Охрид ги губи туристите од кои преживува

• Креатор на темата Креатор на темата Tetro
  • Време на започнување Време на започнување
Обично не јадам гомна за цени пошто туристички град јбг, ама у кафич у Љубаништа, нес кафе за НОСЕЊЕ е 180 денари.
Ако е за носење толку, за седење кој знае колку е.
А ако е иста цена е уште потрагично. Ни му фаќаш место, ниту му користиш стаклени чаши.
Башка што 5 души трчаат лево десно а јас чекам 10 мин на шанк да нарачам, а еден странец пред мене застана да плати и откако му кажа на еден келнер за плаќање, остана да чека после мене уште за да плати :D

Обично не јадам гомна за цени пошто туристички град јбг, ама у кафич у Љубаништа, нес кафе за НОСЕЊЕ е 180 денари.
Ако е за носење толку, за седење кој знае колку е.
А ако е иста цена е уште потрагично. Ни му фаќаш место, ниту му користиш стаклени чаши.
Башка што 5 души трчаат лево десно а јас чекам 10 мин на шанк да нарачам, а еден странец пред мене застана да плати и откако му кажа на еден келнер за плаќање, остана да чека после мене уште за да плати :D
Колку да е кафето ако не 180? Трошоци му се околу 175 денари, додај на тоа дека охридско е најпопуларната европска дестинација во лето, со најчистото езеро, највкусната храна и најдоброте угостители. Охриѓани ако ги прашуваш, треба некаде од 330 до 420 да биде едно кафе.

Колку да е кафето ако не 180? Трошоци му се околу 175 денари, додај на тоа дека охридско е најпопуларната европска дестинација во лето, со најчистото езеро, највкусната храна и најдоброте угостители. Охриѓани ако ги прашуваш, треба некаде од 330 до 420 да биде едно кафе.
Забораив да кажам дека беше скоро цело вода, нешто ко демек млеко стави. Значи може околу 140 трошоци.
Дури и у Грција поише млеко ставаа :D

Смештај за двајца за 3 вечери платив 50 евра преку букинг. Супер си е вилата, барем на слики. Јас би рекол добра цена, нешто ситно над 500 ден од вечер по човек.

Сега уште да не заглавиме во некој ресторант како овој на Нусрет да не одерат и ќе биде супер. :pos:

Предлог ресторани каде што би можеле да јадеме со 50 евра двајцата дневно или тешко изводливо?

Вие изглеа не сте биле надвор од државава (барем на балканов)...

Охрид сезона му е 3 месеци. Не викам дека таксисти не сечат, ама правиме муабет за ако нормална цена била 180 он наплатил 320 - на странци

Добро... И?

Будва сте биле у сезона (еве Август)? Таксиметар имаат на ретровизор, некое педерско лед светло со 5 тарифи и клика како ќе му дојде. Изглеа како на секунда да му е 10 центи, за 2 километри ќе ти земе 14 евра. Пепел прават.

Белград сте излегле петок/сабота со такси? Рандом цени ти кажуваат, од ракав. Башка што не се знае дали е комшијата или таксистот. 90% од тие што им возат се обични коли, ни таблици обоени, ни фолија, ништо. Само табла горе и ако не им свети не ни знаеш дека е такси.

Охрид е скап, не викам не. Можеби поскап од Скопје за одредени работи (во сезона). И не се споредува со Грција, море е. Ама наш е и ќе го бранам за вакви работи бидејќи не го измислија ова охриѓани па сеа само нашите се лоши.

Качи се во Скопје на железничка/транспортен. Оние дифтарине што стојат колку наплаќаат? Африм од село горно Свиларе ставил табла од Битпазар и мама ебава на туристи.

Само Станица работи во Скопје (или бар работеше пред месец дена, неам излезено). Напред има 20 таксисти - НИ ЕДЕН нема лиценца, сите се орки и без таксиметар/фискална. Станица > Бисер 600 денари ти вика. Не куца ни 250. Ама ако сакаш... ако не барај си такси у 4 сабајле.

Ако нешто треба да се руга Охрид е тоа што го контролира мафија и им се дозволува на сите што сакаат да прават (ако имаат мнооогу пари). Хотели, апартмани, канализација... ако имаш да си „почерпиш“ немаш мука. А според мене е еден и единствен град во цела држава кој вреди да се промовира и покаже на цел свет.
Јас сум бил мноооогу подалеку од балканот, па да ти одговорам :)

За Београд не е точно, имаш компании како на пример Pink кои возат 24/7 и со нив се возам секогаш кога сум таму, професионални максимално и цените им се нормални...а диви има во секој град/село ама 2 мин research на интернет и ќе најдеш регуларна компанија.
Бонус инфо - јавниот превоз во Београд е бесплатен и имаш линии 24/7 :)

Друже, поприлично имам прошетано по светов, проблемот со Охрид е во тоа што самите луѓе кои таму се занимаваат со "туризам" немаат основни познавања од оваа гранка и живеат во свет во кој на оваа планета постои само Охрид и немаат никаква конкуренција.
Градот нема никаква патна инфраструктура, превозот од точка А до точка Б е сведено на криминал 90%, дури и со свој авотомобил да пристигнеш во Охрид се соочуваш со проблеми, сум патувал од градиште до Охрид два саата...:(
За секој турист а посебно за странските туристи овој фактор ПРЕВОЗ е од фундаментално значење за кој за жал Охрид го нема..
И на ова кога ќе надоврзеш луди цени на приватен смештај а над твојот спрат спие домаќинот и под-просечни плажи во споредба со конкуренцијата и ред други проблемчиња, НО затоа цените на услугите се рамо до рамо со конкуренцијата.
Е тоа е проблемот, што они тоа што го нудат не соодветствува со цените кои ги имаат, тоа е најголемиот проблем што Охрид е критикуван толку многу..
Летово јадев каламари порција во Охрид која ме чинеше 850 денари (да не го именувам ресторанот, во стариот дел на градот е покрај езеро) каде што келнери беа деца од по 18 години и тотално не професионално си ја вршеа работата додека истите тие каламари на Сицилија во Таормина ме чинеа 16 евра (960 денари), каде што добивме и гратис кафе затоа што место coca cola zero ми донесоа обична cola :)
Таормина е град кој годишно во просек има 1.5 милион туристи и се функционира перфектно(како и сите други места во Италија) со оглед на тоа што градот е на рид и една од опциите е со жичара да се качиш, исто така од Катаниа до Таормина патував помалку од саат (55–60km) а од Градиште до Охрид има 20-25 км :)

Секој што се занимава со туризам во Охрид треба да стави прст на чело и да се запраша дали цените им се во соодност на тоа што го нудат, затоа што со тие цени имаат конкуренција која е светлосни години пред нив на секој поглед.

Последно уредено:
Стои дека Охрид е преубав, езерото е убаво, убави плажи. Ама охриѓани не знаат баш туризам да тераат. Има уште туристи бидејќи има кој да плаќа. Цело време ќе има. Ама и нивните што живеат таму плаќаат такви цени. Познавам охриѓани што поише во Струга искачаат, ради ценовни разлики.
Нивниот став е ,,ак сакаш идај, ак сакаш не идај''.

Стои дека Охрид е преубав, езерото е убаво, убави плажи. Ама охриѓани не знаат баш туризам да тераат. Има уште туристи бидејќи има кој да плаќа. Цело време ќе има. Ама и нивните што живеат таму плаќаат такви цени. Познавам охриѓани што поише во Струга искачаат, ради ценовни разлики.

a sto ima loso so toj stav?

Најскапите ресторани и кафичи се секогаш преполни.Е сега кој е тука крив за високите цени???

Јас сум бил мноооогу подалеку од балканот, па да ти одговорам :)

За Београд не е точно, имаш компании како на пример Pink кои возат 24/7 и со нив се возам секогаш кога сум таму, професионални максимално и цените им се нормални...а диви има во секој град/село ама 2 мин research на интернет и ќе најдеш регуларна компанија.
Бонус инфо - јавниот превоз во Београд е бесплатен и имаш линии 24/7 :)

Друже, поприлично имам прошетано по светов, проблемот со Охрид е во тоа што самите луѓе кои таму се занимаваат со "туризам" немаат основни познавања од оваа гранка и живеат во свет во кој на оваа планета постои само Охрид и немаат никаква конкуренција.
Градот нема никаква патна инфраструктура, превозот од точка А до точка Б е сведено на криминал 90%, дури и со свој авотомобил да пристигнеш во Охрид се соочуваш со проблеми, сум патувал од градиште до Охрид два саата...:(
За секој турист а посебно за странските туристи овој фактор ПРЕВОЗ е од фундаментално значење за кој за жал Охрид го нема..
И на ова кога ќе надоврзеш луди цени на приватен смештај а над твојот спрат спие домаќинот и под-просечни плажи во споредба со конкуренцијата и ред други проблемчиња, НО затоа цените на услугите се рамо до рамо со конкуренцијата.
Е тоа е проблемот, што они тоа што го нудат не соодветствува со цените кои ги имаат, тоа е најголемиот проблем што Охрид е критикуван толку многу..
Летово јадев каламари порција во Охрид која ме чинеше 850 денари (да не го именувам ресторанот, во стариот дел на градот е покрај езеро) каде што келнери беа деца од по 18 години и тотално не професионално си ја вршеа работата додека истите тие каламари на Сицилија во Таормина ме чинеа 16 евра (960 денари), каде што добивме и гратис кафе затоа што место coca cola zero ми донесоа обична cola :)
Таормина е град кој годишно во просек има 1.5 милион туристи и се функционира перфектно(како и сите други места во Италија) со оглед на тоа што градот е на рид и една од опциите е со жичара да се качиш, исто така од Катаниа до Таормина патував помалку од саат (55–60km) а од Градиште до Охрид има 20-25 км :)

Секој што се занимава со туризам во Охрид треба да стави прст на чело и да се запраша дали цените им се во соодност на тоа што го нудат, затоа што со тие цени имаат конкуренција која е светлосни години пред нив на секој поглед.

Се ова ќе ти држи вода ако Охрид е празен во сезона.

А во Охрид нема место игла кај да фрлиш. Така да... џабе везеш.

А за Белград, те молам не ми збори. Каков јавен превоз ми кажуваш во сабота во 10 навечер од кафана излезен?
Чиста споредба само ти кажав, дека не го измислија тоа Охрид со таксињата. Цел Балкан е исти курац.

Се ова ќе ти држи вода ако Охрид е празен во сезона.

А во Охрид нема место игла кај да фрлиш. Така да... џабе везеш.

А за Белград, те молам не ми збори. Каков јавен превоз ми кажуваш во сабота во 10 навечер од кафана излезен?
Чиста споредба само ти кажав, дека не го измислија тоа Охрид со таксињата. Цел Балкан е исти курац.
Не ми ја свати поентата, нема везе..ама ајде уште малце да повезам :)

Во врска со иглата :) зборни со некој кој се разбира во туризам во МК и ќе ти каже некои детали кои се фрапантни за Охрид.
Минатата сезона била една од полошите во Охрид, авионските линии на аеродомот во Охрид во сезона биле 12 неделно а минатата година биле само 2 линии неделно.
Линиите биле преместени во Албанија заради поголема заинтересираност и претходно турите биле 7 -10 дена во Охрид со едно-дневни посети на Албанија а сега биле 7-10 дена аранжман во Албанија со едно-дневни посети на Охрид.
ОГРОМЕН бил бројот на странски туристи кои доаѓале од тур операторите на еднодневни екскурзии од Албанија..
Очигледно е дека сите ние како држава а посебно Охрид ја имаме утнато работата некаде (во претходниот пост објаснив дел) штом сме оставиле таков впечаток кај странците за да се скратат 10 линии неделно и место 10 дена да поминуваат во Охрид неколку саата...

И да во право си, џабе везам, Охрид е полн, но не заборавај дека цела МК се изнакупи станови во Охрид, само тие не ти јадат каламари и не купуваат охридски бисери, дома си готват :)

Пс. а за оваа година се збори дека ќе биде полоша од претходната :)

Сеа веќе ме зачуди, шетан човек си колку што можам да проценам, ама ова ти е тотална утка.

jas ohrid go gledam razlicno od vas.

prvo go smetam za poubav od bilo koe evropsko ezero vklucuvajki go i komo.

vtoro go gledam kako limitiran prostor, ne e ova jadran ili egej pa da ako ne ti odgovara mozes da produzis vo drugite 20472037 mesta na obalata.

treto go smetam kako eden od retko reprezentativnite mesta u drzavata.

so ogled na toa deka im e puno celo sezona a se raboti za pred se limitiran kapacitet ekvalibrium moze da se najde samo so povisoki ceni. na toj sto toa ne mu odgovara slobodno neka ide kaj mu odgovara seedno dali e vo mkd ili nekade nadvor.

jas ohrid go gledam razlicno od vas.

prvo go smetam za poubav od bilo koe evropsko ezero vklucuvajki go i komo.

vtoro go gledam kako limitiran prostor, ne e ova jadran ili egej pa da ako ne ti odgovara mozes da produzis vo drugite 20472037 mesta na obalata.

treto go smetam kako eden od retko reprezentativnite mesta u drzavata.

so ogled na toa deka im e puno celo sezona a se raboti za pred se limitiran kapacitet ekvalibrium moze da se najde samo so povisoki ceni. na toj sto toa ne mu odgovara slobodno neka ide kaj mu odgovara seedno dali e vo mkd ili nekade nadvor.
Toa ne e resenie koe site bi gi napravilo srekjni i veseli. Znaci za stranci ( i da i tebe ke te racuname za takov ) cenite da vi bidat ko najskapoto mondensko mesto vo svetot, pa jbg uzivajte koj vi brani. Kafe za drzavjani 1 evro, za vas bogatite 100 evra plus doplata ako sakas so pogled na ezero. Vlez vo muzej, crkva manastir isto, za mestanite mufte, a vie bate ke si se ispruzite tamu malce posolenko. Parking za mestani, taksi, prevoz simbolicno, za stranci satorot mavanje. Da se napravi dupli cenovnik za mestani i sa stranci. Sakate da uzivate vo toa sto navodno uzivate. Ke si go odvrzis cekmezeto, i toa taka poprilicno, ko zena pred poragjaj.
Prilivot na sredstva bi bil ist ili pogolem, ama site ke mozat da si gi dozvolat tie ubajni tamu. A ne vaka ke mi se kurcite tuka, na zabar i na berber ne mozi covek od vas red da fati, ko da nemate tamu zabari i berberi.

Toa ne e resenie koe site bi gi napravilo srekjni i veseli. Znaci za stranci ( i da i tebe ke te racuname za takov ) cenite da vi bidat ko najskapoto mondensko mesto vo svetot, pa jbg uzivajte koj vi brani. Kafe za drzavjani 1 evro, za vas bogatite 100 evra plus doplata ako sakas so pogled na ezero. Vlez vo muzej, crkva manastir isto, za mestanite mufte, a vie bate ke si se ispruzite tamu malce posolenko. Parking za mestani, taksi, prevoz simbolicno, za stranci satorot mavanje. Da se napravi dupli cenovnik za mestani i sa stranci. Sakate da uzivate vo toa sto navodno uzivate. Ke si go odvrzis cekmezeto, i toa taka poprilicno, ko zena pred poragjaj.
Prilivot na sredstva bi bil ist ili pogolem, ama site ke mozat da si gi dozvolat tie ubajni tamu. A ne vaka ke mi se kurcite tuka, na zabar i na berber ne mozi covek od vas red da fati, ko da nemate tamu zabari i berberi.

pa taka i treba da bide u drzavni ustanovi muzej, park itn...

za kafe/mafe ke si platis isto kako i sekoj sekade.

Kajgana Shop

Back
На врв Bottom