот има страшен потенцијал а ние сме тешки морони.

Мислам дека револтот е што друг третман добиваат македонските туристи од другите, пример на србите колку им го дудлаат тоа е страшно, ама странскиве туристи најчесто се на проаѓање и ке замижат за повисоки цени а нашиве тераат цел одмор
Дудлањето на србите е општомакедонски спорт.На Спасен Силјаноски го извреѓаа по социалниве мрежи до максимум само затоа шо го искритикува градоначалникот на Кавадарци поради фактот шо на Гроздоберот немаше покането ниту еден од македонските пеачи.Се пеачи од Србија.Тоа шо се повеќето србомани во државава не се однесува само на Охрид.

Последно уредено:
Kano ne me sfati. Ne odam jas, fala mu na gospod mozam da si dozvolam i ajde nekoj luksuz vo zivotot. Zboram za tie koi ete ne mozat. Kakov muabet ti e toa da odis vo Ohrid a da ne mozis da sednis edno kafe ili pivo da ispies pokraj ezero. Za koj kur bi odel togas tamu. Tebe toa normalno ti e, ok ti e toa. A pazi nemame nie obala od 1000 km pa ete ke biram, nema da odam vo otmen restoran ili plaza, ke odam nekade ponazavet. Kaj da odat lugjeto, vo Kosel ? Ajde ti se molam, ic tronka empatija da se nemalo, a se cukate tuka po gradi golemi patrioti. Ohrid vakiv takov. I prenajubav da e ako ne mozi random gragjanin na republikata da si go dozvolu, ebati takva ubajna.
Владе незнам во кој свет живејш па да бараш утопија. Не е Охрид добротворна организација па секој да може бесплатно или ефтино да летува. Охрид имат за секој џеб ко шо кажа и Кано. Ти сакаш во ресторан некој кај шо плаќат 6-10000 евра месечна кирија, со 30-40 вработени, кај шо инвестирал 200-300 000 евра во опрема и инвентар да продава кафе 50 ден ? Пица 200 ? Па на лук оил е поскапо кафето. Сакаш поефтино ке ојш втора трета линија, ако треба и Косел.
Реалноста во блиската околина е сосема друга. Грција со 3 мориња и 200 острови 55% од граганите неможат да одат на одмор. Хрватска исто, Србија...

Половината Грци немаат пари за годишен одмор, штедат и на храната

Евростат: Една третина од Хрватите немаат пари за седум дена одмор во годината

Ај ние сме сиромашни, ама Грција и Хрватска ? ЕУ држави со илјадници километри морска обала.....

Владе незнам во кој свет живејш па да бараш утопија. Не е Охрид добротворна организација па секој да може бесплатно или ефтино да летува. Охрид имат за секој џеб ко шо кажа и Кано. Ти сакаш во ресторан некој кај шо плаќат 6-10000 евра месечна кирија, со 30-40 вработени, кај шо инвестирал 200-300 000 евра во опрема и инвентар да продава кафе 50 ден ? Пица 200 ? Па на лук оил е поскапо кафето. Сакаш поефтино ке ојш втора трета линија, ако треба и Косел.
Реалноста во блиската околина е сосема друга. Грција со 3 мориња и 200 острови 55% од граганите неможат да одат на одмор. Хрватска исто, Србија...

Половината Грци немаат пари за годишен одмор, штедат и на храната

Евростат: Една третина од Хрватите немаат пари за седум дена одмор во годината

Ај ние сме сиромашни, ама Грција и Хрватска ? ЕУ држави со илјадници километри морска обала.....
За Грчка ми се верува затоа што они сеа се дужни ко Грчка, за Хрватите не баш. И земи предвид тоа што ние сметаме за одмор и они не е ист критериум. Кај нас патлиџан туризам и кебе на плажа е одмор, за нив си е одмор со сите нишани да имаат. Коа би направиле анкета за Македонците колку можат да си дозволат одмор со сите нишани, ќе биде макс 15%.

За Грчка ми се верува затоа што они сеа се дужни ко Грчка, за Хрватите не баш. И земи предвид тоа што ние сметаме за одмор и они не е ист критериум. Кај нас патлиџан туризам и кебе на плажа е одмор, за нив си е одмор со сите нишани да имаат. Коа би направиле анкета за Македонците колку можат да си дозволат одмор со сите нишани, ќе биде макс 15%.

Да не те чудит, пола Хрватска замина на горе према Германија, платите таму се околу 1200-1300 евра, со таа плата тешко дека мојш 7 дена да поминиш било каде во Хрватска. Во најиспиканите ресторанчиња Дубровник тестенини се од 30 евра на горе. За луксузниве да не ни прајме муабет. Вечера за двајца во просечен ресторан со две порции тестенини и 2 кока коли ти е од 60 евра нагоре. Ако прајш вечера по сите нишани ко шо би рекол ти ке е 200 евра. А то е скапо и за Хрватски стандард

Дудлањето на србите е општомакедонски спорт.На Спасен Силјаноски го извреѓаа по социалниве мрежи до максимум само затоа шо го искритикува градоначалникот на Кавадарци поради фактот шо на Гроздоберот немаше покането ниту еден од македонските пеачи.Се пеачи од Србија.Тоа шо се повеќето србомани во државава не се однесува само на Охрид.
Па реално за искуства од Ох најчесто пишуваат ама нема везе проблемот е што охриѓани имаат самокритичност НУЛА, за се наоѓаат изговор.
Ете некој пишал за Хрватска дека е скапо и неможеле самите хрвати да си дозволат да летуваат таму ама затоа да видиш по нивните форуми и општо еве на фејс колку критики пишуваат, не сум сретнал некој да застане во одбрана како тука што се прави
Друг проблем е ван сезона што незнаат да привлечат туристи зашто пак цените до плафон епа не може бе така

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom